fbpx
Kaupunkiuutiset

Kysy Maijalta

Kylmäuutetulla kahvilla kysyntää

Syyskuun lopussa palstallasi oli mielenkiintoinen kirjoitus uuden makuisesta kahvista, cold brewistä. Mieleni teki heti päästä sitä kokeilemaan, mutta minne. Onko Hämeenlinnassa kauppaa, jossa pullokahvia myydään. Mukana oli toki valmistusohjekin, mutta aika hankalan tuntuinen se oli.

Tuotan sinulle pettymyksen, sillä hämeenlinnalaisissa kaupoissa ei ole myynnissä cold brewtä, kylmäuutettua kahvia. Ei liioin kaupunkimme kahviloissa, vaikka sitä Helsingissä jo useassa kahvilassa voi nauttia. Pauligin kuluttajapalvelusta kerrottiin, ettei kahvinpaahtimo valmista pullotettua cold brew-kahvia – ei ainakaan vielä. Joten sinun on – mikäli haluat cold brewiä maistaa – itse sitä valmistettava. Tai pyydettävä ystävä apuun!

Kahvikapselit hankalia kierrätettäviä

Sain lahjaksi kapselikahvikoneen. Se on kätevä laite, jolla saa aina tuoretta hyvää kahvia vaikkapa vain kupillisen. Mutta minne panen käytetyt kapselit? Kahvinpurut kuuluvat tietysti biojäteastiaan, mutta minne itse kahvikapseli? Metalli- vai sekajätteisiin?

Eri valmistajien kapselit on tehty eri materiaaleista, mikä tekee niiden kierrätyksen hankalaksi. Muoviset kapselit kelpaavat energiaksi, alumiiniset metallinkeräykseen, kunhan tyhjentää ne kahvinpuruista, jotka ovat biojätettä. Sekamateriaalit eli muovia tai paperiseosta ja alumiinia sisältävät kapselit taas kuuluvat sekajäteastiaan.

Kiertokapulan asiakaspalvelupäällikkö Liisa Sivusaari toivookin, että pakkauskierrätyksen myötä kapselikahvikoneiden valmistajat pakotetaan samaan formaattiin kahvikapselien materiaaleissa. Se helpottaisi ohjeistusta.

Käsinpesuainetta pikku- ja hienopyykille

Nimimerkki Anne kaipaili pari, kolme viikkoa sitten pikku- ja hienopyykilleen käsinpesuainetta lopetetun Y3:n tilalle. Lukijamme Riitta kertoo, että sellainen – pieni ja vieläpä kotimainen – löytyy. Se on pienessä 250 ml:n pullossa myytävä Soft Protectorin Softcare-kirjopesuaine. Yrityksestä vahvistettiin tieto ja kerrottiin, että kirjopesuaineen lisäksi heillä on myynnissä Lingerie Wash -alusvaatepesuainetta, sekin 250 ml:n pullossa. Molemmat ovat biologisesti hajoavia, ihoa ärsyttämättömiä ja käyvät puuvillan ohella myös elastaanin ja polyamidin pesuun. Molempia pesuaineita saa Stockmannilta ja Soft Protectorin verkkokaupasta (www.softcare.fi), kirjopesuainetta Prismoista. – Kiitos, Riitta, pyykkiterveisistä.

Mitä kaikkea huulipunassa!

Käytän säännöllisesti huulipunaa. Nyt minua on alkanut askarruttaa, mitä kaikkea sen mukana syön. Eli mitä kaikkea huulipuna sisältääkään? Onko olemassa luomuhuulipunaa?

Huulipunan koostumus vaihtelee punittain, ja kunkin sisällön näkee sen ainesosaluettelosta. Teknokemian Yhdistyksen mukaan huulipuna voi sisältää seuraavia aineita: öljyjä, estereitä ja rasvahappoja, silikoneja, väriaineita, nestemäistä parafiiniä ja isoparafiiniä, vahoja, kalvon muodostavia polymeerejä, sakeuttamis-, täyte-, emulgointi- ja säilöntäaineita, alkoholeja, hajusteita, aromeja ja vettä. Raaka-aineita on siis valtavasti, mutta ei suinkaan kaikkia saman hylsyn sisällä.

Huulipunan käytön Teknokemian Yhdistyksen kosmetiikka-alan asiantuntija Eeva-Mari Karine vakuuttaa olevan turvallista. Euroopan kosmetiikkalainsäädäntö edellyttää, että niin huulipunan raaka-aineiden kuin valmiin huulipunan turvallisuus on arvioitu ennen sen markkinoille pääsyä. Kosmetiikan valmistajat – tai EU-maahantuojat – vastaavat, että näin on.

Turvallisuusarviointi on tieteellinen riskinarviointi, jossa otetaan huomioon muun muassa kaikkien ainesosien vaarallisuus, käyttömäärät ja -tavat sekä valmiin tuotteen fysikaalis-kemialliset ominaisuudet ja mikrobiologinen laatu. Kosmetiikan turvallisuusarvioinnissa määrätään tuotteen toksikologisten eli haitallisten ominaisuuksien ja tuotteelle altistumisen perusteella turvamarginaali, joka on kosmetiikalle vähintään sata-, usein jopa tuhatkertainen. Toisin sanoen sinun pitäisi altistua huulipunalle sata- tai jopa tuhatkertaisesti ennen kuin se olisi terveydellesi vaarallista.

Huulipunaa suunniteltaessa ja valmistettaessa otetaan myös huomioon, että voit punaa niellä. Se ei saa kuitenkaan aiheuttaa sinulle vaaraa.

Arveluusi luomuhuulipunasta Eeva-Mari Karine toteaa, että kaikkea kosmetiikkaa – sekä ns. luonnonkosmetiikkaa että tavallista kosmetiikkaa – ja niiden raaka-aineita koskee sama lainsäädäntö. Asiantuntijan mukaan ei ole kemiallisesti merkitystä, onko jokin aine synteettisesti valmistettu vai luonnosta eristetty. Jos molemmat ovat puhtaita aineita, kyseessä on sama molekyyli. Eli ns. tavallinen ja luomuhuulipuna ovat yhtä turvallisia.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset