fbpx
Kaupunkiuutiset

Kysy Maijalta

Tomaatin korvaaminen on helppoa

Millä korvaan ketsupin ja tomaattimurskan sellaisissa lasten ruoissa kuin pizza ja jauhelihalasagne?

Tomaattimurskan ja -ketsupin voit korvata erilaisilla hedelmä-, marja- ja kasvissoseilla. Väriä ja makua antavat esimerkiksi herne-, porkkana- ja avokadosose. Pitsaan kannattaa kokeilla myös ananas- tai persikkasoseita. Soseita voit tehdä itse, mutta helpon avun saat lastenruokasoseista.

Pitsassa tomaattisose korvautuu pelkällä valkosipulilla maustetulla öljyllä, jolla sivelet pohjan. Jauhelihakastikkeeseen ja -lasagneen sopivat taas suikaloidut juurekset, esimerkiksi porkkana, palsternakka, sipuli ja selleri, joita keitetään niin kauan, että ne soseutuvat ja maustavat kastikkeen.

Vaahteran ja koivun mahlan ero

Mitä eroa on koivun ja vaahteran mahloissa? Voiko niitä kuumentaa ja käyttää ruokiin?

Mahlaa, joka on pääosin kasvin juurillaan ottamaa vettä, on tutkittu erityisesti Turun yliopiston biokemian laitoksella elintarvikekemian professori Heikki Kallion johdolla. Hän toteaa, että koivin ja vaahteran mahlat lienevät ravitsemuksellisesti varsin samankaltaisia. Laimeita monipuolisesti ravinteita ja entsyymejä sisältäviä liuoksia, hyviä janojuomana.

Pieniä erojakin on. Koivunmahla sisältää vaahteraa vähemmän sokeria, ja sokerit ovat erilaisia. Koivun sokerit ovat glukoosi ja fruktoosi, vaahteran sakkaroosi. Vastoin yleistä käsitystä koivunmahla ei sisällä ksylitolia. Mahlat eroavat myös siinä, että koivunmahlan hivenainepitoisuus on usein vaahteraa korkeampi. Tärkeitä molemmissa olevia hivenaineita ovat kalium, magnesium ja kalsium. Sen sijaan natriumpitoisuus on erittäin alhainen.

Lyhytaikaisen, nopean kuumennuksen merkittävin vaikutus lienee siinä, että entsyymit inaktivoituvat eli tulevat tehottomiksi. Tästä ei Heikki Kallion mukaan ole erityistä ravitsemuksellista etua. Onpa joku saattanut saada koivunmahlasta allergisia oireita. Oireilevat ovat samoja, jotka oireilevat omenasta. Saksalaiset tutkijat ovat parikymmentä vuotta sitten raportoineet samoista – tai toisiaan lähellä olevista – proteiineista eli valkuaisaineista koivunmahlassa ja omenassa. Sellaisia, jotka voisivat olla allergianaiheuttajakandidaatteja. Mutta tällainen oireilu lienee perin harvinaista.

Sekä koivun että vaahteran mahlaa on siis asiantuntijan mukaan viisainta juoda jano- ja ruokajuomana. Koska mahla pilaantuu yhtä helposti kuin maito, kotioloissa paras varastointikeino on pakastaa se välittömästi valutuksen jälkeen.

Arktiset aromit neuvoo sen pakastamista kerta-annoksina.

Fasaanit kylpevät kukkapenkeissä

Sorsille ja lokeille on annettu häätövinkkejä. Minä kaipaisin niitä fasaaneille, jotka kylpevät kukkapenkeissä. Tuntuu turhalta laittaa kukansiemeniä multaan, kun fasaanit temmeltävät kukkapenkit pilalle.

Paras ase fasaaneja vastaan on nelijalkainen fasaaninkarkotin. Mutta jos et omista sellaista, voi kukkapenkkien lähelle ripustettu haukka auttaa. Haukka on fasaaneja ilmasta vaaniva vaara, vihollinen, jonka häivähdystäkin fasaani kavahtaa. Joku on todennut Aarikan kiiltävät mobilet tehokkaiksi karkottajiksi, toinen taas seipään päähän sidotun rispaantuneen muovisen narunipun, jonka eripituisiksi leikattuja päitä heikkokin tuuli heiluttaa.

Jos sinulla, hyvä lukija, on jokin oma tapa tai väline, jolla pidät fasaanit poissa pihastasi, kerro.

Vesi paras savusaunan pesuun

Miten savusauna pestään, jotta seinistä ei tule kirjavia? Mikä pesuaine ei sotke savun tuoksua?

Suomen Saunaseurasta kerrotaan, että perinteisen savusaunan pesuksi riittää pelkkä vesipesu ja perusteellinen tuuletus. Vesi voi aiheuttaa pientä kirjavuutta sisäseinien alaosissa, mutta seuraavien lämmityskertojen noki peittää kirjavuuden melko pian. Lauteet ja lattia vaativat usein perusteellisempaa puhdistusta eli pesua juuriharjalla ja mäntysuovalla, joka voi tuoksahtaa muutaman viikon ajan. Tuoksun palautumista mietoon savuaromiin voit nopeuttaa polttamalla viimeisessä pesällisessä katajanoksan tai lisäämällä löylyveteen muutaman koivunoksan. Myös vihtominen/vastominen tuoreilla koivuvihdoilla/-vastoilla peittää mäntysuovan hajua.

Rottinkituolia ei kannata öljytä

Sain perintönä vanhan rottinkituolin. Tuoli on muuten ehjä, mutta on rutikuiva ja suorastaan huutaa jonkinlaista hoitoa. Voiko rottinkia öljytä?

Rottinkituolisi kuivuutta voit tuskin poistaa huonekaluöljyllä, sillä öljy ei imeydy tarpeeksi hyvin puuhun, vaan jää pinnalle ja tahrii vaatteet. Saat tuolisi puhtaaksi pesemällä se astianpesuaineella tai mäntysuovalla ja pehmeällä harjalla tai siivouspyyhkeellä. Voit myös lakata tuolin uudestaan esimerkiksi ulko- tai venelakalla.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset