Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Lähiretkiopas vie seikkailulle lasten kanssa tuttuihin luontokohteisiin – Älä pilaa retkeä tiukalla aikataululla

Jukolan koulun luontopolku on lasten näkökulmasta ihan yhtä kiinnostava retkikohde kuin hieno kansallispuistokin. Kuva: Teemu Heikkilä
Jukolan koulun luontopolku on lasten näkökulmasta ihan yhtä kiinnostava retkikohde kuin hieno kansallispuistokin. Kuva: Teemu Heikkilä

Lähiretkiopas Retkelle luontoon lasten kanssa antaa vinkkejä lasten kanssa liikkumiseen Hämeenlinnan tutuissa luontokohteissa.

– Julkisella liikenteellä päästään tosi kivoihin paikkoihin. Tämä opas on tarkoitettu paitsi kouluihin ja päiväkoteihin, myös kaikille kaupunkilaisille ja matkailijoille, Hämeenlinnan varhaiskasvatuksen hanketyöntekijä Teemu Heikkilä kertoo.

Heikkilä koosti oppaan osana Hämeenlinnan varhaiskasvatuksen Opitaan luonnossa, opitaan luonnosta -hanketta. Ajatus retkioppaasta virisi, kun kaupunki päätti tarjota koulu- ja päiväkotiryhmille maksuttoman lähiliikenteen 1.6. alkaen.

– Kaikkiin kohteisiin pääsee suhteellisen lähelle julkisilla kulkuvälineillä, ne ovat kantakaupungin alueella ja olen myös käynyt kaikissa itse lapsiryhmien kanssa.

Unohda kiire

Sairion päiväkodissa työskentelevä Heikkilä on kokenut lasten kanssa retkeilijä. Lasten kanssa tärkeintä on kiireettömyys.

– Me aikuiset usein pilaamme retkeilyn sillä, että päätämme reitin ja aikataulun etukäteen. Lasten kanssa ei kannata tehdä tarkkaa suunnitelmaa ja aikataulua, vaan täytyy olla joustava, ettei ketään tarvitse hoputtaa.

Myös eväät ovat tärkeät.

– Lapsilla energia loppuu nopeammin kuin aikuisilla. Eväillä selvitään tiukkakin paikka.

Opas esittelee kohteita aina Aulangosta ja Ahvenistosta Kihtersuolle, Linnavuorelle ja Honkalanrannan lintutornille niin, että reittien pituudet, nuotiopaikat ja muut lasten kannalta tärkeät asiat on huomioitu.

– Aulangon metsä on iso ja sieltä löytyy hienoja paikkoja. Honkalanrannan lintutorni ja laavu ovat upeat ja olemme lasten kanssa käyneet siellä monta kertaa kiikaroimassa lintuja. Myös Tervaniemen ulkoilualue Alajärven rannalla on tosi kiva ja etenkin talvella siellä on paljon tekemistä, Heikkilä poimii esimerkkejä.

Lähimetsä riittää

Lapselle lähimetsä on ihan yhtä hieno kuin kansallispuistokin.

– Lapselle riittää se lähimetsä. Liian usein aikuinen ajattelee, että lähimetsä on turhan vaatimaton, mutta sillä on usein kaikkein tärkein merkitys lapsen luontosuhteen kehittymiselle.

Metsässä touhuaminen ilman aikuista kehittää lasta. Metsä on myös melko turvallinen paikka touhuta, verrattuna vaikkapa kaupungin vilinään ja liikenteeseen.

– Ulkoilu ja luonnossa oleminen on lukuisten eri tutkimusten mukaan hyväksi kaikenikäisten terveydelle, ja uuden tutkimuksen mukaan myös lapsen aivojen kehittymiselle. Jotta lapsi oppisi hahmottamaan lähiympäristöään, hänen pitäisi päästä sinne, ja meidän aikuisten tulisi se mahdollistaa.

Opas on ladattavissa netistä haulla ”Lähiretkiopas Hämeenlinna”.

– Olisi mukavaa, jos ihmiset jakaisivat opasta somessa, jotta mahdollisimman moni saisi siitä tietoa ja voisi sitä hyödyntää. Toivon, että tämä opas madaltaa kynnystä tutustua lähiluontoon.

Retkelle luontoon lasten kanssa

Lähiretkiopas antaa vinkkejä lasten kanssa liikkumiseen ja retkeilyyn Hämeenlinnan luontokohteissa.

Oppaan on koostanut Hämeenlinnan varhaiskasvatuksen hanketyöntekijä Teemu Heikkilä.

Oppaassa on kohteita Aulangosta ja Ahvenistosta Kihtersuolle, Linnavuorelle ja Honkalanrannan lintutornille.

Retkiopas esittelee kävelyreittien pituudet, bussiyhteydet, WC:t, laavut ja nuotiopaikat.

Opas on ladattavissa netistä haulla ”Lähiretkiopas Hämeenlinna” ja sen voi myös tulostaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset