fbpx
Kaupunkiuutiset

Kysy Maijalta

Silläkö sipuli

kysyy palstamme lukija Erkki ja viittaa pari viikkoa olevaan kysymykseen sipulin säilytyksestä. Jota täydentää näin: Sipuli on nostettava maasta kuivalla ilmalla ennen, kun varret alkavat kellastua. Varsi kierretään irti useita kertoja, ja sipulit kuivatetaan varsineen ilmavassa, kuivassa paikassa, esimerkiksi saunan lauteilla sanomalehtien päällä. Varsien kuivuttua ne katkaistaan kiertämällä. Sipuli ei säilytysaikanakaan siedä kylmää eikä vetoa. Lapsuudessani sipulit säilytettiin savolaistalon uunin pankolla koreissa koko talven, ja hyvin ne ovat säilyneet minullakin Hämeenlinnassa lämpimässä komerossa. – Kiitos, Erkki, kokemuksen siivittämästä täydennyksestä.

Riisikakuissako myrkkyä?

Mieltäni on askarruttanut riisikakkujen ainesosien koostumus. Olen kuullut, että ne sisältäisivät jotain myrkkyä, säilytysainetta, mitä ei suositella ihmiselle. Pakkauksien ainesosaluettelosta en pysty selvittämään, onko niissä jotain elimistölle haitallisia aineita. Riisikakkuja on monen eri valmistajien. Onko niiden koostumuksessa eroja?

Kuulemasi myrkkyvihje lienee peräisin syyskesällä Ruotsissa ja Suomessakin julkaistuista lehtijutuista, jossa kerrottiin riisikakkujen sisältävän arseenia. Ruotsin elintarvikevirasto, Livsmedelverket, oli tutkinut 102 riisituotetta, todennut niiden sisältävän arseenia ja suositellut, että riisikakkuja annettaisiin lapsille korkeintaan neljä viikossa eikä alle 6-vuotiaille lainkaan. Kohtuullisesti riisiä syövien aikuisten ei kannattanut huolestua arseenista.

Ruotsalaissuositukset on käyty läpi Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa, eivätkä ne tuoteturvallisuusyksikön asiantuntijan Arja Lyytikäisen mukaan aiheuta suomalaisohjeisiin muutostarvetta. Riisikakkujen syönnistä ei meillä ole erikseen ohjeita eikä ole tulossakaan, sillä suomalaislapset eivät syö ruoankäyttötietojen mukaan riisikakkuja paljon eivätkä erityisen usein.

Suomessa on aiemmin annettu ohjeistus riisijuomasta, jota ei arseenipitoisuuden vuoksi pitäisi käyttää alle 6-vuotiaiden ainoana ruokajuomana. Yleisesti riisituotteita on suomalaissuositusten mukaan kuitenkin turvallista käyttää monipuolisen ja vaihtelevan ruokavalion osana, kunhan määrät ovat kohtuullisia.

Vaikka olisit riisikakkuja ja muita riisiruokia syönyt paljonkin, arseeniuutisesta ei siis kannata hätääntyä. Maailmassa on ruokakulttuureita, jotka perustuvat riisiin.

Finelin mukaan riisikakuissa on keskimäärin energiaa 334 kcal/100 grammaa. Valtaosa sisällöstä on hiilihydraatteja, joista eniten tärkkelystä. Sokeria on 1,3 grammaa, suolaa 311 milligrammaa. Riisikakkujen aineskoostumus kerrotaan niiden tuotepakkauksissa, joista selviävät myös erot. Kaipaamaasi vertailua en ole onnistunut löytämään.

Sammal pois pihalaatoista

Pihalaatat ovat alkaneet sammaloitua, varsinkin saumoista. Miten sammaleen saisi kätevimmin ja helpoimmin pois?

Pihakiveyksellä ja sen saumoissa kasvavan sammaleen voit poistaa tehokkaalla painepesurilla, ohutteräisillä raspeilla ja kaapimilla, harjalla – esimerkiksi Sini-Tuotteella on sammaloituneiden pihalaattojen ja niiden saumojen poistoon suunniteltu ulkoharja – tai kemikaaleilla, jotka tuhoavat myös laattojen sisään jääneen rihmaston.

Helpoin, kätevin ja myös laattoja vähiten vahingoittava tapa päästä sammaleesta eroon on viimeisin eli sammaleenpoistoaine. Toimitusjohtaja Anne Kariniemi A. Kariniemen Talohuollosta suosittelee siksi Sikagard-nimistä poistoainetta. Se on vesipohjaista ja luonnossa hajoavaa, ei sisällä orgaanisia liuottimia, fosfaatteja eikä myöskään värjää laattoja. Sikagardia myydään 2 ja 5 litran kanistereissa muun muassa K-raudoissa. Lopullisesti tämäkään aine ei sammalta poista, joten – kun sammalta alkaa ilmestyä – käsittely on uusittava.

Pihalaattojen sammaloitumista lisäävät leudot, kosteat talvet ja ilmavirrattomuus. Myös rikkipäästöjen väheneminen – niin positiivinen suuntaus kuin se onkin – lisää sammaloitumista.

Oskarin oksat muovirullia vailla

Pyyheliinat saa sileiksi, kun kiertää ne kosteina kovamuovisille rullille ja ripustaa Oskarin oksaan. Näitä Oskarin oksia löytyy Hämeenlinnan kaupoista, mutta ei rullia. Mistä niitä saa ostaa?

Kysyin rullia Oskarin oksien valmistajalta, sammattilaiselta Oskari-Tuotteelta. Yrityksen toimitusjohtaja Tarja Salonsaari kertoo, että niitä ei ole valmistettu 10 vuoteen. Rullia kyllä kysellään aika ajoin, mutta uudelleen tuotantoon niitä ei ole otettu.

Vastaus ihmetyttää, sillä Oskari-Tuote valmistaa peräti seitsemää erilaista Oskarin oksaa ja kaksi pyykin vetämisen apulaitetta. Kehottaisinkin sinua – ja muitakin rullia haluavia – kyselemään niitä kaupoista. Kun myyjät ja kauppiaat ovat tarpeeksi usein vastanneet eioo, he alkavat kysellä rullia valmistajalta ja tämä niitä valmistaa.

Tämä ei kuitenkaan nyt auta kysyjää, joten – jos sinulla sattuu olemaan käyttökelpoisia, kovamuovisia rullia – kerro. Välitän yhteystietosi kysyjälle.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset