Kaupunkiuutiset

Kysy Maijalta

Lisäohjeita tomaattiallergiselle

Viikko sitten Allergisen lapsen äiti kyseli, millä tomaatin voi korvata pizzassa ja jauhelihalasagnessa. Nimimerkki MM kertoo, että tomaattiallergiselle perheensä jäsenelle hän valmistaa pizzan yksinkertaisesti jättämällä tomaattikastikkeen pois. Italialaiset kutsuvat tällaista pizzaa nimellä pizza bianca. Täytteet pysyvät pizzan päällä, sillä sulanut juusto kiinnittää ne pohjaan. Lasagnen MM valmistaa kaatamalla juustokastikkeen päälle kerroksen paistettua jauhelihaa ilman tomaattikastiketta. Väri on vähän vaatimattomampaa, mutta näin valmistettu lasagne on maistunut allergikolle jo kymmenen vuotta.

Nimimerkki Kokeileva kokki on ratkaissut ongelman keittämällä ketsuppia kesäkurpitsasta. Sitä hän käyttää muun muassa pizzaan, ranskalaisiin ja liharuokiin. Ohessa kesäkurpitsaohje, jonka hän on kehittänyt pippuriallergiselle.

Kiitokset MM:lle ja Kokeilevalle kokille täydennyksistä.

Kesäkurpitsaketsuppinoin 1 kg kesäkurpitsaa2 sipulia3 valkosipulinkynttäpersiljaatimjamiarosmariiniarakuunaa0,5 l vettä1,5 rkl suolaa1 pkt (330 g) hillo-marmeladisokeria1 dl etikkaa

Keitä kesäkurpitsa, sipulit ja haluamasi mausteet. Soseuta keitos hienoksi soseeksi. Lisää suola ja sokeri. Keitä seosta sokeripaketin ohjeen mukaan 2 – 4 minuuttia. Lisää etikka.

Fasaanit hoitavat espanjansiruetanat

Viikko sitten puhuttiin fasaanien karkottamisesta pihapiiristä. Teijo kertoo, että he tiesivät jo rakennuttaessaan uuden talon Renkoon alueella olevan parikymmentä fasaania. Niinpä ei ollut yllätys, että seuraavana vuonna kukkapenkki oli täysin myllätty. Fasaanit etsivät syömistä sipuleiden vihreistä osista ja – kun ne loppuivat – alkoivat kaivaa sipuleita ylös. Teijo muisti sananlaskun vanha keino on parempi kuin pussillinen uusia ja teki linnunpelättimen. Se tehosi, sillä fasaanit ovat sen verran hölmöjä, että pelkäävät sitä. Harakat, varikset ja naakat osoittavat fiksuutensa pelkäämättä moista. Fasaaneja voi myös estää kaivelemasta sipuleita maasta rakentamalla niille oma peuhauspaikka tontin reunalle. Teija kertoo istuttaneensa alapihalleen kaikki vanhat kukkasipulit fasaanien kaivettaviksi ja jättäneensä sinne myös pienen multakasan myllättäväksi.

Merja Tervakoskelta kertoo fasaanien karkottamisnikseikseen katiskaverkon, josta voi tehdä häkkyröitä, sekä hallaharson levittämisen maan katteeksi. Häätämisellä on kuitenkin kääntöpuolensa: Nyt puhutaan paljon espanjansiruetanoista. Jos tontilla on fasaaneja, niin ei ole etanoita. Mutta jos häädät fasaanit, saat taatusti etanat harmiksesi. Minulla on sekä mökillä ja rivitalon pihalla useampikin fasaani, mutta niistä ei koskaan ole ollut niin paljon haittaa että häätäisin niitä mihinkään. Kun tiedän että häädön seurauksena saan kiusaksi etanat. – Kiitokset Teijolle ja Merjalle kokemuksen tuomista nikseistä.

Tyhjät kosmetiikka-pakkaukset on lajiteltava

Taannoin kerroit, minne tyhjät kosmetiikkapakkaukset eli voidepurkit, deodoranttipullot ja huulipunahylsyt oikeaoppisesti viedään. En silloin tallettanut vastausta, joten saisinko ohjeet uudestaan.

Kiertokapulan asiakaspäällikön Liisa Sivusaaren mukaan täysin tyhjät kosmetiikkapakkaukset lajitellaan pakkausmateriaalinsa mukaan. Metalliset purkit, esimerkiksi hiuslakka- ja muotovaahtotölkit, kuuluvat pienmetallin ja lasiset voidepurkit ja deodorantit keräyslasin joukkoon. Sen sijaan opaali- eli ns. maitolasia ei saa panna lasinkeräykseen, vaan sekajätteisiin. Muoviset voidetuubit samoin kuin sampoo- ja hoitoainetölkit ovat energiajätettä, joten ne pannaan sekajäteastiaan.

Jos purkissa on jäljellä hiuslakkaa, se on vaarallista eli ongelmajätettä. Samoin kynsilakkapullot, joissa on vielä nestemäistä lakkaa jäljellä, sekä kynsilakan poistoaine. Täysin kuivunut ja tyhjä lakkatölkki, jossa on muovia, menee sekajätteeseen, metallinen lakkatölkki, jossa ei ole muovia, metallin keräykseen, ja lasinen, jossa ei ole muovia, lasin keräykseen. Metalliset huulipunahylsyt, joissa on muovia ja huulipunanjämiä, ovat sekajätettä, samoin lasiset hajuvesipullot muoviosineen. Täysin tyhjä aerosolipullo, joka ei hölsky tai pihise, menee pienmetallinkeräykseen, ja sen muovikorkki sekajätteeseen. Jos pullossa on jotain sisällä tai epäilet sitä, pullo on ongelmajätettä, mikäli sen kyljestä löytyy kemikaalimerkki, muuten se kuuluu sekajätteeseen. Ylijäänyt tai vanhentunut sampoo tai voide on sekajätettä, eikä sitä saa kaataa viemäriin.

Kartonkiset voidepurkkien pakkauslaatikot, samoin kuin muovitetut tai muovi-ikkunaiset kuuluvat keräyskartonkiastiaan, irralliset muovikääreet sekajätteisiin.

Kotitalouksien vaarallista jätettä ottavat vastaan Karanojan lisäksi keräysautot, joiden aikataulu löytyy Kiertokapulan verkkosivuilta www.kiertokapula.fi.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset