Kaupunkiuutiset

Mielipide: Kysymyksiä vailla vastauksia

Hämeenlinnan torin terassista käydään neuvotteluja. Arkistokuva.

Kyllä netti on mainio asia. Sillä saa historiatietoa hyvinkin pitkältä ajalta, kuten esim. nykyisten kaupungin päättäjien mielipiteet vuosilta 2012 sekä 2017.  Siellä on puolue- ja nimitasolla ”kyllä tai ei” -mielipiteet mahdollisesta toriparkista. Kyllä löytyy paljon takinkääntäjiä erityisesti SDP:n ja kokoomuksen edustajista.

Mikä on muuttunut oleellisesti parin vuoden takaisiin lausuntoihin?

Toriparkin kustannusarvio ei ole muuttunut sitten vuoden 2012. Silloin hinnaksi ilmoitettiin 30 miljoonaa euroa. Taannoisessa info-tilaisuudessa summa oli edelleen 30 miljoonaa. Eikö kustannustaso ole lainkaan noussut seitsemän vuoden aikana?

Toinen ihmetystä aiheuttanut asia on pohjavesi. Toriparkin rakentamiseen pohjaveden korkeudella ei nyt olekaan vaikutusta. Vuonna 2012 sekä myöhemmin tehtyjen koeporausten tuloksena todettiin, että tulos oli yllätys ja rakentamisesta tulee huomattavasti kalliimpi.

Miksi mahdollisesti rakennettavan ykköskorttelin alle ei voi rakentaa parkkihallia? Nyt syynä ilmoitettiin pohjavesi. Miten noin 80 metriä itään sijaitseva tori onkin pohjaveden suhteen aivan erilainen, tai ympäröivien kiinteistöjen parkkihallien rakentaminen aikoinaan?

Edelleen kysymyksiä. Muutama vuosi sitten veronmaksajien osuus toriparkista kerrottiin olevan 15 %, nyt 50 %! Mistä osuuden nosto johtuu? Eikä ole yhdenkään yksityisen sijoittajan nimeä tuotu julkisuuteen rahoittamaan toista 15 miljoonan euron osuutta.

Vuonna 2010 keskustan viisi kiinteistöyhtiötä teki kaupungille ehdotuksen pysäköinnin keskittämisestä torin alle lähinnä kaupungin kustannuksella ja riskillä. Missä ovat nyt nuo kiinteistöt? Ovatko edelleen mukana vai odottavatko, että veronmaksajien osuus toriparkista edelleen kasvaa ja vasta sitten esittäytyvät?

Näihin avoimiin kysymyksiin haluaisin rehellisiä vastauksia, jotta voisin puntaroida suhtautumistani toriparkkiin.

Minulle jo selvät asiat ovat: toriparkki ei elävöitä keskustaa, eikä tuo lisää veroja maksavia asukkaita.

En tässä kohtaa voi olla siteeraamatta Johannes Koskisen kolumnissaan kirjoittamaa kommenttia vuoden 2011 lopulla ”varoittavaksi esimerkiksi suhmuroivasta valmistelusta käy ajankohtainen toriparkki”.

Marja Rautvirta

asukas keskeltä kaupunkia

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset