Kaupunkiuutiset

”Lähisuhdeväkivalta ei saa olla tabu”

Lähisuhdeväkivallan ongelmiin on nyt saatavilla apua. Kriisityöntekijät Anssi Puolanne ja Päivi Salmén auttavat maksutta aikuisia hämeenlinnalaisia lähisuhdeväkivallan kokijoita ja tekijöitä.

– Emme etsi syntipukkeja vaan pyrimme auttamaan asiakkaita ratkaisemaan ongelmiaan, Päivi Salmén pohtii.

– Näen tämän työn erityisen tärkeänä siksi, että tässä on mahdollisuus katkaista ylisukupolvisia ketjuja, Anssi Puolanne sanoo.

Kriisityöntekijät aloittivat työskentelyn Kanta-Hämeen perhetyössä 22. elokuuta Hämeenlinnan kaupungin ja Raha-automaattiyhdistyksen tuella.

Puolanne omaa vankan taustan nuoriso- ja aikuispsykiatriasta, Salmén puolestaan on työskennellyt pari vuosikymmentä kriisityössä pääkaupunkiseudulla.

Molemmat haluavat madaltaa kynnystä hakea apua. Lähisuhdeväkivalta ei liity pelkästään parisuhteisiin, vaan sitä saattaa ilmetä esimerkiksi lähisukulaisten tai lapsen ja vanhemman välillä.

– Syyt lähisuhdeväkivaltaan ovat moninaiset. Toivon, että pystyisimme hälventämään lähisuhdeväkivallan tabua. Se on ongelma, johon on ratkaisuja ja se on asia, josta kannattaa puhua, Salmén painottaa.

Lähisuhdeväkivalta ei tarkoita pelkästään fyysistä väkivaltaa, vaan myös esimerkiksi uhkailua, kiristämistä ja vainoamista.

– Apua kannattaa hakea aina silloin, kun kokee, että väkivalta tai sen uhka nousee ajatuksiin ja arkielämään, Salmén kehottaa.

– Myös silloin, jos kokee tarvitsevansa apua väkivaltaisten muistojen herättämään ahdistukseen, voi meihin olla yhteydessä, Puolanne sanoo.

Puolanne ja Salmén korostavat, että tapaamiset ovat täysin luottamuksellisia, eikä niistä tehdä raportteja yleisiin tietojärjestelmiin.

Tapaamiset järjestetään pääsääntöisesti Kanta-Hämeen perhetyön tiloissa, mutta ne on mahdollista järjestää muuallakin. Molemmat kriisityöntekijät ovat läsnä ensimmäisessä tapaamisessa. Valmista toimintamallia ei ole, vaan jatkotoimenpiteet räätälöidään aina tarpeen mukaan.

– Kunkin asiakkaan kohdalla mietitään, mikä on järkevää, ja tarvitaanko mahdollisesti muita tahoja avuksi, Puolanne sanoo.

Aluksi asiakkaan tilanne kartoitetaan. Esimerkiksi pariskunnan kanssa keskustellaan ensin yhdessä, ja tarvittaessa jatkossa myös erikseen.

– Ensimmäisellä kerralla työskentelylle määritellään tavoite, mihin toivotaan päästävän. Käytämme ratkaisukeskeistä työskentelytapaa. Annamme ajatuksia ja vaihtoehtoja, joihin asiakas voi tarttua, Puolanne sanoo.

– On tärkeää tietää, mitä väkivallan kokija ajattelee tulevasta. Esimerkiksi se, että jatkuuko parisuhde, määrittelee sen, miten edetään, Salmén jatkaa.

Asiakkaille on tärkeää luoda turvasuunnitelma, jotta tilanne ei toistu. Tapaamisia on yleensä keskimäärin viisi. Niitä voidaan sopia tarpeen mukaan.

– Tavoitteena on ennen kaikkea turvallisuuden tunteen lisääminen, Salmén painottaa.

Väkivallantekijän kanssa Puolanne käyttää neliportaista ennakointijärjestelmää.

– Väkivallanteko on aina tuomittavaa, mutta yritämme ymmärtää syitä, jotta voimme auttaa, Puolanne sanoo.

Apua tarvitsevat voivat ottaa yhteyttä joko puhelimitse: Päivi Salmén: 044 7095975, Anssi Puolanne: 044 7147416, sähköpostitse paivi.salmen@khperhetyo.fi tai anssi.puolanne@khperhetyo.fi, tai Kanta-Hämeen Perhetyö -yhdistyksen nettisivujen www.khperhetyo.fi kautta lähettämällä viestin kaavakkeella, joka löytyy linkistä ”apua väkivaltaan”.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset