fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kysyimme, mikä ikäihmisten raati oikein on ja mihin se vaikuttaa – Puheenjohtaja Pentti Repo vastaa

Hätilässä asuva Pentti Repo on toiminut ikäihmisten raadin puheenjohtajana vuodesta 2018. Kuva: Heli Karttunen
Hätilässä asuva Pentti Repo on toiminut ikäihmisten raadin puheenjohtajana vuodesta 2018. Kuva: Heli Karttunen

Hämeenlinnassa toimivan ikäihmisten raadin merkitys on monelle epäselvä.

Raadin puheenjohtaja Pentti Repo kertoo, mikä on raadin rooli kaupungin päätöksenteossa.

Mikä on ikäihmisten raati?

– Ikäihmisten raati on vapaaehtoisorganisaatio, jossa kaupunkilaisilla on mahdollisuus tuoda ehdotuksiaan kaupungin julkiseen päätöksentekoon. Se on vuorovaikutuskanava ikäihmisiltä kaupungin julkishallintoon. Edustamme yli 65-vuotiaita eläkeläisiä, jotka eivät ole kaupungin palveluiden piirissä. Olemme “ikäihmisten äänitorvi”.

Kuinka raati vaikuttaa?

– Teemme aktiivisesti ehdotuksia ja kannanottoja kaupungin virkamies- ja poliittisille päättäjille ikäihmisiä koskevista asioista, sekä itsenäisesti että yhteistyössä lakisääteisen vanhusneuvoston kanssa. Yhteinen ydinsanomamme on “vuorovaikutteista toimintaa ikäihmisten arjen parhaaksi”. Pyrimme vaikuttamaan siinä vaiheessa, kun asiat ovat vielä valmistelussa.

Miten toimintaan pääsee mukaan?

– Ikäihmisten raati kokoontuu Raatihuoneen valtuustosalissa kerran kuussa, kesäkautta lukuun ottamatta. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia. Kokousten teemana on aina jokin ikäihmisten akuutti ongelma, jota asiantuntija alustaa ja josta keskustellaan.

– Meillä on työryhmiä, joissa on kokemusasiantuntijoita. Mukaan voi tulla kuka vaan. Kuukausikokouksiin osallistuneista, joita on noin sata, on koottu sähköpostilista sisäistä viestintää varten.

Mihin asioihin ikäihmisten raadissa kiinnitetään huomiota?

– Olemme olleet mukana esteettömyystyöryhmässä sekä vaikuttamassa kaupungin viestintään. Ikäihmisten asumiseen liittyvä Meikä-hanke on käynnistynyt elokuussa. Tänä syksynä paneudumme myös hyvinvointialuekohtaiseen sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistukseen ja jatkamme ikäihmisten palveluiden käyttäjälähtöistä kehittämistä yhteistyössä kaupungin viestintäasiantuntijoiden kanssa.

Mitä raati on saanut aikaiseksi?

– Esteettömyysohjelmaa valmisteltiin kaksi vuotta ja siinä olivat mukana kaikki vaikuttajaorganisaatiot. Ikäraati valmisti oman näkökulman esteettömyyssuunnitelmaa varten, ja se on siellä pykälissä.

– Kun kaupunki keskittyy digitaaliseen viestintään, ne joilla ei ole digitaitoja, jäävät tasapuolisen viestinnän ulkopuolelle. Yli 65-vuotiaista heitä on lähes 40 prosenttia. Paneuduimme asiaan ja perustimme vanhusneuvoston kanssa yhteisen viestintätyöryhmän, joka keskusteli kaupungin viestintäosaston kanssa. Lopputulemana 1.6.2021 julkistettiin Ikäihmisten palveluiden etusivu, jonka kautta pääsee suoraan kaikille ikäihmisiä koskeville sivuille. Sivuston sisältöä kehitetään edelleen.

Ikäihmisten raati

Kokoontuu Raatihuoneen valtuustosalissa kerran kuukaudessa kesäkautta lukuun ottamatta.

Avoin kaikille hämeenlinnalaisille. Kohderyhmänä ovat yli 50-vuotiaat.

Edustaa yli 65-vuotiaita hämeenlinnalaisia, jotka eivät ole kaupungin palveluiden piirissä.

“Kaupungin noin 17 000:sta ikäihmisestä arviolta 80 prosenttia ei kuulu palveluiden piiriin.”

Vanhusneuvosto koostuu eläkeläisjärjestöjen edustajista ja se on yksi kaupungin hallintosäännön pykälässä 12 mainituista lakisääteisistä vaikuttajaorganisaatioista.

Ikäihmisten raati on vapaaehtoisorganisaatio ja vertaistoimija, joka toimii itsenäisesti sekä yhteistyössä vanhusneuvoston kanssa.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset