fbpx
Kaupunkiuutiset

Kysy Maijalta

Vihreä vehnä uusi supervilja

Eräässä tv-ohjelmassa puhuttiin freekehistä ja kerrottiin sen olevan superterveellistä. Mitä se mahtaa olla ja mistä sitä saa?

Freekeh eli vihreä vehnä on ikivanha arabialainen viljatuote. Sitä saadaan, kun vehnänjyvät korjataan ennen kuin ne ovat täysin kypsyneet, minkä jälkeen ne poltetaan. Sisällöltään se muistuttaa spelttiä, maun kerrotaan olevan pähkinäisen paahteinen.

Vihreä vehnä sisältää tavallista vehnää enemmän kuitua, proteiinia ja mineraaleja. Superviljan vihreästä vehnästä tekee se, että sillä on Helsingin yliopiston viljateknologian lehtori Tuula Sontag-Strohmin mukaan alhainen glykeeminen indeksi, minkä vuoksi sen hiilihydraatit imeytyvät – päinvastoin kuin esimerkiksi valkoisen riisin – hitaasti.

Freekeh on Suomessa vielä niin uusi, että sitä saa vain muutamasta pääkaupunkiseudun etnisestä kaupasta. Ohjeetkin on haettava kansainvälisistä lehdistä.

Mikroaaltouunille mieto pesu

Onko totta, että mikroaaltouunia ei saa pestä pesuaineella. Jos ei saa, millä sen sitten saa pestä? Kaikkeen ei oikein vesi riitä.

Vesi ja mikrokuituliina riittävät Työtehoseuran tutkija-kouluttaja Tarja Marjomaan mukaan mikrouunin puhdistukseen ja ovat ekologisestikin suositeltavia. Jos lika ei lähde, voit tehostaa sen pesua sisältä miedolla käsiastianpesuaineella, mutta se on huuhdeltava hyvin pois. Uunin seinämiin kuivuneen roiskelian saat pois kuumentamalla aluslautasen päällä lasillisen vettä, jolloin vesihöyry tiivistyy pinnoille kosteuttaen ja pehmittäen lian niin että se on helppoa pyyhkiä pois.

Pesuaineen käytön kielto on asiantuntijan mielestä käsittämätön ja voi perustua käännösvirheeseen. Alkuperäisessä ohjeessa saatetaan kieltää puhdistusaineen käyttö, jolla monessa maassa ymmärretään voimakkaasti emäksistä pesuainetta. Syynä kieltoon voi olla myös se, että – jos pesuainetta ei kunnolla huuhdota – sitä jää mikroaaltouunin seiniin. Hän kehottikin kysymään mikroaaltouunien valmistajilta, mihin perustuu pesuainekielto.

Tein niin ja kysyin asiaa Mieleltä, Siemensiltä ja Upolta.

Gorenje Group Nordicin palvelujohtaja Erkki Mäkikoski kertoo, että käyttöohjeen mukaan Upon mikroaaltouunin uunitilaa ja lasilautasta voi puhdistaa vedellä ja nihkeällä mikrokuituliinalla, tarvittaessa myös miedolla astianpesuaineella. Sen sijaan uunin ulkopuolta suositellaan puhdistettavan vain kostealla liinalla. Uunin ulkovaipassa on tuuletusaukkoja, joiden kautta kosteus tai vesi voi päästä jännitteiden komponentteihin ja vioittaa uunin ohjauslaitteita. Kostealla liinalla pyyhittäessä pesuainetta ei tarvitse huuhdella pois uunin pinnoilta, joten kosteuden pääsy jännitteisiin estyy tai ainakin pienenee oleellisesti.

Myös Mielen kuluttajaneuvonta hyväksyy miedon puhdistusaineen ja veteen liuotetun astianpesuaineen mikrouunin sisäpintojen puhdistukseen, mutta kehottaa pyyhkimään ne lopuksi kuiviksi pehmeällä liinalla. Myös edellä mainittu höyrypuhdistus on sallittua, mutta höyryilmatoimisten puhdistuslaitteiden käyttö ei. Vaarana on, että höyry pääsee sähköä johtaviin osiin ja aiheuttaa oikosulun. Liioin uunia ei saa pyyhkiä vettä valuvalla liinalla, ei sisältä eikä myöskään ulkoa.

Mikrouuneja on markkinoilla kymmeniä erilaisia, ja uusia malleja tulee, joten edellä mainitut ohjeet eivät välttämättä päde kaikkiin mikrouuneihin. Niinpä oman uunin käyttöohjeet on aina luettava tarkkaan.

Kaulukset vitivalkoisiksi

Miten saan valkoisten paitojeni kaulukset puhtaan valkoisiksi? Pesen paidat joka käytön jälkeen, joten likaa niissä ei pitäisi olla.

Paidan kaulukset pinttyvät käytössä ajan myötä. Sitä voi hidastaa seuraavin keinoin:

Käytä puuvillaisia paitoja, jotka voit pestä 60-asteisessa pesussa. Valitse pesuaineeksi valkaisuainetta sisältävä pesuaine. Pinttynyttä paidankaulusta voit valkaista levittämällä sille ennen pesua astianpesuainetta. Pestylle, puhtaalle paidan kaulukselle voit suihkuttaa tekstiilien suojausainetta, esimerkiksi Softcarea, joka antaa sille likaa hylkivän pinnan.

Kristallihelmet puhtaiksi

Omistan 1950-luvulla hankitun kristallilampun. Nyt haluaisin tietää, miten saisin sen kunnolla puhdistettua. Siinä on lukematon määrä lasihelmiä, ja niiden pesu helmi kerrallaan on työlästä.

Käsinpesua helpommin ja myös nopeammin saat kristallilamppusi puhtaaksi suihkuttamalla sitä esimerkiksi Sparkle Plentyllä. Aine irrottaa kristalleista pölyn ja lian, jotka valuvat pesuaineen mukana alla olevaan laajasuiseen vatiin tai pöydälle levitetylle suojapaperille. Pöly taas irtoaa strutsinsulkaisella pölyhuiskulla. Sitä samoin kuin puhdistussuihketta myyvät tavaratalot, siivousliikkeet ja nettikauppa. Itse olen saanut puhdistusainetta Kasarminkadun Valohämeestä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset