Kaupunkiuutiset

Kysykää vain rohkeasti!

Parkinsonin tauti on etenevä neurologinen sairaus, jonka oireita ovat liikkeiden hitaus, pakkoliikkeet, lepovapina, lihasjäykkyys ja tasapainovaikeudet. Sairauden kehittyessä oireet näkyvät myös ulkopuolisille.

Oireet johtuvat aivojen mustan tumakkeen solukadosta ja siitä aiheutuvasta dopamiinin vähenemisestä. Myös masennusta voi esiintyä ja sairauden myöhäisvaiheessa muistihäiriöitä. Taudin syytä ei tiedetä, eikä sitä osata parantaa. Oireita hoidetaan lääkkeillä ja kuntoutuksella.

– Kadulla voi kysyä ihan reilusti, tarvitseeko ”vaappuen” etenevä apua. Me sairastuneet emme siitä loukkaannu, Susanna Kotiranta sanoo.

Hän itse on joutunut useammankin kerran tilanteeseen, jossa häntä on epäily juopuneeksi. Näin on käynyt myös poliisin kanssa, kun hän joutui epäillyksi rattijuoppoudesta.

– Tilanteen selvittyä poliisi pyysi kyllä anteeksi.

Susanna Kotirannan aviomies Jouni Kotiranta toimii tällä erää Hämeenlinnan seudun Parkin-kerhon puheenjohtaja. Hän oli perustamassa myös Kanta-Hämeen yhdistys, jonka toiminta käynnistyi vuodenvaihteessa.

Puheenjohtaja tietää, että ennakkoluuloja sairautta kohtaan on runsaasti, koska oireita ja ilmenemismuotoja ei tunneta. Sairauden kuvaan kuuluu myös se, että oireet ilmenevät jokaisella sairastuneella eri tavalla.

– Olimme avioparina alkuun itsekin ymmällään, kun Susannan sairaus ilmeni. Tieto on kertynyt matkan varrella.

Yleisimpiä ensioireita ovat käsien vapina tai se, että jalkojen motoriikka ei toimi enää entiseen tapaan.

Aktiivista vertaistoimintaa

Eri puolella Suomea toimivat yhdistykset ja kerhot järjestävät vapaaehtoisuuteen perustuvaa kerho- ja liikuntatoimintaa. Toimintaan osallistuvat saavat arvokasta vertaistukea, tietoa ja neuvoja sairauteen ja elämänmuutoksiin liittyen. Myös omaiset ja läheiset ovat tervetulleita mukaan toimintaan.

– Hämeenlinnan seudun Kerho juhli juuri 20-vuotistaivaltaan. Meillä on jatkuvasti aktiivista toimintaa, Jouni Kotiranta kertoo.

Tautia sairastaville liikunta on yksi tärkeimmistä asioista, joten tähän puoleen kiinnitetään myös kerhossa huomiota.

– Asiantuntijaluennot syventävät sairauden tuntemusta ja auttavat myös arjessa selviytymisessä, Jouni Kotiranta selvittää.

Suomessa Parkinsonin tautia sairastaa noin 14 000 ihmistä. Hämeenlinnan seudullakin sairastuneita on paljon enemmän kuin jäseniä.

– Kannustamme kaikkia sairastuneita tulemaan toimintaan mukaan. Meillä on vertaistukea, monipuolista kerhotoimintaa sekä esimerkiksi virkistysmatkoja. Omassa porukassa on helpompi kohdata arjen ongelmatilanteet, kun saa asiaa tuntevilta tukea, Jouni Kotiranta kertoo kokemukseensa pohjautuen.

Kerhon säännölliset tapaamiset järjestetään Poltinahon seurakuntatalolla.

Valtakunnallisen Parkinson-liittoon kuuluvat myös Huntingtonin tautia ja dystoniaa sekä erittäin harvinaisia sairauksia sairastavat.

Lisätietoja yhdistyksen toiminnasta saa Jouni Kotirannalta, 045-353 2965, jouni.kotiranta@gmail.com.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset