Kaupunkiuutiset

Kysy Maijalta

Laatikkoreseptiin yksi kananmuna

Tammikuun puolivälissä oli palstallasi Amerikkalaisen juusto-makaronilaatikon resepti. Teko-ohjeessa puhuttiin kananmunista, mutta määrä puuttui. Montako kananmunaa sekoitan laatikkoon?

Vaikka valmistusohjeessa puhuttiin kananmunista, yksi riittää. Pahoittelen huolimattomuuttani.

Mikroaaltouunia turvallista käyttää

Muutama vuosi sitten lehdissä väiteltiin, onko epäterveellistä lämmittää ruokaa mikroaaltouunissa. Mikä on nykyinen käsitys asiasta?

Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta kerrotaan, että mikro itsessään ei tuhoa mitään. Aina kun lämmität ruokaa, tuhoutuu jonkin verran ravintoaineita. On siis sama, keitätkö, paistatko vai mikrotatko. Paitsi, että keitettäessä osa vitamiineista huuhtoutuu veteen. Eviran erikoistutkija Tiina Ritvanen toteaakin, että ruoan nopea lämmittäminen mikroaaltouunissa on itse asiassa hyvä lämmitys- ja kypsennysmenetelmiä, esimerkiksi kalan omega 3 -rasvahapot säilyvät paremmin kuin paistettaessa. Huolestuttavaa on vain, jos et kuumenna esimerkiksi jääkaapista otettua valmisruokaa kunnolla, sillä mikrossa ruoka ei aina lämpene tasaisesti. Sen sijaan solumuutoksia ruoassa sähkömagneettinen mikrouunin säteily ei aiheuta.

Mikroaaltouuni on turvallinen myös sen käyttäjälle. Mikroaaltoja tosin vuotaa uunin ollessa päällä vähän sen ulkopuolelle, mutta vuotosäteilyn määrä on niin vähäistä, ettei siitä ole Säteilyturvakeskuksen, Stukin, säteilyn asiantuntija Sami Kännälän mukaan uunin käyttäjälle terveydellistä haittaa. Tämä edellyttää kuitenkin, että luukku on ehjä, toisin sanoen siinä ei ole lommoja, halkeamia eikä reikiä. Luukussa on myös ainakin kaksi toisistaan riippumatonta turvakytkinjärjestelmää, jotka varmistavat, että uunin mikroaaltoteho kytkeytyy päälle vasta luukun ollessa kiinni. Mikroaaltoteho sammuu heti, kun luukku avataan.

Mikropelon taustalla on monta syytä. Yksi niistä on 1990-luvun alussa tehty tutkimus, joka väitti maidon mikrokuumentamisen aiheuttavan haitallisia D-aminohappoja. Tutkimus kumottiin myöhemmin. Myös väite, että mikro säteilyttää ruokaa ja tekee sen vaaralliseksi, on perätön. Työterveyslaitoksen mukaan mikroaaltouunin sydän on magnetroni, joka muuttaa sähköenergian sähkömagneettiseksi värähtelyksi, joka johdetaan aaltoputken kautta uunitilaan. Uunitilassa heijastelevat mikroaallot lämmittävät vettä sisältävissä aineissa pääasiassa vettä, mutta myös öljyä, sokeria ja rasvoja. Mikroaaltosäteily ei jää ruokaan, vaan mikroaallot loppuvat uunista heti, kun virta katkaistaan. Turvakytkimet estävät uunin toiminnan, kun luukku on auki.

Nykytietämyksen mukaan mikroaaltouunissa lämmitetty ruoka on siis yhtä terveellistä kuin muilla tavoin lämmitetty. Mikroaallot eivät muuta ruokaa terveydelle vaaralliseksi eivätkä myöskään vahingoita uunin käyttäjää. Joten sinuna uskaltautuisin ottamaan mikron käyttöön.

Elämänlangassa käsityötarvikkeita

Kerroin viikko sitten tällä palstalla, että ommeltavaa heijastinnauhaa myy Hämeenlinnassa muun muassa Tavastilan yläkerrassa oleva Eurokangas. Mutta sitä saa myös Tavastilan alakerrassa olevasta Käsityöliike Elämänlangasta, jonka nimimerkki Info pienenkin puolesta kirjoittaa olevan nauhojen, nappien, lankojen, vetoketjujen ym. käsityötarvikkeiden erikoisliike. Sieltä löytyy myös niin ommeltavaa (2 ja 5 cm) kuin liimattavaa (2 cm) heijastinnauhaa, heijastavaa liimattavaa paikkakangasta, heijastavia merkkejä ja heijastavaa terenauhaa. Myös palstamme lukija Jaana kertoo käyvänsä usein Elämänlangassa, joka on pieni mutta pursuava ja tarjoaa käsityöläiselle lähes kaikkea mahdollista tarviketta. – Kiitos molemmille lisäyksestä.

Pestävä erillään on tärkeä ohje

Sain puuvillaiset sukkahousut, joiden hoito-ohjeessa on merkintä Pestävä erillään. Onko kyse kenties materiaalin valmistajan puutteellisesta värjäystaidosta vai halusta käyttää ehkä halvempaa värjäysmenetelmää?

Pestävä erillään -merkintä ei ole merkki värjärin huonosta ammattitaidosta eikä huonoista väriaineista. Se on ohje – suorastaan vaatimus – vaatteen käyttäjälle, että tekstiili sisältää niin paljon väriainetta, että on syytä pestä se muista vaatteista erillään kaksi, kolme ensimmäistä pesukertaa. Voimakkaat värit vaatisivat tehtaassa monta pesukertaa ennen kuin niistä saataisiin ylimääräinen väri pois, joten työ siirretään joko kustannus- tai valmistusteknisistä syistä vaatteen ostajalle. Lohduksesi kuitenkin tieto, että ylimääräinen väri katoaa yleensä muutamassa pesussa, minkä jälkeen voit pestä sukkasi muun pyykin kanssa.

Puuvillaisia vaatteita ja tekstiileitä pestessäsi on tärkeää, että peset voimakkaan väriset – myös kirjavat – tekstiilit 60 asteessa, jolloin väri kiinnittyy niihin hyvin eikä väri valu.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset