fbpx
Kaupunkiuutiset

Lähtisinkö perhekummiksi?

Perhekummitoiminta antaa lapsiperheille tukea ja voimia arkeen. Hämeenlinnalaisella Sonja Mäkelällä on takanaan vajaa vuosi Mannerheimin Lastensuojeluliiton Hämeen piirin vapaaehtoisena perhekummina.

– Itse mietin alkuun, onko minusta perhekummiksi, sillä olen aika nuori, eikä itselläni ole lapsia. Mutta minulla on aikaa ja kaksi toimivaa kättä, joten päätin hakeutua kummitoimintaan, Hattulassa opettajana toimiva kasvatustieteen opiskelija kertoo.

Perhekummeja kaipaavat perheet ovat tavallisia pienten lasten perheitä, joissa vanhemmat saattavat kokea itsensä väsyneiksi tai yksinäisiksi. Ensisijaisesti kummin tehtävänä on tukea vanhemmuutta. Perhekummiksi sopii tavallinen, luotettava aikuinen.

– Aika on kaikkein tärkeintä, ja kiinnostus toimia yhdessä, Mäkelä painottaa.

Yhdessä tekemistä

Perhekummitoiminta lähtee perheen tarpeesta. Perhekummi ja perhe tapaavat yleisimmin kerran viikossa tai joka toinen viikko, muutaman tunnin ajan. Tavallisesti kummiksi sitoudutaan noin vuodeksi.

Perhekummi ei ole lastenhoitaja tai terapeutti, vaan arjen rinnalla kulkija. Toiminta on ennen kaikkea yhdessä tekemistä.

– Teemme arkisia asioita, käymme kaupassa, kirjastossa tai koko perheen tapahtumissa. Kokkaamme, juttelemme ja vain olemme, ei aina tarvitse olla ohjelmaa, Mäkelä kuvailee.

Perheet voivat hakea omaa perhekummia suoraan MLL:n Hämeen piiristä.

– Samalla perhekummi tulee osaksi perheen tukiverkostoa, johon voi ottaa tarvittaessa yhteyttä.

Koulutus tukena

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Hämeen piiri kouluttaa Hämeenlinnassa perhekummeja lapsiperheille. Mäkelä rohkaisee hakeutumaan vapaaehtoistoimintaan mukaan.

– Kummitoiminta antaa paljon molemmille osapuolille. Perhekummiksi sopii ihan tavallinen aikuinen ihminen. Tärkeintä on, että on aikaa sekä halua sitoutua.

Koulutukseen mahtuu vielä mukaan. Koulutuspäivinä tarjotaan lounas tai iltapala. Koulutukseen osallistuneet haastatellaan ennen toiminnan aloittamista. Koulutus ei velvoita toimimaan perhekummina, mutta antaa mahdollisuuden tehdä antoisaa vapaaehtoistyötä. Vapaaehtoiset saavat koulutuksen lisäksi säännöllistä ohjausta ja tukea. Lisätietoja: MLL:n Hämeen piiri ry: 050-436 3230, miia.kerokoski@mll.fi.

Seuraava perhekummikoulutus järjestetään Hämeenlinnassa to 17.9. klo 17.30–20, la 19.9. klo 10–16, ke 23.9. klo 17.30 ja to 22.10. klo 17.30.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset