Kaupunkiuutiset

Kysy Maijalta

Kylmin paikka vaihtelee jääkaapeissa

Hämeen Sanomissa oli ohjeita ruokien säilytyksestä. Olenko tähän asti toiminut aivan väärin, kun olen noudattanut jääkaappini (AEG) mukana tullutta ohjetta? Siinä neuvotaan säilyttämään esimerkiksi tuore liha ym. ruokatuotteet kaapin ylimmällä hyllyllä. Lehden kirjoituksen mukaan oikea paikka olisikin alahylly. Kaappini on muutaman vuoden vanha. Onko käytäntö muuttunut ajan myötä vai missä syy erilaisiin ohjeisiin? Olisiko nyt vain edelleenkin uskottava kaapin valmistajaa?

Jääkaapin lämpötilan tulee olla Elintarviketurvallisuusviraston Eviran mukaan +2–+6 Celsiusastetta. Useimmissa jääkaapeissa kylmin paikka on kaapin alaosassa ja lämpimin ylähyllyllä, kuten Hämeen Sanomat ruokien jääkaappisäilytysjutussaan kertoo. Jääkaapin kylmin paikka vaihtelee kuitenkin eri valmistajien jääkaapeissa, joten sinun on viisainta uskoa edelleen AEG-kaappisi käyttöohjetta ja säilyttää tuore liha ylähyllyllä. Jos haluat tarkistaa jääkaappisi hyllyjen lämpötilan, pane lämpömittari vesilasiin ja mittaa eri hyllyjen lämpötilat.

Sorsat pois laituria likaamasta

Pari viikkoa sitten Mikko toivoi tällä palstalla vinkkejä, miten karkottaa sorsat kotirannasta laituria likaamasta.

Vinkkejä onkin tullut viideltä lukijalta. Nimimerkki Yksi mummu kertoi saneensa aikoinaan neuvon laittaa vanhat ja ruosteiset lehtiharavat laiturille piikit ylöspäin. Hän teki näin – ja kas! sorsat pysyivät laiturilta poissa.

Nimimerkki MK taas on kuullut, että keltainen muoviämpäri laiturilla pitää linnut poissa. Ongelmana vain on, ettei keltaisia ämpäreitä kaupoissa ole. Eikä suurtalouksien lihaliemi- ym. jauheita enää ole keltaisissa ämpäreissä, vaan vain vihreissä. Nimimerkki pohtiikin nyt, mistä keltaisia ämpäreitä vielä saisi, ja kysyy, tietäisikö joku lukija.

Raili Valkeakoskelta kirjoittaa ajelleensa Lahdesta kotiinpäin ja pysähtyneensä ostamaan jäätelön Hauholla. Sieltä hän nappasi mukaansa Kaupunkiuutiset, josta luki Mikon runon laiturin likaajista. Ja muisti viime kesänä ystävänsä mökillä kauhistelleensa laiturin päässä olevaa kukkalaatikkoa, jossa lojui vanhoja, räikeän värisiä muovikukkia. Kauhistelu päättyi, kun saunaillan emäntä kertoi, että lokkien hirveä sotkeminen oli loppunut muovikukkiin. Sama konsti voisi tehota myös sorsiin. Senja kertoo tuttavastaan, joka laittoi mökkinsä laiturille lokkien pelottamiseksi muovisen leikkikäärmeen. Lokit pysyivät poissa, ja samoin voisivat käyttäytyä sorsatkin.

Nimimerkillä Konkelo on erilainen ratkaisu: Hän kirjoittaa rakentaneensa viisi vuotta sitten laiturin muovilaudasta, josta on erittäin helppo harjata linnun kakat ja muutkin skagelit pois katuharjalla ja vedellä. Laituriinsa hän on muutenkin tyytyväinen: muovilauta on säilyttänyt muotonsa ja värinsä odotuksia paremmin ja sen puhtaanapito on helppoa.

Kiitokset Yhdelle mummulle, MK:lle, Railille, Senjalle ja Konkelolle mainioista sorsien karkotusvinkeistä.

Pihkatahra on vaikeasti poistettava

Miten saan pihkatahran pois takistani?

Vaikka pihka ei imeydy marjatahrojen tavoin vaatteen kuituihin, se kiinnittyy kuivuessaan tekstiilin pintaan lujasti. Eli mitä tuoreempana poistat pihkatahran, sitä vähemmän se vaurioittaa vaatetta.

Jos pihkatahra on paksu, jäädytä se jääpalan avulla tai pakastimessa. Raaputa siitä sitten varovasti irti niin paljon kuin saat ja liota loppu denaturoidulla etanolilla tai trikloorietyleenillä. Edellistä myyvät huoltoasemat ja rautakaupat, jälkimmäistä apteekit. Ennen aineen käyttöä kokeile kuitenkin johonkin vaatteen piilokohtaan, esimerkiksi saumaan, kestääkö takkisi värit ja materiaali käsittelyn. Jos kestää, aloita liotus. Älä kuitenkaan kaada liotinta suoraan pihkatahran päälle, vaan annostele sitä tahran nurjalle puolelle. Huuhtele tahrakohta mahdollisimman pian liotuksen jälkeen runsaalla vedellä ja pese se hoito-ohjeen mukaisessa mahdollisimman korkeassa pesulämpötilassa.

Jos pihkan tahrima takkisi on villaa, on usein viisainta viedä se pesulaan, sillä kaikki villalaadut eivät kestä liuottimia.

Pihkatahran poistoon voit kokeilla myös isoäidin vinkkiä, ruokaöljyä. Levitä öljyä tahraan ja kun se on pehmennyt, rapsuta se pois. Käsistä saat pihkan pois voilla, margariinilla ja kermalla.

Jalkapallokentän maaliverkko rikki

Pojanpojilla on pihassa jalkapallomaali, joka on kovassa käytössä. Maalin verkko on mennyt rikki, emmekä ole onnistuneet löytämään uutta verkkoa. Onkohan maaliin sopivaa verkkoa saatavana mistään?

Erämaailmasta (Hätilänkatu 1) kerrotaan, että heillä on myynnissä erikokoisia jalkapallomaaliverkkoja, joiden hinnat vaihtelevat 27 eurosta 64 euroon. Myös Eteläkadun Intersportista saa verkkoja, mutta vain tilaamalla. Verkko maksaa 39 euroa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset