Kaupunkiuutiset

Kysy Maijalta

Sormisuola on trendikästä

Sormisuolaa on nykyään kaikissa ruokaohjeissa. Mistä sitä saadaan, merestä vai vuorista? Miksi se on niin kallista?

Sormisuolasta on todellakin tullut muodikas kokkien ja kulinaristien suosikki. Eikä suotta; sormisuola sisältää runsaasti mineraaleja ja hienojakoisena leviää tasaisesti ruokaan, joten se on aromikkaampaa kuin tavallinen suola. Hiutalemaisena sitä on myös helppo sirotella sormin haluttu määrä ruoan päälle. Sormisuolaa suositellaankin salaattien ja pääruoan maun viimeistelyyn, korostamaan niiden makua. Perusruoan valmistukseen se ei sovi, sillä sen aromit eivät kestä kovaa kuumennusta.

Sormisuolan historia juontaa juurensa Ranskaan, jossa se tunnetaan nimellä fleur se sel, suolankukka. Matkalla Suomeen sen nimi on muuttunut sormisuolaksi, ehkäpä tarkemman termin puuttuessa.

Sormisuolaa kerätään Atlantin rannikon ja Välimeren suola-altailla, joissa merisuola saadaan kiteiseksi perinteisellä tavalla merivettä haihduttamalla. Suolankukat kristallisoituvat merenpinnalle ohueksi suolakerrokseksi auringon, kevyen tuulen ja sopivan ilmankosteuden seurauksena. Sitä saadaan vain kesäkuukausina ja se kerätään käsin. Koska sormisuolaa on kallista tuottaa ja sen hieno aromi haihtuu ajan myötä, sitä myydään vain pienehköissä purkeissa. Tämä kaikki selittää sormisuolan tavallista suolaa kalliimman hinnan. Kuitenkaan se ei ole enää ylellisyystuote, vaan sormisuolaa myydään nykyään myös marketeissa.

Hien haju pois sporttivaatteista

Mistä johtuu, että urheilupaidat ja -housut haisevat hielle, vaikka pesen niitä ahkerasti? Käytän deodoranttia ja noudatan pesulämpötiloja ja pesuaineen annosteluohjetta. Eikä kyse ole vanhoista, vaan melko uudetkin paidat haisevat jo kaapista otettaessa. Olen kuullut, että etikkavedessä liottaminen poistaisi ongelman. Entä värit, irtoavatko ne etikkapesussa ja sotkevat vaatteet?

Hiki on hajutonta, ja siinä on suolojen ja urean lisäksi valkuaisaineita. Hien haju syntyy, kun ihon normaali bakteeri- ja hiivakanta hajottavat valkuaisaineita. Tietyt ruoat ja juomat vaikuttavat hien hajuun. Esimerkiksi raskas valkuaispitoinen ateria, alkoholi ja valkosipuli vahvistavat sitä. Hien vahvuutta voit siis säätää jonkin verran myös ruokavaliolla.

Parhaiten saat hienhajun urheiluvaatteista pois, kun peset ne joka treenin ja lenkin jälkeen – tai ainakin ripustat ne kuivumaan ilmavasti raikkaaseen ulkoilmaan.

Urheilu- kuten muutkin vaatteet on pestävä valmistajan suosittamassa lämpötilassa ja sopivalla pesuaineella. Ongelmana vain on, että modernit urheiluvaatteet tehdään tekokuiduista, esimerkiksi akryylistä, polyesteristä ja klorokuidusta, joiden pesuohjeessa maksimilämpötilaksi on merkitty 30 tai 40 astetta. Kaikki pesuaineet eivät kuitenkaan poista näin alhaisessa lämmössä hienhajua. Jotta pesuaine toimisi myös viileässä vedessä, siinä pitäisi teknokemian asiantuntijan mukaan olla ionittomia tensidejä 10–15 prosenttia. Eli tensidejä. jotka hajottavat veden pintajännitystä, jolloin vesi pääsee syvemmälle kankaan kuituihin. Alhaisen pesulämpötilan mahdollistavat myös entsyymit, jotka pilkkovat valkuaisaineiden lisäksi rasvaa ja tärkkelystä. Ne eivät kuitenkaan sovi villalle ja silkille.

Jos et jaksa paneutua kaupassa pesuainepakkausten tuoteselosteisiin kovin tarkkaan, voisit kokeilla sporttipesuainetta. Näitä ovat tavallisissa marketeissa myytävät Perlana Sport ja Serto Sportti, jotka sopivat sekä puuvillalle että polyesterille, sekä urheiluliikkeissä myytävät, tekokuiduille sopivat Zebla ja Fit`n Clean. Kaksi viimeksi mainittua ovat edellisiä huomattavasti kalliimpia, mutta tuoteselosteen mukaan eivät sisällä ympäristölle haitallisia tai allergisoivia aineita.

Pinttynyttä hienhajua voit hälventää hieromalla nestemäistä pesuainetta ongelmakohtiin ennen pesua. Voit kokeilla hikipyykin liottamista myös etikkavedessä (2 dl etikkaa + 10 litraa vettä) puolisen tuntia. Tarkista kuitenkin ennen liottamista vaatteittesi hoito-ohjeesta, että ne kestävät vesipesun. Etikka saattaa muuttaa vaatteen väriä, joten kokeile sitä ennen käyttöä. Myös huuhteluaine poistaa hien hajua, mutta älä käytä sitä vaatteisiin, joissa on elastaania.

Vanhat postikortit kierrätykseen

Minulla on runsaasti vanhoja postikortteja, jotka haluaisin antaa pois. Löytyisikö joku, jolla olisi niille käyttöä?

Tänään lauantaina on kello 10–16 Verkatehtaalla Suuri postikorttiparatiisi, jossa on taiteilijoita, kauppiaita ja postikorttiyhteisöjä enemmän kuin missään muussa tapahtumassa tänä vuonna. Ehkäpä löydät sieltä korteistasi kiinnostuvan.

Jos joku lukijoista on kiinnostunut nimimerkin korteista, hänen yhteystietonsa saa minulta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset