Kaupunkiuutiset

Kysy Maijalta

Etikkamunat säilyvät kauan

Luin kana-ateriaani jäähdytellessä kivaa palstaasi, jonka kuvituksena olivat tiukat kannet. Ajattelin ensin kysyä, kumpi oli ensin, muna vai kana, mutta päädyin kuitenkin seuraavaan: Kun brittiläisissä tv-sarjoissa pubeissa tarjotaan keitettyjä kananmunia etikassa, miten moista herkkua voisi kokeilla kotikonstein?

Etikassa lilluvat kovaksikeitetyt kananmunat ovat tuttu herkku brittipubeissa, mutta harva niitä on Suomessa maistanut. Se on sääli, sillä etikkamunat säilyvät kauan ja sopivat esimerkiksi savuliha-perunasalaattiin, grilliruokien lisukkeeksi ja tietysti oluen kyytipojaksi. Eikä niiden valmistaminenkaan ole vaikeaa, ja mausteeksi käy pippureiden ohella melkein mikä tahansa. Esimerkiksi chili ja tabasco antavat etikkamunille mukavan poltteen.

Etikkamunat

16 kananmunaa

1 l riisi-, mallasviini- tai siiderietikkaa

1/2 l vettä

(1 rkl suolaa)

1 rkl sokeria

2 rkl inkiväärijauhetta

2 tl murskattua mustapippuria

2 tl jauhettua maustepippuria

Keitä kananmunat koviksi, jäähdytä ja kuori ne. Lisää veteen etikka, (suola), sokeri ja mausteet. Kuumenna seos kiehumapisteeseen ja anna sen hautua miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Jäähdytä liemi huoneenlämpöiseksi. Pane kananmunat puhtaaseen lasitölkkiin ja kaada liemi niiden päälle. Sulje tölkki tiiviisti. Anna etikkamunien maustua viileässä ja pimeässä vähintään kuukausi. Parhaimmillaan ne ovat joidenkin mielestä 2–3 kuukauden kypsyttelyn jälkeen. Säilytä avattu tölkki jääkaapissa.

Joululahjaksi omatekoisia

Haluaisin antaa joululahjaksi itse tehtyjä pikku herkkuja, missä olisi chiliä, tähtianista, viikunoita, neilikoita, inkivääriä… Olisiko sinulla vinkkejä ja reseptejä?

Miten herkullinen kysymys palstan pitäjälle! Ja mikä nautinto saada ystävältä ruokalahja!

Ohessa muutama ruokalahjavihje. Mausteina niissä on tuttujen kanelin ja pähkinöiden lisäksi haluamiasi tähtianista, neilikkaa, chiliä ja inkivääriä.

Yhtä tärkeää kuin itse ruoka on pakkaus, joka voi olla purnukka, pullo tai sellofaanikääre. Viimeistele ruokalahjasi silkkinauhalla, ruseteilla/kuivakukilla ja pikkukortilla, johon kirjoitat joulutervehdyksesi lisäksi vaikkapa pienen runon.

Herkullisia suupaloja

30 kpl

500 grammaa voi-,

torttu tai lehtitaikinaa

kananmuna

chiliä, unikonsiemeniä ja

kuminaa

1. Suolapähkinä-suklaamoussesydämien täyte:

100 g tummaa suklaata

2 dl kuohukermaa

1 dl suolapähkinärouhetta

2. Avokadotähtien täyte:

2 isoa kypsää avokadoa

1 rkl sitruunamehua

1 dl ranskankermaa

1/2 – 1 tl mustapippuria

1/2 tl yrttisuolaa

3. Viikuna-juustokuiden

täyte:

150 g valkohomejuustoa

150 g viikunahilloa tai -hilloketta

Leikkaa sydämen, tähden ja kuun muotoisella piparimuotilla sulaneesta taikinalevystä valitsemasi täytteen mukaan sydämiä, tähtiä tai kuita. Voitele ne munalla ja ripottele pinnalle koristeeksi sydämiin chiliä, tähtiin unikonsiemeniä ja kuihin kuminaa. Paista niitä 225-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Jäähdytä ennen täyttämistä.

1. täyte: Sulata suklaa tilkkaan kermaa varovasti, älä keitä. Anna jäähtyä jääkaappikylmäksi, lisää loppu kerma ja vatkaa vaahdoksi. Täytä halkaistut sydämet moussella, jonka päälle ripottelet suolapähkinärouhetta.

2. Halkaise avokado ja koverra sen sisus irti, valuta päälle sitruunamehua. Hienonna avokado sauvasekoittimella tai haarukalla ja sekoita ranskankerman kanssa. Mausta. Täytä halkaistut tähdet.

3. Laita kuiden väliin teelusikallinen viikunahilloa ja siivu homejuustoa. Täytä kuut.

Tähtianishillo

8–9 dl

900 g mangoa (3 ison mangon hedelmäliha)

600 g ananasta (yhden ananaksen hedelmäliha)

750 g hillosokeria

1 limen kuori ja mehu

5 tähtianista

Mittaa ainekset kattilaan, kuumenna ja anna porista kannen alla neljännestunti. Poista tähtianikset ja soseuta. Kaada takaisin kattilaan ja jatka keittämistä 20–30 minuuttia. Sekoita välillä. Lusikoi valmis hillo kuumiin kasitölkkeihin, sulje ne ja anna niiden jäähtyä huoneenlämmössä ennen kuin siirrät ne kylmään.

Mausteinen omenaglögi

11–12 dl

2 dl omenasosetta ja 3 dl vettä tai 6 dl omenamehua

1/2 l kuivaa omenasiideriä

7 – 10 neilikkaa

2 kanelitankoa

4 tähtianista

1 tl kardemummaa

2-3 rkl fariinisokeria

pieni pala tuoretta inkivääriä viipaloituna

Keitä omenamehua tai sosetta + vettä sekä mausteita miedolla lämmöllä noin puoli tuntia. Kaada joukkoon siideri. Pullota.

Makeansuolaiset

chilimantelit

1 1/2 dl ruokokidesokeria

2 tl merisuolahiutaleita

2 tl tuoretta rosmariinilehtisilppua

2 tl punaista chilirouhetta

1 valkuainen

250 g kuorittuja manteleita

Pane ruokokidesokeri, merisuolahiutaleet ja rosmariinisilppu kulhoon. Hienonna chilirouhe ja sekoita se sokeri-suolaseokseen. Vatkaa valkuaisen rakenne rikki ja sekoita mantelit valkuaiseen. Pyörittele muutama manteli kerrallaan chilisokeriseoksessa ja pane leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda manteleita 200-asteisen uunin lämmössä 10–15 minuuttia kauniin ruskeiksi. Jäähdytä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset