fbpx
Kaupunkiuutiset

Kysy Maijalta

Ulkomaiset pakastemarjat kuumennettava

Minua kiinnostaa ulkomaisten marjojen C-vitamiinipitoisuus. Eihän se voi olla sama kuin kotimaisten, joista on tiedot ravintoaineluetteloissa. Pitääkö ulkomaiset marjat kuumentaa ennen käyttöä? Riittääkö käsittely mikrossa?

Elintarviketurvallisuusviraston, Eviran, erikoistutkija, elintarviketieteiden tohtori Marja-Leena Ovaskainen kertoo, että marjojen C-vitamiinipitoisuuteen vaikuttavat varastointiolot ja -aika. Jos marjat pakastetaan oitis poimimisen jälkeen ja käytetään heti niiden sulettua, niiden vitamiinipitoisuus on periaatteessa lähes sama, olipa alkuperämaa Suomi tai Uruguay.

Kun tuoreita marjoja tuodaan ulkomailta tai kotimaisia tuoremarjoja kuljetetaan pitkän kauppaketjun kautta, niiden vitamiinipitoisuus laskee koko ajan. Eniten marjojen C-vitamiinipitoisuutta vähentävät ilman happi ja liika lämpö.

Evira on antanut tarkat ohjeet tuoreiden marjojen myyjille. Niiden mukaan marjojen tulee olla terveitä, puhtaita ja laadultaan kauppakelpoisia. Myös alkuperämaa on aina ilmoitettava, olivatpa marjat kotimaisia tai tuontimarjoja ja myytiinpä ne irtomyynnissä tai pakkauksissa. Pelkkä maahantuojan nimi ei riitä, vaikka pakastetut, ulkomailta tuodut marjat pakattaisiin Suomessa.

Evira suosittelee käyttämään ulkomaisia pakastemarjoja vain kunnolla kuumennettuina. Syynä on eri puolilla maata toistuvasti esiintyneet norovirusepidemiat, joiden aiheuttajiksi epäillään ulkomaisia pakastevadelmia. Myös Hepatiitti A-viruksen epäillään olevan syynä vuosina 2013–2014 muutamiin pakastemarjojen aiheuttamiin epidemioihin. Näiltä vältytään, kun ulkomaisia pakastemarjoja kuumennetaan kauttaaltaan vähintään viisi minuuttia 90 asteessa tai keitetään kahden minuutin ajan. Voit kuumentaa niitä myös mikroaaltouunissa, kunhan tarkistat sen lämpötilan ja ajastat sen oikein.

Marja-Leena Ovaskainen huomauttaa vielä, että edellä olevat suositukset ulkomaisten pakastemarjojen kuumennuksesta perustuvat sen ruokamyrkytysepidemiarekisteriin, jossa ovat kaikki kuntien elintarvikevalvontaviranomaisten Eviralle ilmoittamat ruokamyrkytysepidemiat. Kuumennussuositusta ei ole annettu tuoreille marjoille eikä pakastetuille kotimaisille marjoille, koska ruokamyrkytystapauksia, joissa näiden tuotteiden epäillään toimineen välittäjäelintarvikkeina, on vähän.

Nakkipaketin neste vaaratonta

Lapsenlapseni haluaisi syödä nakkimakkarat kylminä suoraan paketista ilman keittämistä. Onko paketin sisällä oleva neste pienen lapsen terveydelle vaarallista?

Nakkipaketin neste on nakeista pakkauksen ja kuljetuksen aikana irronnutta nestettä, eikä siis vaarallista. Nakeissa kuten muissakin makkaroissa on kuitenkin runsaasti nitriittiä, minkä vuoksi lasten ei pidä syödä niitä päivittäin.

Tyrnin lehdilläkin terveysvaikutuksia

Olen juonut vuosikausia tyrnimehua – ja säästynyt flunssilta. Nyt kuulin, että myös tyrnin lehdet ovat terveellisiä. Miten niitä käytän?

Olet kuullut oikein: Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus, MTT:n, mukaan tyrnin lehdet sisältävät samoja vaikuttavia aineita kuin marjat: paljon rasvahappoja, proteiineja ja vitamiineja. Varsinkin niiden C-vitamiinipitoisuus on erittäin korkea. Lehdet sisältävät myös antioksidantteja, jotka hillitsevät tulehduksia. Esimerkiksi flavonoideja niissä on kolme kertaa enemmän kuin itse marjoissa ja nelinkertainen määrä vihreään teehen verrattuna. Venäjällä ja Itä-Euroopassa tyrninlehdillä onkin parannettu ripulia ja hoidettu flunssaa.

Tyrninlehtiä voit käyttää tuoreina tai kuivata ne miedossa lämmössä sähköuunissa ja valmistaa niistä teetä. Kuivattuja, hienonnettuja tyrninlehtiä voit murustaa myös taikinoihin ja keittoihin.

Ripsi- ja rajausvärit vaikeita tahroja

Uudelle, vähän paremmalle t-paidalle roiskahti jotain vanhaa ripsi- tai rajausväriä. Hankasin tahraa sappisaippualla ja panin konepesuun. Sama tahra koristaa nättiä puseroa edelleen. Mikä avuksi?

Ripsi- ja rajausvärit ovat on meikkilaukun ja meikkauspöydän vakiovarusteita. Ne näyttävät hyviltä ripsissä sekä niiden yllä ja alla, mutta tahroilta vaatteissa. Molemmat ovat tummia ja usein öljyisiäkin eli hankalasti poistettavia, kuten olet huomannut, kun edes kaikkeen tehoava sappisaippua ei tahraa poista. Entäpä jos kokeilisit Vanish Oxi Actionia, jota hyvin varustetut marketit myyvät. Kaada nestettä suoraan puserosi tahralle, anna sen vaikuttaa viisi minuuttia ja pese pusero normaalisti. Kuivuneen ripsiväritahran poistamiseen aineen valmistaja brittiläinen Reckitt Benckiser suosittelee liottamista. Lisää puoli mitallista Vanish Oxi Action -nestettä neljään litraan lämmintä vettä ja anna puserosi seistä liuoksessa korkeintaan tunnin ajan. Pese vaate sen jälkeen normaalisti tai huuhtele huolellisesti.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset