Kaupunkiuutiset

Lähiötuvassa huumori kukkii ja maailma paranee

Lähiötupa Punojassa askarreltiin keskiviikkona pääsiäiskoristeita myyjäisiin, jotka pidetään myöhemmin tuvan omissa tiloissa. Ritun, Eskon, Pirkko Ojalan ja Anne Elorannan hyppysistä lähti piipertämään pieniä pehmeitä tipuja. Kuva: Lea Karmala

Punojantie 3:n kerrostalon päädystä kuuluu naurun rätkätys usein ulos asti. Osoitteessa toimiva Lähiötupa Punoja on tullut monen hattulalaisen olohuoneeksi, jossa viihdytään ja puuhaillaan yhdessä.

Viime keskiviikkona pääsiäisaskartelujen lomassa huuli lensi, mikä on kuulemma Punojassa hyvin tavallista. Mielenterveys- ja päihdetyöntekijä Satu Ahvonen kertoo, että iloinen nauru kuuluu sisältä usein ulos asti.

Pirkko Ojala ja Ritu ovat olleet mukana ihan alusta asti ja käyvät tuvassa lähes päivittäin, Peppe ja Esko ovat uudempia tulijoita, mutta hekin ovat nykyään vakikävijöitä.

– Täällä on kiva porukka, ei tarvitse olla yksistään. Puhumme kaikesta päivän asioista, mitä lehdestä on luettu ja radiosta kuunneltu. Parannamme parhaamme mukaan maailmaa, sotekin on jo selvitetty ja vanhusten kohtaloa kauhisteltu. Tuvasta saa myös uusia ystäviä, he kertovat.

Punojassa kävijät saavat myös vapaaehtoisella maksulla tuoretta kahvia ja pullaa, sillä työntekijänä toiminnassa mukana oleva Anne Eloranta ja Ritu leipovat yhdessä tarjottavia. Torstaisin on pelipäivä, ja silloin kisataan milloin tikanheitossa, milloin mölkyssä tai petankissa. Tällä viikolla oli vuorossa bingo. Kahden kuukauden välein tuvassa käy myös parturi tarjoamassa palveluksiaan paikan päällä.

Lähiötupa Punoja on avoin paikka, johon voi kuka vain tulla ja osallistua toimintaan.

– Ohjelmaa suunnitellaan kävijöitten toiveiden pohjalta. Käsityöpaja on ollut kaikkein pisimpään,

Asukkaita oli aikoinaan mukana myös perustamassa Lähiötupaa, ja he pääsivät heti vaikuttamaan toimintaan. Nykyisin palautetta ja toiveita kerätään kirjallisesti kaksi kertaa vuodessa, Ahvonen kertoo.

Toivotuimpia asioita ovat retket ja asiantuntijaluennot. Esimerkiksi huhtikuussa Punojaan on tulossa vieraaksi Kanta-Hämeen Hengitys ry:n työntekijä puhumaan levosta, hyvästä unesta ja uniapneasta.

– Päivissä ei yleensä ole tarkkaa ohjelmoitua aikataulua, sillä kävijät haluavat ennen kaikkea tavata ja jutella toistensa kanssa. Ideana on, että työntekijät eivät tuo tekemistä valmiina, vaan osallistujat suunnittelevat sitä itse, Ahvonen sanoo.

Torstaina 7.3. Punojassa järjestetään ensimmäistä kertaa asiakasraati, jossa kokoonnutaan yhteen suunnittelemaan toimintaa.

Parolan lähiötupa

Perustettiin marraskuussa 2015.

Muutti Punojantie 3:een vuosi sitten.

Tarkoitettu kaikille Hattulan asukkaille.

Kävijöille tarjotaan yhdessäoloa, kahvittelua, päivän lehti, erilaista toimintaa ja asiakastietokoneen käyttöä.

Lisätietoa toiminnasta saa muun muassa Hattulan kunnan Facebook-sivuilta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset