Kaupunkiuutiset

Lähes nollaenergialla kehityksen kärjessä

HAMKin vanhin tutkimusyksikkö, vuonna 1998 perustettu Ohutlevykeskus pääsee nyt jatkamaan toimintaansa lähes nollaenergialla toimivassa hallissa Visamäessä. Tutkimukseen, kehitykseen ja opetukseen rakennettua hallia käyttää myös Ruukki Construction, joka tarjosi hankkeeseen innovaatiosaamistaan ja osallistui myös suunnittelukustannuksiin. Hallissa on osastot sekä HAMKille että Ruukille ja rakennuksen keskellä on yhteiskäyttöön suunniteltu tila. Yhteistyökumppanit uskaltavat arvailla hallia ainutlaatuiseksi jopa maailmassa.

– Muut eivät ole vielä ehtineet, tutkimusyksikön johtaja Jarmo Havula uskoo.

– Edistyksellisiä energiaratkaisuja on jo jonkin aikaa hyödynnetty omakotitaloissa, mutta teollisuusrakentamisessa ne ovat jääneet vähemmälle huomiolle.

Tutkimusyksikön toiminta tähtää suomalaisen ohutlevy- ja metalliteollisuuden kilpailukyvyn parantamiseen. Tutkimusta ja tuotekehitystä tehdään yhteistyössä teollisuuden ja muiden tutkimuslaitoksen kanssa.

– Tätä testausympäristöä voi nyt verrata mihinkä tahansa teknilliseen yliopistoon, HAMKin rehtori Pertti Puusaari kehuu.

– Pystymme tarjoamaan todella hyvät tutkimukselliset puitteet vaikutuspiirissämme oleville yrityksille. Ohutlevykeskuksella on tällä hetkellä 40 asiakasta, joten kyseessä ei ole vain yhden yrityksen kehityspaja.

Rakennus kerää tietoa, jonka perusteella halli voidaan säätää toimimaan mahdollisimman tehokkaasti.

– Antureita on siellä sun täällä, Ruukki Constructionin viestintäpäällikkö Tapani Tuominen kertoo.

– Rakennus pukkaa dataa koko ajan ja tietoa käytetään edelleen tuotekehityksessä.

Säästää rahaa

Hallissa on käytetty useita sekä energiaa tuottavia, että sitä säästäviä ratkaisuja.

Aurinkoenergiaa katolta ja seinistä. Ruukki Classic solar –kate kerää auringon lämpöä, joka johdetaan energiapaaluja pitkin maaperään. Varastoitunut lämpö käytetään rakennuksen lämmittämiseen talvella. Julkisivuissa olevat Ruukki on-wall solar – järjestelmä tuottaa sähköä rakennukselle auringon valosta

Valaistus.Etelänpuoleiset lasiset ikkunat on korvattu polykarbonaatista valmistetuilla päivänvaloikkunoilla, joiden läpi tuleva valo ei häikäise. Ne eristävät lämpöä hyvin, jolloin myöskään kesäisin auringon lämpösäteet eivät kuumenna tiloja.

Tiiviit seinärakenteet. Ilmatiiviit ulkoseinät on toteutettu energiapaneeleilla. Ne säästävät lämmityskustannuksissa, joka puolestaan vähentävät elinkaarenaikaisia kustannuksia ja hiilidioksidipäästöjä.

Lämmitys ja jäähdytys katosta. Ruukin kehittämät säteilyyn perustuvat lämmitys- ja jäähdytysprofiilit on kiinnitetty sisäkaton alapintaan. Ne vähentävät ilmanvaihdon energiankulutusta ja kerroksittaista lämpötilan vaihteluja.

Rakennus kerää tietoa. Rakenteisiin on asennettu mittareita ja antureita mittaamaan kiinteistön rakenteiden ja talotekniikan toiminnallisuutta sekä todentamaan energiatehokkuutta. Tietoa hyödynnetään säätämällä rakennus toimimaan suunnittelulla tavalla. 

Hallin 2,7 miljoonan rakennuskustannuksista upposi energiaratkaisuihin vain 70 000 euroa. Tuomisen mukaan kustannusten kohtuullisuuteen vaikutti erittäin paljon se, että halli suunniteltiin alusta asti kokonaisuutena, eikä pilkottuina paloina.

– Energiainvestoinnit tulevat pidentämään hallin käyttöikää ja maksavat itsensä takaisin noin 12 vuodessa, Tuominen sanoo.

– Sen jälkeen rakennuksen energiatehokkuus näkyy suoraan säästöinä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset