fbpx
Kaupunkiuutiset

Kysy Maijalta

Finvurstia kaivataan

Muistelimme töissä vanhoja. Useimmat meistä muistivat syöneensä 1970-luvulla Finvursti-makkaraa. Se oli myös suosikkini sinapinsiementensä vuoksi. Ottaisitko selvää, kenen valmistamaa se oli. Ja onko sitä jostakin vielä saatavana? Jos ei, saisiko sitä tuotantoon uudestaan?

Lihatiedotuksen toimitusjohtaja Riitta Stirkkinen muistelee, että Finvursti-makkara on Atrian tuote. Sitä ei ole enää valikoimissa, mutta toiveen sen saamisesta uudelleen valmistukseen voit kertoa Atrian kuluttajapalveluun, puh. 0800 128 742. Joko yksin tai muiden Finvurstia haluavien kanssa!

Riistakamera valvoo

Onko viisas ja halpa ratkaisu valvontakameraksi piha-alueelleni riistakamera? Onko se luotettava ja millaiselta alueelta se ottaa kuvaa? Vai onko se vain leluvehje ja mikä on sen hinta?

Jukka Niemi Erämaailmasta kertoo, että riistakamerat ovat nykyään erittäin suosittuja myös valvontakäytössä, mökeillä, pihoilla ja rakennustyömaillakin. Ne ovat luotettavia ja ottavat kuvia ja videoita sekä valoisalla että pimeällä säällä. Arvion mukaan noin 75 prosenttia riistakameroista myydäänkin valvontaan.

Kameran liiketunnistusetäisyys on enintään 20 metriä. Eli tuon kauempaa kamera ei liikettä havaitse eikä myöskään sitä kuvaa. Joten kamera on sijoitettava mahdollisimman lähellä valvottavaa aluetta, mutta kuitenkin katseilta piiloon. Muista myös, että vain oman piha-alueen valvonta on sallittua – naapurin kuvaaminen on kielletty.

Piha-alueesi valvontaan Jukka Niemi suosittelee ns. mustaa LED-kameraa, jonka valot eivät välähdä kuvattaessa. Näin mahdolliset luvattomat liikkujat eivät havaitse kameraa. Lähettävät ja etäohjattavat mallit ovat suositeltavia myös siksi, että kuvat ovat heti tallessa sähköpostissasi ja tarvittaessa voit muuttaa kameran asetuksia esimerkiksi matkapuhelimella. Kameroiden hinnat selviävät myymälässä.

Muovirullia Oskarin oksille

Viikko sitten lukijamme Mankelia vailla kyseli rullia Oskarin oksiin. mutta sai vastaukseksi, ettei niitä ole enää missään myynnissä. Onneksi oivilla lukijoillamme on tähänkin pulmaan ratkaisu. Maikki ja Jouko ehdottavat, että ostaisit jäykkää muoviputkea, ns. sähköasennusputkea, ja sahaisit siitä rautasahalla haluamasi mittaisia pätkiä. Tällaista halkaisijaltaan 16, 20… millimetrin putkea myydään rautakaupoissa parimetrisinä tankoina.

Sirkku taas kertoo, että hänellä on tallella 13 kovamuovista rullaa, joita hänen äitinsä on aikoinaan käyttänyt mankeloimiseen, ja on nyt halukas antamaan ne Mankelia vailla olevalle. – Kiitokset Maikille, Joukolle ja Sirkulle avusta.

Suomen sisun syntymailla

Sisu, sauna ja Sibelius on tunnettu suomalaisuutta kuvaava sananparsi. Saunan ja Sibeliuksen alkuperän tunnemme, mutta mikä mahtaa olla suomalaisen sisun etymologia?

Suomen sanojen alkuperän eli Etymologisen sanakirjan (SKS 2000) mukaan sisu on sisä-vartalon johdos, joka sananmukaisesti merkitsee sisällä olevaa. Vanhassa kirjakielessä sisua on käytetty – ja käytetään paikallismurteissa vieläkin – samassa merkityksessä kuin sisus-sanaa. Samalla sisu on tarkoittanut myös ihmisen ominaisuuksia, kuten sinnikkyyttä ja lannistumattomuutta kuvaava nykylause: Voimat loppuivat, mutta sisulla vielä jatkettiin. Erityisen paljon sisua on kuitenkin käytetty huonoista luonteenpiirteistä puhuttaessa, jolloin se on tarkoittanut samaa kuin kiukku tai viha. Näin sanaa voidaan käyttää vieläkin, kun puhutaan kiivaasta, kovasta ihmisestä: Hänellä on paha sisu!

Myös sisukas on vanhimmissa kirjakielisissä yhteyksissä merkinnyt pahansisuista, mutta nykyään se ymmärretään myönteiseksi sanaksi. Sisu-sanan positiivinen merkitys alkoi Turun yliopiston suomenkielen professorin Kaisa Häkkisen mukaan päästä voitolle 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa, jolloin suomalaisten sisuun vedottiin vastustettaessa yhteiskunnallisia sortotoimia. Se onnistui, sillä Suomi oli ollut vuosisatoja luokkayhteiskunta, jossa suomenkielisillä ei ollut maalliseen mammonaan, sosiaalisiin verkostoihin tai korkeaan koulutustasoon perustuvia resursseja ajaa omia asioitaan. Sen sijaan heillä oli fyysistä voimaa, sitkeyttä ja jääräpäisyyttä, joita oli jo käytetty yhteiskunnan hyödyksi monin tavoin. Niinpä paha sisu käännettiin myös puheissa suomalaisten voimavaraksi.

Nykyään sisu merkitsee yleiskielessä rohkeutta ja sinnikkyyttä eli se kuvaa suomalaista perusluonnetta parhaimmillaan. Merkityksen muuttumisesta positiiviseksi kertoo etunimi Sisu. Sen sai nimekseen 1900-luvulla vain 20 poikaa ja yksi tyttö, mutta 2000-luvulla Sisun suosio on lähtenyt kasvuun. Myös naapurikielissä sisu lainataan suoraan suomesta positiivisessa merkityksessä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset