fbpx
Kaupunkiuutiset

Kysy Maijalta

Silli on tosi suolaista

Sehän tiedetään, että kala on terveellistä pari kolme kertaa viikossa syötynä. Mutta sillistä ei ole puhuttu tai kirjoitettu oikeastaan mitään. Mitkä ovat kaupan hyllyillä olevien sillien, esimerkiksi mausteliemessä olevan Abban ja vastaavien, terveysvaikutukset? Ilmeisesti niissä on paljon suolaa, ja suolahan ei ole terveellistä.

Arvelusi, että mausteliemessä olevat sillit sisältävät paljon suolaa, pitää paikkansa. Samoin se, etteivät ne terveysruokaa ole, vaikka kalan säännöllistä syöntiä suositellaan.

Kansanterveyslaitoksen elintarvikkeiden koostumustietopankin, Finelin, mukaan 100 grammassa maustesillejä on suolaa keskimäärin 7,4 ja tynnyrisilleissä jopa 12,6 grammaa. Myös kalatiskien suolattujen ja savustettujen kalojen suolapitoisuus on korkea, 2,5–4 grammaa. Hämeenlinnassa on saanut toripäivinä yhdeltä torimyyjältä normaalia vähemmän suolaista kylmäsavustettua lohta. Tosin sekin sisältää suolaa 1,4 prosenttia ja on usein loppuunmyyty.

Suolan eli natriumkloridin (NaCl) haitallinen osa on natrium (Na). Se on välttämätön ravintoaine, mutta liikaa saatuna haitallinen elimistölle, koska se voi kohottaa verenpainetta ja lisätä sydän- ja verisuonisairauksien määrää. Suolan lisäksi natriumia on lisäaineissa, kuten natrium­glutamaatissa.

Sydänliiton ravitsemussuosituksen mukaan suolaa saisi syödä enintään 5 grammaa päivässä. Se vastaa 2 gramman natriumannosta.

Natriumin määrän esimerkiksi silleissä voit arvioida sen suolapitoisuudesta, joka on merkitty tölkin/pakkauksen ravintoarvoluetteloon. Suolapitoisuus on laskettu niin, että tuotteen kokonaisnatriumpitoisuus kerrotaan 2,54:llä. Kokonaisnatrium sisältää raaka-aineiden luontaisen natriumin, lisäaineiden natriumin sekä lisätyn suolan sisältämän natriumin. Esimerkiksi 1 gramma suolaa vastaa 0,4 grammaa natriumia.

Helppo keino, jonka avulla voit valita vähemmän suolaa sisältäviä elintarvikkeita, on suosia Sydänmerkki-tuotteita. Graavikalan voit myös suolata itse, eikä tuore kala tarvitse suolaa kuin vähän. Eikä suolaisia kaloja välttämättä tarvitse syödä läpi aterian, ja jouluna niitä voi korvata lipeäkalalla, jossa on suolaa 1,65 ja siitä natriumia 0,65 grammaa/100 grammaa. Oiva tapa välttyä liialta suolalta on myös säästää graavilohi, kylmäsavustettu kala, mäti, silli ja suolakala vain herkkuhetkiin.

Lanttulaatikkoa vuodelta 2014

Olen pakastanut viime joululta jääneen, myyjäisistä ostetun lanttulaatikon. Laittaisin sen nyt joulupöytään, jos saisin sen jollakin konstilla ”elvytettyä” tuoreen tuntuiseksi ja herkulliseksi. Mutta miten?

Marjat säilyvät pakastimessa syömäkelpoisena vuoden ja ylikin, mutta lanttulaatikko, jossa on kermaa, kananmunaa ja korppujauhoja, huonommin. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan esimerkiksi pastöroidun kerman ja maidon säilytysaika – 18-asteisessa pakastimessa on pari kuukautta ja valmisruokien 3–4 kuukautta. Sitä pitempi säilytysaika huonontaa ruoan laatua, ja sen pilaantuminenkin on mahdollista.

Toiveesi, että vuoden vanhan lanttulaatikon voisi elvyttää syömäkelpoiseksi ja jopa herkulliseksi, myös Etelä-Hämeen marttojen kotitalousneuvoja, ruoka- ja ravitsemusalan opettaja Jaana Lehrbäck tyrmää todeten, että laatikko ei ole säilynyt pakastimessa niin hyvänä, että sitä kannattaisi lähteä entraamaan. Joten suosittelen, että vastoin nimimerkkiäsi viet vanhan lanttulaatikon biojätteisiin ja ostat joulumyyjäisistä uuden, tuoreen eineksen.

Kynttilä haisee eltaantuneelle

Ostin Havin kruunukynttilöitä kolmen kappaleen pakkauksena. Sytytin yhden kynttilän, mutta se haisi niin eltaantuneelle, että jouduin viemään sen ulos parvekkeelle. Saanko hajun kynttilöistä mitenkään pois?

Havin asiakaspalvelusta kerrotaan, että heidän kruunukynttilänsä valmistetaan Riihimäen tehtaalla automaattisella linjalla. Kynttilät tehdään steariinista, joka on kynttilöitten perinteinen mutta myös paras mahdollinen raaka-aine. Steariini taas valmistetaan eläinten rasvasta, josta tulee sille ominainen haju. Hajun voimakkuus vaihtelee eri raaka-aine-erien välillä. Tuotekehittelyssään Havi pyrkii toki siihen, että hajustamattomat kynttilät haisisivat mahdollisimman vähän, mutta kokonaan niiden luontaista hajua ei saada pois.

Joulukortteja vielä tarjolla

Syyskuussa vanhojen postikorttien kerääjät vaihtoivat tämän palstan välityksellä vanhoja kortteja: saivat haluamiaan kortteja kokoelmiinsa ja pääsivät turhista eroon. Yksi heistä – Leena – kertoo, että hänkin sai annettua suurimman osan vanhoista korteistaan pois, mutta joulukortit jäivät. Nyt hän kysyy, löytyisikö vielä joku, jolle vanhat joulukortit kelpaisivat.

Jos haluat Leenan joulukortteja, saat hänen yhteystietonsa minulta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset