fbpx
Kaupunkiuutiset

Kysy Maijalta

Sipulit säilyvät viileässä ja kuivassa

Ostan sipuleita kaupasta, ja hetken päästä ne ovat jo mätiä. Missä vika? Ennen vanhaan sipulit ostettiin loppukesällä, ja ne säilyivät koko talven. Miten ne nykyään pitäisi säilyttää, jotta kestäisivät edes muutaman viikon? Olen säilyttänyt sipuleita verkkopussissa keittiön seinällä, asuntomme lämpötila ei ole yli +22 astetta.

Sipulientuottajien puheenjohtaja Timo Mäkinen suosittelee sipuleiden säilyttämistä +0,55–5-asteisessa, kuivassa tilassa. Liika kosteus kasvattaa juurta ja synnyttää hometta, liika lämpö taas kuivattaa, aiheuttaa kuorettomuutta ja – jos sipulissa on tauti – kiihdyttää sen pilaantumista. Myös martat suosittelevat viileä lämpötilaa ja säilytysvälineeksi verkkopussia tai harvapohjaista laatikkoa.

Jos sipuli on terve, se säilyy asiantuntijan mukaan ongelmitta huoneen lämmössä pari kuukautta.

Marja- ja koristearonian ero

On olemassa marja- ja koriste-aronia. Voiko molempia syödä? Onko hyviä vinkkejä käyttää marjoja?

Marja-aronia (Aronia mitschurinii) muistuttaa koristearoniaa (Aronia x prunifolia) niin paljon, että maallikon on usein vaikea huomata eroa varsinkin kun niitä hoidetaan ja leikataan samoin. Nimensä mukaisesti toinen on kuitenkin jalostettu koristeeksi, toinen hyötykäyttöön. Molempien marjat ovat syötäviä, joskin koristearonian marjat ovat hieman pienempiä eivätkä yhtä hyviä.

Marja-aronioissa on runsaasti fenoliyhdisteitä, minkä vuoksi ne maistuvat tuoreina kitkeriltä, mutta pakastaminen tai pieni yöpakkanen puraisee karvauden. Ne sisältävät runsaasti pektiiniä, joten saat niistä helposti hyytelöä, hilloa ja marmeladia. Koska marja-aronia on maultaan laimeahko, sen seuraan sopii hyvin jokin hapokas marja, esimerkiksi punaherukka ja puolukka, joiden kanssa saat siitä raikasta mehua tai maistuvan piirakan (ohje alla). Mustikan kanssa marja-aroniasta syntyy maistuvaa smoothieta.

Marja-aronioissa on kohtalaisesti, noin 11 mg/100 g, C-vitamiinia, joten voit niitä kuivata myös kuivata ja napostella vitamiinivälipalana.

Aroniapiirakka

150 g voita tai leivonta­margariinia1 dl sokeria1 muna2 ½ dl vehnäjauhoja1 tl leivinjauhettaTäyte: 100 g mantelimassaa, 2 dl marja-aronioita, 1 dl puolukoita, 2 dl ranskankermaa, 1 dl kuohukermaa, 2–3 munaa, 1 dl sokeriamantelilastuja.

Nypi pehmeän rasvan joukkoon sokeri. Lisää muna ja kuivat aineet. Painele taikina jauhotetuin käsin piirakkavuoan pohjalle.Leikkaa mantelimassa ohuiksi lastuiksi ja lisää pohjan päälle. Sekoita ranskankerma, kerma, munat ja sokeri tasaiseksi ja kaada seos piirakkapohjan päälle. Ripottele marjat ja mantelilastut pinnalle.Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Milloin karitsasta tulee lammas?

Ostin marketista pakastettua karitsan paahtopaistia. Paistoin sen ohjeen mukaan, mutta yllätyin, kun se maistui ihan villasukalle. Valitin asiasta kauppaan, ja siellä kerrottiin, että heidän myymänsä liha on maahantuojan mukaan alle 12 kuukautta vanhan lampaan lihaa, jolla ei ole vielä hampaita. Eli karitsan lihaa. Onko todella näin, että hampaat määräävät, onko liha karitsan vai lampaan?

Suomeen tuodaan pakasteena paljon karitsaa, josta valtaosa Uudesta-Seelannista. Siellä lammas jaetaan kolmeen ikäryhmään: karitsa eli lamb on alle yhden vuoden ikäinen, ilman pysyviä hampaita oleva eläin, 1– 2-vuotias lammas on hogget ja yli kaksivuotias mutton.

Myös Suomwessa kutsutaan karitsaksi alle yhden vuoden ikäisenä teurastettua lammasta, joka ei ole vielä karitsoinut eli poikinut. Hampaita virallisessa määritelmässä ei mainita.

Kotimaisista lampaista teurastetaan nykyään karitsoina valtaosa, noin 85 prosenttia. Loput eli uuhien liha päätyy erilaisiin jalosteisiin, kuten makkaroihin.

Karitsan liha on pienisyistä, vähärasvaista ja hienoaromista. Siitä puuttuu ns. villasukkalisä, minkä lampaanlihassa aiheuttaa sen suurempi rasvapitoisuus.

Kynttilä on oiva liukastin

Minulla on pari vanhaa lipastoa, joiden laatikoita on vaikea avata ja sulkea. Tiedän, että kynttilällä saa puupintoja liukkaammiksi. Olen kuitenkin kuullut, että on olemassa jotain ainetta, joka on tehokkaampaa kuin kynttilä.

Kysymääsi ainetta en ole onnistunut löytämään. Eikä sellaista tuntenut myöskään Kansallismuseon konservaattori Outi Vuori, jonka mielestä kynttilä on oiva keksintö laatikoiden luiston lisäämiseen.

Leikkoruusut myymälässäkin veteen

Onko oikein, että leikkoruusuja pidetään nykyään marketeissa kuivina?

Ihmettelysi ei ole aiheetonta, sillä Kaisan Kukan floristi Päivi Lehdon mukaan leikkoruusuja ei saa koskaan seisottaa kuiviltaan lämpimässä. Ruusut sietävät kuivina kuljetusta esimerkiksi Hollannista Suomeen, mutta tuolloin lämpötila on +1–4 astetta. Myymälässä kuten myös kotona ruusut viihtyvät puuvartisten kasvien tavoin parhaiten lämpimässä vedessä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset