fbpx
Kaupunkiuutiset

Kysy Maijalta

Kotimaista vaahterasiirappia ei kaupan

Suomessa myydään kanadalaista vaahterasiirappia, mutta ei suomalaista. Suomessa kasvaa kuitenkin metsävaahtera, josta valutetaan mahlaa. Miksi siitä ei valmisteta kotimaista siirappia?

Kanadalaista vaahterasiirappia valmistetaan sokerivaahterasta (Acer saccharum), jonka mahla sisältää noin viisi prosenttia sokeria. Etelä-Suomessa kasvavan metsävaahteran (Acer platanoides) mahlassa sokeria on Metsäntutkimuslaitos Mustilan mukaan puolta vähemmän. Tosin siitä juoksee mahlaa kanadalaisserkkua runsaammin, joten sokeria saadaan puuta kohden suunnilleen yhtä paljon. Koska kotimaisen vaahteramahlan sokeripitoisuus on matala, haihdutettavan veden määrä ja energiakulutus on kaksinkertainen pohjoisamerikkalaiseen mahlaan verrattuna – ja myös hinta. Tässä syy, miksi Suomessa ei kannata valmistaa myyntiin kotimaista vaahterasiirappia.

Kartanosalaatin siemeniä ei ole myynnissä

Haluaisin kasvattaa kartanosalaattia. Mikähän lajike olisi samanlaista kuin Järvikylän Kartanosalaatti? Siis mitä siemeniä minun pitäisi ostaa?

Famifarmin tuotepäällikkö Sini Memonen kertoo, että Järvikylän Kartanosalaatti on puutarhan Kartano-tuoteperheeseen räätälöimä salaatti. Sen siemenet on kehitetty ammattimaiseen kasvihuoneviljelyyn, joten niiden siemeniä ei ole myynnissä. Kartanosalaatin tapaisia rapeita salaatteja ovat Multileaf-salaatit, esimerkiksi Frisee ja Finstar -lajikkeet, joten voisit kokeilla niitä.

Multileaf-salaateiksi kutsutaan salaatteja, joita jalostettaessa on huomioitu maku, ulkonäkö ja käyttöominaisuudet. Näille lajikkeille on tyypillistä eri tavoin liuskoittuneet, rapeat lehdet, monikäyttöisyys ja usein värikin. Multileaf-salaatteja voit viljellä kasvimaalla, yrttitarhassa tai ruukussa parvekkeella.

Perinteiset lehtikaalilajikkeet kasvavat hyvin

Lehtikaalin kasvatus ei ole helppoa ainakaan minulle – tai sitten teen aina jotakin väärin. Jo kahtena vuonna olen niitä yrittänyt viljellä, mutta nytkin taimet ovat just ja just hengissä ja tosi pieniä. Löytyisikö viljelyvinkkiä?

Ongelmasi on yleinen, sillä lehtikaalin (Brassica oleracea var. sabellica) ns. hienommat lajikkeet ovat Puutarhaliiton taimiasiantuntijan Jyri Uimosen mukaan melko heikkokasvuisia. Lehtikaalin kasvua edistävät taimikasvatus sekä niiden istuttaminen hyvään, ravinteikkaaseen maahan 5 – 10 sentin kokoisina taimina, kun yöhallat ovat ohi. Lehtikaali myös juurtuu paremmin, jos multaat taimen tyven. Harso kasvuston päällä heinäkuulle asti nopeuttaa kasvua ja estää kaaleja vaivaavien tuholaisten vahingot. Jos tuholaisia kuitenkin ilmestyy, nokkosvesikastelu on paikallaan. Myös maan kalkitus on tarpeen ja jopa välttämätöntä. Happamessa maassa möhöjuuri haittaa kasvua.

Varminta on kuitenkin valita lehtikaalista perinteinen vihreä lajike, joka kasvaa hyvin. Tällaisia ovat esimerkiksi Half Tall ja Dvarf Green Curled.

Pissan hajua vaikea poistaa sohvasta

Perheessämme on sininen nukkapintainen sohvakalusto, kuusi vuotta vanha. Jokin aika sitten tyttökissamme pissasi siihen. Taputtelin heti märkää paikkaa kuivaksi käsipyyhkeillä ja suihkutin siihen mäntysuopaliuosta. Ajan myötä pissan haju vähän haihtui. Mutta sitten tapahtui taas vahinko: puolitoistavuotias lapseni pissasi samaan kohtaan. Ja nyt sohva haisee todella pahalle. Välillä oikein henkeä ahdistaa. Olisiko pissan kosteus aiheuttanut sohvan sisälle esimerkiksi hometta? Saako hajua mitenkään pois vai onko edessä sohvan hankinta?

Kangassohvaan tullut pissatahra on hankala poistettava, sillä nykyaikaiset tekstiilit on käsitelty kosteutta huonosti läpäiseviksi. Mutta ennen kuin ryhdyt uusimaan sohvaasi, kokeile seuraavia konsteja:

Tavarataloissa ja huonekaluliikkeissä myydään tehokkaita Leather Masterin ja Softcaren Textile Cleaner

-nimisiä puhdistusaineita, lemmikkitarvikeliikkeissä Pissi pois -suihketta. Sumuta ainetta tahrakohtaan ja anna vaikuttaa jonkin aikaa. Pyyhi sitten tahrakohtaa kostealla kankaalla useaan kertaan, huuhdo liinaa välillä. Anna sohvan kuivua hyvin.

Todennäköisesti pissa on kuitenkin ehtinyt imeytyä niin syvälle sohvaan, ettet saa sitä sieltä imettyä pois. Mutta hajun voit saada pois – tai ainakin sitä vähentää – hajunpoistaja-aineella, joita ovat esimerkiksi Leather Masterin Odour Remover ja Orapi Nordicin Fresh Action. Pissan hajua voit neutraloida myös etikalla. Jos sohvasi päälliset ovat irrotettavat, niiden pesu auttaa. Samoin pehmusteiden vaihto uusiin.

Homeesta taas sanotaan, että vauvan puklat aiheuttavat sitä enemmän kuin pissa. Hyvä tuuletus kuivattaa tekstiilin ja estää homeen muodostumista.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset