fbpx
Kaupunkiuutiset

Kyydissä Ähtärin supertähdet

Videot Ähtärin pandojen kuperkeikoista lumessa saivat lyhyessä ajassa miljoonia katsojia sosiaalisissa medioissa, kun karhut esiteltiin ensimmäistä kertaa suomalaiselle yleisölle viime viikonloppuna. Avajaisten turvallisuusjärjestelyistä vastasi hämeenlinnalainen Local Crew, joka myös kuukausi sitten hoiti eläinmaailman seuratuimpien yksilöiden kuljetuksen Helsinki-Vantaan lentoasemalta Ahtäriin.

– Olemme tehneet erilaisissa projekteissa yhteistyötä helsinkiläisen i2-yhtiön kanssa ja sieltä tiedusteltiin, olenko mahdollisesti kuullut pandojen tulosta Suomeen, turvallisuuspäällikkö Ville Ketonen naurahtaa.

– Olen hyvin eläinrakas ja pyöritän myös omaa lemmikkikauppaa. Vastasin, että tuskin löydätte ketään alan kollegaa, joka olisi yhtä kiinnostunut tästä asiasta. Neuvottelujen kautta meistä tuli Ähtärin eläinpuiston kumppani ja näitä hommia riittää jatkossakin.

Eläinten siirtäminen lentokentältä eläinpuistoon vaati huolellista suunnittelua, sillä Helsingissä vastassa oli myös lähes 200 toimittajan mediasirkus.

– Erilaisten viranomaisten kanssa piti etukäteen arvioida, millaisia mahdollisia uhkakuvia kuljetukseen voi sisältyä.

– Näin arvovaltaisia vieraita ei minkään tavallisen rekan perään voi laittaa, joten kyllä monenlaisia palavereja käytiin.

Karhut kuskanneessa, eläinkuljetuksiin hyväksytyssä kuorma-autossa oli lämpötilan etävalvonta ja kameroita.

– Sen perässä ajavassa autossa olivat lääkäri sekä pandanhoitaja ja heillä oli koko ajan suora kuvayhteys kontteihin, Ketonen kertoo.

– Pandat sietävät monia muita eläimiä paremmin tällaista kuljettelua ja olosuhteiden vaihtelua. Molemmat joko nukkuivat tai puputtivat bambujansa lähes koko matkan ajan.

Kiinasta tulleet kyytiläiset tekivät vaikutuksen monenlaisiin eläimiin tottuneeseen Ketoseen.

– Pandat ovat ihan oikeita karhuja, vaikka söpöiltä pehmoleluilta näyttävätkin, hän sanoo.

– Niillä on melkoiset kynnet ja komeat hampaat. Eläintarhojen turvallisuusluokituksissa ne ovat vaarallisuudessaan samassa kastissa leijonien kanssa. Joissain nettivideoissa nosteltavat pandat ovat poikasia, mutta Pyrykin painaa yli sata kiloa.

Turvallisuuspäällikkö ehti työnsä ohessa myös hiukan havainnoida kahden karhun käyttäytymistä.

– Vaikuttaa siltä, että tyttö on sosiaalisempi ja kaipaa enemmän huomiota, kun taas poika tuntuu olevan aika rasavilli.

Pyry on tällä hetkellä 4-vuotias ja Lumi vuotta nuorempi. Isopandoja elää nykyään vapaana vain Kiinan keskiosan vuoristoissa ja 75 prosenttia kannasta löytyy Sichuanin alueelta. Luonnossa arvioidaan elävän noin 1600 pandaa.

Isopandat poikkeavat monista muista karhuista siinä, että ne eivät nuku talviunta. Yleensä ne elävät yli 1500-metrin korkeudessa olevissa lehti- ja havumetsissä.

– Pandojen kohdalle mietittiin sijoituspaikaksi myös Korkeasaarta ja pohjoisempaa Suomea, mutta Ähtärissä ilmasto on lähimpänä sitä, mihin ne ovat tottuneet.

Ähtärin pandojen odotetaan lisääntyvän viimeistään kahden vuoden kuluttua, kun ne saavuttavat täyden sukukypsyyden. Parhaassa tapauksessa niiden jälkeläiset elävät jonakin päivänä vapaana Kiinan luonnossa.

Ähtärin kunnan ottamaa taloudellista riskiä ovat jotkut kauhistelleet, mutta Ketonen uskoo pandojen vetovoimaan.

– Eläinpuisto on ollut jo muutenkin upea ja kiinnostava kohde myös talvella, kun sudet ovat talviturkeissaan. Hollannissa ja Edinburghissa eläintarhojen kävijämäärät kaksinkertaistuivat pandojen tultua, ja pidän aika selvänä juttuna, että sama tapahtuu Ähtärissä.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset