Kaupunkiuutiset

Kyypakkauksen varaan ei kannata jättäytyä

Kyykäärmeet ovat helteiden vaikutuksesta olleet tavallista aktiivisemmin liikkeellä ja muun muassa Pohjois-Karjalassa on hoidettu normaalia enemmän kyykäärmeen puremasta tai sen epäilystä vastaanotoille hakeutuneita potilaita. Hämeenlinnan seudulla ei minkäänlaista piikkiä asian tiimoilta ole havaittu.

– Kesän aikana on ollut joitakin tapauksia, mutta mitään merkittävää muutosta ei ole ollut, päivystyksen poliklinikan osaston ylilääkäri Tapio Innamaa Kanta-Hämeen keskussairaalasta kertoo.

– Ampiaisen pistoja on ollut enemmän. Kyykäärmeen puremia tulee hoitoon kesän aikana yleensä aina vain muutamia.

Kyykäärme liikkuu luonnossa rauhallisesti ja yleensä pakenee ihmisten lähestyessä. Mikäli se joutuu yllätetyksi ja kokee tulleensa ahdistelluksi, käärme saattaa hädissään purra.

– Ihoon tulee myrkkyhampaiden jäljistä kaksi pistohaavaa ja purema-alueella esiintyy kipua sekä turvotusta. Jos kysymys on lapsesta tai vanhuksesta, on syytä hakeutua nopeasti hoitoon.

– Yleisohjeena voi pitää, että kaikissa tapauksissa kannattaa lähteä päivystykseen, vaikka hyväkuntoinen keski-ikäinen yleensä selviää paikallisella turvotuksella. Jos purema on raajassa, tulisi se pitää mahdollisimman liikkumattomana ja lastoittaa.

Tabletti ei riitä

Apteekeissa myytävien kyypakkauksien tabletit eivät korvaa ensihoitoa tai lääkärin arviota.

– Jotkut ehkä arvelevat pärjäävänsä kyypakkauksella, mutta ne eivät niin sanotusti hoida hommaa, Innamaa muistuttaa.

– Ei niistä varmasti mitään haittaakaan ole ja jotakin vaikutusta tableteilla saattaa olla, mutta se ei missään nimessä riitä.

Muualta Suomesta kantautuneet uutiset eivät ole aiheuttaneet ryntäystä Hämeenlinnan apteekkien tiskeille.

– En muista, että pakkausta olisi tänä kesänä kukaan kysellyt käärmeenpuremaan, Tori-Apteekin proviisori Susanna Joutsimo sanoo.

– Ampiaisen pistoihin niitä kysytään joka päivä. Jos pisto tulee kasvojen alueelle, saattaa seurata hengitysvaikeuksia. Kyypakkaus voi helpottaa oloa, mutta lääkärin hoitoon pitää hakeutua mahdollisimman nopeasti.

Kissat ja koirat

Lemmikkieläinten omistajat ovat erityisen huolissaan kesämökeillä luikertelevasta matelijasta. Mihinkään hysteriaan ei kuitenkaan ole syytä.

– Suurinta osaa kissojen ja koirien puremista ei todennäköisesti edes huomata, koska karvapeite suojelee eläimiä aika lailla ja käärmeen hampaissa saattaa olla vähän myrkkyä tai ei ollenkaan, eläinlääkäri Heikki Sirkkola arvelee.

– Jos puremaa epäillään, kaikenlainen hätäily pitää unohtaa, sillä sellainen hermostuttaa eläintä. Puremakohta täytyy yrittää pitää viileänä ja liikkumatta. Eläinlääkärin pakeille kannattaa tulla jos se helposti onnistuu, mutta missään nimessa ei pidä esimerkiksi ryhtyä juoksuttamaan eläintä muutaman kilometrin päässä olevalle autolle. Kyypakkauksen kortisonista voi olla eläimelle enemmän haittaa kuin hyötyä.

Kyyn tunnistaa yleensä sen selässä olevasta sahakuviosta.Väriiltään se on ruskea tai harmaa, mutta jotkut ovat kokonaan mustia, mikä vaikeuttaa tunnistamista. Silmäterä on kapea, viivamainen soikio ja pää hiukan kulmikas. Ihmiselle vaarattomalla ja rauhoitetulla rantakäärmeellä on usein keltaiset, oranssit tai valkeat laikut niskassa. Kehon väri on harmaasta mustaan, silmäterä on pyöreä ja päänmuoto soikiomainen.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset