Kaupunkiuutiset

Kysy Maijalta

Lapsen vuoden leipää 1979

Pari viikkoa sitten kerroin, että eräs lukijamme haluaisi valmistaa Lapsen vuoden leipää, mutta ohje puuttuu. Koska asia oli tuntematon niin Suomen Unicefille kuin leipomoillekin, pyysin lukijoilta apua. Enkä turhaan, sillä Toini kirjoitti säilyttäneensä Lapsen vuoden leivän tuoteselosteen vuodelta 1979 ja lähetti sen. – Kiitos, Toini!

Tuoteselosteen mukaan 100 grammassa Lapsen vuoden leipää on vehnäjauhoja 51,3, voita 2,2, sokeria 1,1, ruisjauhoja 11,1, hiivaa  2,2, emulgaattoreita 0,3, maitojauhetta 2,2, suolaa 1,3 ja vettä 28.3 grammaa.

Miten näistä aineista sitten leivotaan leipä? Kysyin tätä ruislimppujakin valmistavalta konditorialeipomo Laurellillta, jossa todettiin Lapsen vuoden leivän olleen rakenteeltaan melko kiinteä, mutta valmistusohjetta he eivät uskalla – eikä heillä ole edes lupaa – antaa.

Ananas on tehokas diureetti

Mitä kivennäis-, hiven- ym. aineita ananas sisältää? Kypsyykö tupsupää matkalla Brasiliasta Suomeen vai lähteekö se matkaan valmiina? Entä mistä on peräisin uskomus, että ananas on hyvä suolen kannalta?

Tuore ananas sisältää kohtuullisesti C-vitamiinia (16 g/100 g) ja hieman A-, B- ja E-vitamiineja. Kivennäisaineita on melko vähän, vaikkakin kaikkia. Eniten on kaliumia, magnesiumia ja kalsiumia. Energiaa ananas sisältää 29 kcal/100 grammaa, joka koostuu hiilihydraateista, lähinnä sokerista.

Uskomus ananaksen ruoansulatusta edistävään vaikutukseen perustuu siihen, että se sisältää bromelaiini-nimistä entsyymiä, joka pilkkoo valkuaista eli proteiinia. Bromelaiinia käytetään lihan mureuttamiseen ruoan laitossa ja elintarviketeollisuudessa. Lihassa entsyymi toimii paistamisen alkuvaiheessa lämpötilan ollessa 55 – 75 astetta, korkeammassa se tuhoutuu. Koska se vaikuttaa lähinnä lihan pinnassa, käsittelyllä on merkitystä vain ohuissa leikkeissä ja suikaleissa.

Luontaislääkinnässä ananaksella ehkäistään tulehduksia ja edistetään ruoansulatusta. Se on myös tehokas diureetti eli nesteenpoistaja.

Suomeen tuotavat ananakset poimitaan ennen täyttä kypsymistä. Huoneenlämmössä ananas kypsyy muutamassa päivässä. Kypsänä se on väriltään useimmiten kellanruskea ja lehtiruusukkeen keskimmäiset lehdet irtoavat nykäistessä helposti. Painettaessa hedelmäliha tuntuu joustavan pehmeältä.

Säännöllistä pesua lasitiiliseinälle

Meillä on saunan suihkutilassa kaunis lasitiiliseinä. Se on kuitenkin vuosien mittaan tullut sameaksi. Millä aineella ja miten saan siitä lian pois?

Harmaus lasitiilessä on todennäköisesti kalkkisaostumaa, joka voi olla hyvinkin tiukassa. Kiilto Cleanin tuotekehityspäällikkö Heidi Kähkösen mukaan saat saostumat pois happamalla puhdistusaineella (pH 3-3,5), joita ovat esimerkiksi Kiillon Kylpyhuonepesu spray ja Kiilto Kylppärinpuhdistaja. Pahoin samentuneet lasitiilit kirkastuvat soodapuhalluksella (www.soodapuhaltajat.fi).

Kalkkisaostumien syntymistä ehkäiset, kun kuivaat lasipinnan joka suihkutuksen jälkeen lastalla ja peset sen aika ajoin astianpesuaineella. Pelkkä vedellä huuhtelu ei riitä.

Öljylampun patina säilytettävä

Löysin talomme vintiltä vanhan öljylampun. Se on osittain pronssia, ehkä myös kuparia ja messinkiä, mutta pahoin pölyttynyt ja paikka paikoin ruosteessa. Miten saan tummaksi pinttyneen lampun kiiltäväksi? En ole sitä uskaltanut edes pestä.

Antiikin asiantuntijan mielestä vanhaan lamppuun kuuluu ajan patina, jota ei pitäisi kiillottaa pois. Riittää, kun puhdistat lampun pölystä ja liasta. Kostuta pehmeä liina käsiastianpesuliuokseen ja hankaa sillä lamppu puhtaaksi. Jos kuitenkin haluat lampustasi kiiltävän, se onnistuu kuparinkiillotusaineella. Niitä ovat esimerkiksi Klinexin Sampo ja SC Johnsonin Messinki- ja kuparikiilto.

Jos puhdistettu öljylamppusi savuttaa ja haisee – kuten pitkäksi aikaa unohdettu lamppu usein tekee – saat sen palamaan kirkkaammin ja hajuttomasti, kun vaihdat sydämen uuteen tai kastat sen etikkaan ja annat kuivua hyvin.

Paidasta pesussa punainen

Minulle sattui se tavallinen tapaus: pesukoneeseen joutui punainen t-paita, joka sävytti valkoiset paidat punertaviksi. Pesin niitä konepesuun tarkoitetulla valkaisuaineella, mutta yksi paita piti pintansa ja värinsä. Saisinko sen vielä jollakin konstilla valkoiseksi vai pitäisikö se värjätä? Paita on puuvilla-elastaania ja pesusuositus 40 astetta.

Värjääntyneen vaatteen väri palautuu lähes ennalleen, kun sen pesee moneen kertaan. Ellei punerrus paidastasi lähde, voisit kokeilla Beckmannin Värjäytymien poistajaa, jonka kerrotaan poistavan värjäytymät valkoisista ja haalistumattomista vaatteista.

Jos haluat värjätä t-paitasi, se onnistuu esimerkiksi Dylanin konepesuväreillä. Valitse väriksi nykyistä tummempi sävy.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset