fbpx
Kaupunkiuutiset

Kysy Maijalta

Rex-tölkin kansi tiukassa

Reksasin syyskesällä suurella innolla satoa tölkkeihin. Mutta nyt, kun aioin niitä nauttia, en saa tölkkien kansia auki. Enkä uskalla käyttää mitään teräasetta, sillä pelkään, että ne rikkovat kumitiivisteen. Mikä avuksi?

Ensin muutama sana reksaamisesta, joka on monelle outo. Reksaaminen eli umpioiminen on säilömismenetelmä, jossa marjoja, vihanneksia, sieniä… sisältävää tölkkiä kuumennetaan 80–100-asteisessa vesihauteessa. Kuumennus tappaa sisällön pieneliöt, ja jäähtyessä tölkkiin muodostuu alipaine, joka tekee siitä ilmatiiviin ja vaikeasti avautuvan. Umpioimistölkki on lasinen, ja sen kansi suljetaan tiiviisti metallijousen ja kimmoisen kumirenkaan avulla.

Tölkillä on ollut monta nimeä, valmistajansa mukaan. 1930-luvulla se tunnettiin Viialan umpiona ja Karhulan Vakuus-umpiona, 1940-luvulla Wiiala-tölkkinä ja Riihimäen Lasin R-umpiona. Iittala taas on valmistanut umpioita, joita kutsutaan Rex-tölkeiksi. Tästä on peräisin verbi reksata.

Mutta itse kysymykseen: miten avata tiivis tölkki. Itse saan tiukatkin kannet aina auki näppärällä Brix Jarkey -tölkinavaajalla, jota ainakin helsinkiläinen Band Company myy (info@band.fi, 020 7739 410, Itälahdenkatu 20 A, 00210 Helsinki), mutta toki muitakin hyvin avaavia vempeleitä löytyy markettien kodintarvikeosastolta ja verkkokaupasta.

Kaikista perinteisin ja ehkä tunnetuin kannen avaamistapa on työntää kannen ja tölkin väliin esimerkiksi tylpän veitsen pää. Ylimääräinen paine purkautuu tölkistä, ja kansi avautuu. Rex-tölkkiin tämä ei käy, sillä vaarana on – kuten toteat – kumitiivisteen rikkoutuminen. Hyväksi havaittu konsti on parantaa avausotetta laittamalla käden ja kannen väliin tuorekelmua tai pyyheliina. Myös puukauhalla kannen taputtelu poistaa ilmataskuja, samoin lasitölkin asettaminen puoleksi minuutiksi alassuin astiaan, jossa on kuumaa vettä sen verran, että kansi peittyy kannen alle.

Lyhtykynttilät vain ulos

Äskeinen myrsky riepotteli pihan lyhtykynttilöitä. Toin ne sisälle. Nyt haluaisin tietää, voinko polttaa lyhtykynttilöitä myös sisällä?

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston, Tukesin, mukaan lyhtykynttilät on tarkoitettu vain ulkokäyttöön. Sisällä poltettaessa on vaara, että lyhdyn materiaali, polypropeenimuovi, sulaa tai syttyy palamaan. Älä myöskään polta lyhtykynttilöitä parvekkeella tai verannalla, vaan vain palamattomalla, kuumuutta kestävällä ja tasaisella alustalla tai palamattomassa astiassa/telineessä, lumihangessa tai hiekassa. Jos lyhtykynttilässä on kansi, Havi kehottaa sen panemaan paikoilleen vasta, kun kynttilä on palanut muutaman minuutin. Tämä parantaa kynttilän alkupaloa.

Tolu on muuttunut

Ennen vanhaan Tolu oli ihmepuhdistusaine, jolla sai puhdistettua ja desinfioitua lähes kaiken.  Sen sanottiin käyvän jopa autojen ruostesuojaukseen.  Nykyään Tolu sisältää vain vähän saippuaa tai laimennettua mäntysuopaa. Sisälsikö vanhan ajan Tolu tolueenia tai jotakin muuta ihmeainetta, jota nykyinen ei sisällä?

Epäilysi on oikea: Nykyinen Tolu on aivan muuta kuin entinen. Yhteistä niille on vain nimi, kuten alla olevasta Henkel Nordenin projektipäällikkö Tiina Niemisen vastauksesta käy ilmi.

Tolua, joka oli saanut nimensä sisältämästään tolueenista, valmistettiin alun perin vain teollisuuden käyttöön ja myytiin 200 litran tynnyreissä. Tolua pullotettiin myös 500 ml lasipulloon, joka oli helppo viedä asiakkaalle näytteeksi. Asiakkaat innostuivat tästä koosta, ja niinpä niitä alettiin myydä myös vähittäiskaupoissa. Lasipullot olivat kuitenkin painavia kuljettaa, ja jos ne sattuivat putoamaan hyllyltä, sotku oli hirmuinen. Niinpä Tolu siirrettiin muovipulloon, mutta sen tolueenin määrää vähennettiin, sillä muovipullo ei olisi kestänyt aikaisempaa määrää syövyttävää tolueenia. 1990-luvulla, kun Henkel osti osakekannan, tolueeni poistettiin Tolusta kokonaan. Vain nimi Tolu jäi; se oli niin vahva brändi, ettei sitä muutettu.

Nykyään Tolu tarjoaa laajan valikoiman kodin siivousaineita ja on alan markkinajohtaja. Tolun perinteiset tuotteet Aito, Mänty, Koivu, Puu-Parketti ja Sauna valmistetaan edelleen Pohjoismaissa, koska niiden sisältämää mäntyöljysaippuaa – lukuun ottamatta Saunaa – ei muualla Euroopassa käytetä puhdistusaineiden raaka-aineena.

Tolueeni on nykyään kielletty raaka-aine, koska se on ärsyttävä, herkästi syttyvä ja lähes myrkky, joka saattaa aiheuttaa syöpää. Sitä esiintyy raakaöljyssä ja siitä valmistetuissa teollisuuden liuottimissa

Nykyinen Tolu on Tiina Niemisen mukaan edelleen tehokas puhdistusaine kaikille kodin vettä kestäville pinnoille. Sen teho perustuu saippuaan, joka puhdistamisen lisäksi poistaa bakteereja ja on tolueenia ystävällisempi sekä kuluttajalle että luonnolle. Auton ruostesuojaksi hän ei Tolua suosittele, sillä siihen on omat erikoistuotteensa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset