fbpx
Kaupunkiuutiset

Kysy Maijalta

Kylmäuutettu kahvi on trendikästä

Olin Helsingissä festareilla, ja siellä oli tarjolla kylmäuutettua kahvia. Olin utelias ja maistoin. Nyt kiinnostaisi, voiko sitä myös itse kotona valmistaa. Onko se samaa kuin jääkahvi?

Tarkoitat varmaan cold brewiä, Yhdysvalloissa jo vuosikymmeniä juotua kahvia, joka on rantautunut nyt myös Suomeen. Se ei ole samaa kuin jääkahvi, joka tehdään kuumasta kahvista ja jäähdytetään jääpaloilla, vaan juomaa, joka on nimensä mukaisesti koko valmistumisensa ajan kylmää: lämpö korvataan ajalla. Tavallisesta kahvista se poikkeaa maultaan, joka on pehmeää eikä yhtä hapokasta.

Kylmäuutettua kahvia saa valmiina pullosta, mutta toki voit sitä itsekin valmistaa, mikäli sinulla ei ole kiire. Oheinen ohje on poimittu Helsingin Sanomien nettisivuilta.

Kylmäuutettu kahvi120 g karkeaksi jauhettuja tummapaahdettuja kahvipapuja1 l kylmää vettä

Mittaa presso- tai tavallisen pannun pohjalle kahvi ja kaada päälle kylmä vesi. Sekoita varovasti. Kahvi nousee hetken päästä pinnalle, joten sekoita varovasti vielä kerran. Pane kansi päälle, nosta kannu jääkaappiin ja uuta kahvia noin 10–14 tuntia. Kun kahvi on uuttunut, paina pressopannun mäntä varovasti alas. Suodata juoma sen jälkeen tavallisen, paperisen kahvinsuodattimen läpi toiseen kannuun tai korkilliseen lasipulloon. Sekoita.

Jos teet kahvin ilman pressopannua, suodata juoma kaksi, kolme kertaa paperisuodattimen läpi, jotta juomasta tulee kirkasta.

Säilytä valmis juoma kannellisessa astiassa jääkaapissa. Kylmäuutettu kahvi säilyy jääkaapissa noin viikon.

Voit valmistaa kylmäuutettua kahvia myös kahvinkeittimellä. Keitä hieman normaalia vahvempaa kahvia ja jäähdytä. Näin valmistetun kahvin maku ei ole kuitenkaan uutetun veroista.

Palkintoesineitä voi kierrättää

Minulla on vanhoja palkintoja, osa lasisia, osa alpakkaa jne. Voiko niitä kierrättää missään vai ovatko ne kaatopaikkatavaraa?

Palkintospesialisti Jarmo Hautamäki pirkkalalaiselta Palkintotehtaalta kertoo, ettei sinun ensimmäiseksi kannata heittää pokaaleita roskiin, sillä niiden jatkokäytölle on monta vaihtoehtoa. Ensimmäiseksi voisit tarjota pokaaleitasi jollekin niitä valmistavalle yritykselle, esimerkiksi hänen yrityksensä Palkintotehdas (puh. 040 5800 759) ottaa niitä jonkin verran uusiokäyttöön: jalustasta irrotetaan nimilaatta, joka korvataan uudella. Jos pokaalisi ovat hyväkuntoisia eivätkä kovin vanhanaikaisia, voit tarjota niitä urheiluseuralle kierrätyspokaaliksi. Myös kirpputoreilla näkee silloin tällöin myynnissä pokaaleja, joten sinnekin voit niitä viedä. Tai tarjota jollekin taiteilijalle materiaaliksi. Viimeisin paikka on kierrätys: lasiset lasinkeräys-, alpakkaiset metallinkeräysastiaan. Valitettavan usein materiaalikierrätys on kuitenkin mahdotonta, sillä pokaalit on harvoin vain yhdestä materiaalista tehtyjä.

Mitaleista Jarmo Hautamäki toteaa, että vanhoilla mitaleilla voi olla muisto- tai antiikkiarvoa, joten niitä kannattaa tarjota niitä myöntäneelle urheiluseuralle. Uudemmilla ja varsinkin valmiisiin muotteihin tehdyillä mitaleilla ei sen sijaan ole juuri käyttöä, joten metallikeräysastia on niiden oikea paikka.

Myös Suomen Moneta ostaa asiakaspalvelunsa mukaan jonkin verran keräysmitaleja ja rahoja, mutta eivät palkintomitaleita ja pokaaleita, koska suoria kanavia niille ei ole.

Kysymys mitalien, palkintojen ja rahojen kierrätyksestä on tosin Monetalle vielä melko vieras, koska niistä iso osa halutaan jättää seuraaville sukupolville. Lyödyt mitalit ja rahathan säilyttävät muotonsa vuosisatoja, esimerkiksi hyväkuntoisia rahoja on tallella jopa 2000 vuoden takaa. Jalometalliset eli kulta- ja hopeatuotteet voidaan tarvittaessa sulattaa ja hyödyntää sekä uusissa tuotteissa että teollisuudessa. Vanhoja, huonokuntoisia rahoja onkin sulatettu aikojen kuluessa eri puolilla maailmaa miljoonittain. Suurimpana syynä tähän on raaka-aineen yhä rajallisempi saatavuus.

Hienhaju urheilu-vaatteesta pois

Muutama viikko sitten neuvoin, miten päästä eroon urheiluvaatteisiin pinttyneestä hienhajusta. Palstamme lukija Biokemisti vihjaa, että hajun saa taatusti pois panemalla puolidesiä Vanish Oxi Action Extra Hygienia joko esipesuun tai varsinaisen pesuaineen sekaan. Vanish Oxi Action on brittiläisen Reckitt Menckiserin valmistama ja markkinoima desinfioiva tahranpoistoaine, ja sitä myyvät isohkot marketit. – Kiitos, Biokemisti, vinkistä.

Kenwood-yleiskoneen varaosia tarjolla

Pari kertaa on tälle palstalle tullut lukijoilta kysymys, mistä saa Kenwood Chef -yleiskoneeseen rikkkoutuneiden osien tilalle uusia. Lukijamme Ulla muisti heitä keittiönsä hyllyjä siivotessaan ja kertoo, että hänellä on ko. koneeseen erillisiä osia, jotka hän mielellään antaa hyötykäyttöön. Ullan yhteystiedot saat minulta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset