Kaupunkiuutiset

Lähipalvelut korostuvat

Pro Ojoinen esittää erilaisen vaihtoehdon Hämeenlinnan kaupungin suunnitelmille kaksinapaistaa kantakaupungin terveyspalvelut keskussairaalaan ja pääterveysasemalle. Tämä on suora vastaus kaupungin strategiaan, jossa asukkaita kannustetaan monipuoliseen yhteistoimintaan ja vastuuseen lähipiiristään.

Pro Ojoisen puuhamiehet Olli Toivanen ja Pertti Laaksonen ovat hahmotelleet yhdessä asiantuntijoiden kanssa Ojoisten terveysasemasta mallitoimipisteen, johon sijoittuisi nykyistä enemmän palveluja kaavailtujen supistusten sijaan.

Aivan uusi päänavaus on turvakodin sijoittaminen terveysaseman tiloihin. Hämeenlinnassa ei ole nykyisin lainkaan turvakotia.

– Meillä on valmiit tilat olemassa. Lähiympäristön asukkaille paikka on tutun turvallinen. Henkilökohtainen palvelu on edelleen tärkein palvelumuoto. Kaksinapaisuus heikentäisi merkittävästi saavutettavuutta, kaksikko perustelee esitystään, joka menee lähitulevaisuudessa myös kaupungin organisaation käsittelyyn.

Olli Toivasen ja Pertti Laaksosen ideaa ovat yhteistyössä kehittäneet terveysaseman nykyinen henkilökunta sekä lääketieteen asiantuntijat.

Mitä tarkoittaa lähipalvelu?

Ojoisilla on nyt yksi valtakunnan nykyaikaisimmista lastentaloista, mutta viereinen terveysasema on ollut lakkautusuhan alla jo vuosia. Paikalliset asukkaat ovat erittäin tyytyväisiä terveysaseman palvelutasoon.

– Myös Ojoisilla on pelko, että nykyiset hyvät asiat hukataan ”hallintohimmeleihin”. Unohtuu, että hallinto palvelee veronmaksajia eikä päinvastoin, Toivanen ja Laaksonen tykittävät.

He patistavat päättäjiä pohtimaan, mitä he todellisuudessa tarkoittavat lähipalveluilla.

– On naurettavaa, että eilen tehty päätös käännetään seuraavana päivänä puheissa toisenlaiseksi. Näin kävi viime syksynä Idänpään asukasillassa. Ei ole kovin vakuuttavaa päätöksentekoa, kun valtuutetut sanovat toista kuin eilen päättivät. Me haluamme esittää vaihtoehdon, emme pelkästään lisätä vastakkainasettelua.

Kunnallisille päättäjille kaupunkilaisilta lähtee selkeä viesti:

– Lopettaisivat ala-arvoisen riitelyn ja keskittyisivät oikeasti kaupunkilaisten asioiden hoitoon, on meidän saama palaute Ojoisten alueen asukkailta, kaksikko kertoo.

Miehet saavat nykyisin säännöllisesti Ojoisilla palautetta ja uusia ehdotuksia alueen kehittämiseksi.

Tavoitteena hyvinvointikeskus

Ojoisten mallissa ideana on, että samaan paikkaan keskitetään sekä yhteiskunnan että yksityisten tarjoamia palveluja.

– Sote-uudistus, mallissa tai toisessa, yhdistää toteutuessaan näitä yhteiskunnan tarjoamia palveluja. Meidän mielestä Ojoisten ”hyvinvointikeskukseen” voisi sijoittua myös sosiaalipuolen neuvontapalveluja. Kaikkinainen paperisota ja yhteydenottoneuvonta tulee nykyistä tärkeämmäksi väestön ikääntyessä, Olli Toivanen perustelee.

– Kaupunkilaisten ohjaus oikeaan palvelupaikkaan on iso asia. Kaikki eivät todellakaan asioi netin kautta, Pertti Laaksonen sanoo saamansa palautteen perusteella.

Kokonaisuuteen suunnitelmissa on sisälletty myös kotihoidon tukipiste, mielenterveyspalveluja ja pitkäaikaistyöttömien palveluja.

– Tässä kohdin erilaiset potilas- ja kansalaisjärjestöt saisivat paikan järjestää teemaviikkoja ja -tapahtumia. Tilaa terveysasemalla on, Toivanen huomauttaa.

Samaan yhteyteen Ojoisten puuhamiehet sijoittaisivat myös yksityisten pyörittämiä palveluyrityksiä–parturi, jalkahoitaja, hieroja, fysioterapeutti…

Ennalta ehkäisevälle toiminnalle, jota nykyisin painotetaan ainakin jokaisessa juhlapuheessa, hyvinvointikeskus tarjoaisi hyvät puitteet kaikille ikä- ja erityisryhmille.

– Mahdollista yhteistyö naapurissa sijaitsevan Ilveskodin kanssa ei pidä unohtaa, Toivanen ja Laaksonen sanovat.

Kaksikko heittää pohdittavaksi myös ajatuksen turvakodin perustamisesta, sillä sellaisella palvelulle on laajemmin tarvetta. Turvakodille asetetut vaatimukset ovat kuitenkin kovat, joten asia ei ole yksinkertainen toteutettavaksi.

PALVELUKESKUS. PERTTI LAAKSONEN (VAS.) JA OLLI TOIVANEN KEHITTELIVÄT YHTEISTYÖSSÄ ASIANTUNTIJOIDEN KANSSA VAIHTOEHDON KAUPUNGIN TERVEYSPALVELUJEN KAKSINAPAISTAMISELLE.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset