Kaupunkiuutiset

Kysy Maijalta

Mäntyniemen ja oppikirjan hannatädinkakut

Viikko sitten palstamme lukija kaipasi ohjetta pressan hannatädinkakuista ja toivoi, että jollakulla palstamme lukijalla olisi sellainen. Eikä toivonut turhaan, sillä olen saanut kaksi reseptiä. Nimimerkki Leipomisen iloa kertoo leikanneensa vuosia sitten talteen Mäntyniemen emäntien reseptin, jonka mukaan tehdyt kakut, joita tulee tosi paljon, on herkkukakuiksi havainnut. Johanneksella taas on tallella kouluhallituksen hyväksymästä, Tellervo Väänäsen ja Rauni Sorrin Kotitalouden oppikirjasta 1971 poimima hieman erilainen Hanna-tädin kakkujen ohje. – Kiitokset ohjeista molemmille!

Mäntyniemen hannatädinkakut

500 g perunajauhoja

4 munaa

250 g sokeria

500 g voita

250 g sokeria

600 g vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

Valmista taikina vaiheittain. Vatkaa ensin perunajauhot, munat ja sokeri vaahdoksi. Vaahdota rasva ja sokeri. Sekoita vaahdot keskenään ja siivilöi joukkoon keskenään sekoitetut jauhot ja leivinjauhe. Leivo taikinasta ohuita tankoja, jotka leikkaat peukalonpään kokoisiksi paloiksi ja pyörittelet palloiksi.  Paista 175 asteessa vaalean kullanruskeiksi 8–10 minuuttia.

Oppikirjan hannatädinkakut

1 1/4 dl sokeria

2 1/2 dl vehnäjauhoja

1 1/2 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

3/4 dl kermaa

1 dl sulatettua margariinia

Sekoita margariinisulaan kerma ja sokeri. Yhdistä jauhot keskenään ja siivilöi joukkoon. Sekoita. Pyöritä taikinasta pieniä pyöreitä palloja ja nostele leivinpaperin päälle pellille. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes kakut ovat saaneet hieman väriä.

Lihaliemi kirkkaaksi

Miten tapahtuu lihaliemen kirkastaminen munanvalkuaisella?

Otavan Suuren keittokirjan mukaan lihaliemi kirkastuu näin: Kuori lihaliemi huolellisesti ja poista kaikki rasva. Vatkaa sitten valkuaiset (1 – 2 valkuaista lihaliemilitraa kohti), kaada lihaliemi päälle ja saata seos hitaasti kiehumaan koko ajan sekoittaen. Kiehuta lientä muutama minuutti.

Peitä liemi kannella ja jätä se seisomaan lieden reunalle 10–15 minuutiksi. Siivilöi siten liemi kuumaan veteen kastetun ja kuivaksi väännetyn siivilävaatteen läpi. Jos liemi ei ole tarpeeksi kirkasta, kaada se vielä toisen kerran siivilävaatteen läpi.

Jos haluat moitteettoman kirkkaan lihaliemen esimerkiksi consomméhen eli hienoon lihaliemeen tai koristehyytelöön, voit käyttää kirkastukseen munien lisäksi laihaa, jauhettua naudanlihaa (100 g/lihaliemilitra).

Ei huuhtelua ennen keittämistä

Myynnissä on monien eri leipomoiden valmistamia karjalanpiirakoita. Mieltäni on askarruttanut jo pitemmän aikaa, huuhdotaanko riisit ennen keittämistä ja onko se edes tarpeen. Itse olen valmistanut elämäni aikana tuhansia karjalanpiirakoita. Riisit olen aina pessyt ennen keittämistä, mikä on ollutkin tarpeen, sillä pesuvesi on ollut sameaa.

Katsoin viime vuosisadan keittokirjoista, miten siellä neuvotaan riisiä keittämään. Vuonna 1910 ilmestyneessä Kansan kotiruoassa riisejä kehotetaan huuhtelemaan ensin kylmässä, sitten lämpimässä vedessä. Vuosien 1940 ja 1947 Kotiruoka neuvoo huuhtelemaan riisit kuumassa vedessä. Kymmentä vuotta myöhemmin ilmestyneessä Emännän tietokirjassa riisiä ei enää tarvitse huuhdella, ei liioin vuoden 1969 Otavan Suuressa keittokirjassa.

Nykyään Suomeen tulevat riisit ovat niin puhtaita, ettei niitä tarvitse huuhdella, ei kotona eikä myöskään leipomoissa. Esimerkiksi Fazerin Lappeenrannan leipomosta kerrotaan, että heidän karjalanpiirakoittensa riisi keitetään kuten riisipuuron riisi. Fazerin viestintäpäällikkö Satu Ikäheimon mukaan yritys valitsee tarkoin sekä riisin että riisintoimittajat, joten riisiä ei tarvitse huuhdella ennen käyttöä.

Pakurikääpä- jauheesta terveysteetä

Minulla on kuivattua pakurikääpäjauhetta. Haluaisin tehdä siitä teetä. Mikä olisi sopiva määrä laittaa jauhetta vaikka litralle vettä?

Sopiva määrä pakurikääpäjauhetta vesilitraa kohti on 2 tl. Keitä sitä 20–120 minuuttia ja siivilöi valmis juoma kuppiin. Suositeltava päiväannos on 2–4 kupillista.

Maultaan pakurikääpätee on mietoa, hivenen makeaa. Jyväskylän yliopiston tutkija Panu Halme suosittelee sen maustamista hunajalla tai kardemummalla. Sitä voi myös kaataa kahvin joukkoon tai lisätä siihen tummaa teetä. Pakurikääpäjauhe ei ole kertakäyttöjauhetta, vaan vettä lisäämällä voit keittää siitä juomaa niin monta kertaa kuin jauheesta irtoaa tummaa väriä.

Vaikka pakurikääpäteetä pidetään turvallisena terveysjuomana, sitä ei sovi käyttää samanaikaisesti antibioottien tai suonensisäisesti annettavan glukoosin kanssa, koska ne toimivat pakurikäävän vastavaikuttajina, antagonisteina. Myös sieniallergikkojen on viisasta välttää pakurikäävän käyttöä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset