fbpx
Kaupunkiuutiset

Laineen pellolla on kaikille avoin sakkorinki

Hattulassa on Raimo Laineen mielestä erinomaiset mahdollisuudet harrastaa hiihtämistä. Hän haluaakin kiittää kaikkia ahkeria laduntekijöitä.

Lehijärven rantatien varrella asuva konkari on ehtinyt tänä talvena kiertää lähes kaikki kunnassa ylläpidetyt reitit.

– Meiltäkin pääsee latua pitkin Härkätielle asti, ja Rahkoilan kautta on yhteys Aulangolle ja Hämeenlinnan latuverkkoon. Viime sunnuntaina hiihdin Rahkoilasta Petäykseen. Lehijärven ja Nihattulan lenkkiä voi mennä pimeälläkin, ja joskus olen käyttänyt myös otsavaloa, hän kertoo.

Vanamajan reitille Laine kaipaisi latuja Tenholaan niin, että väylästä tulisi lenkki eikä tarvitsisi hiihtää samaa uraa edestakaisin. Alueella olisi sopivia metsäautoteitä, joita voisi käyttää pohjana.

– Tenhola olisi mahtava hiihtoalue kokonaisuutena koko Hämeenlinnan seudulle, jos sen vaan jostakin saisi avattua. Se olisi unelma, hän sanoo toiveikkaana.

Oman talon viereisellä pellolla Laineilla on 600 metrin peltolenkki, jota he kutsuvat sakkoringiksi. Sekin tehdään latukoneella. Peltopyrähdys sopii hyvin varsinkin silloin, jos ei hiihtämiseen ole paljon aikaa.

– Naapuri kysyi jo, voisiko peltoladulla pitää hiihtolomalla lapsille hiihtopäivät. Juuri sellaiseen se on oikein sopiva. Monet ovat siellä opetelleet hiihtämään, ja siinä voi harjoitella pientä laskuakin. Myös vanhempia ihmisiä käy kiertämässä lenkkiä. Latu pysyy myöhään kevääseen kovana, Laine kertoo.

Laineiden ulkomaalaiset ystävätkin ovat opetelleet innokkaasti hiihtämään peltoladulla tai Lehijärven jäällä.

Laine kertoo innostuneensa liikunnasta 45 vuotta sitten opiskelukaverin esimerkistä.

– Tykkään juosta säännöllisesti. Talvellakin juoksen mutta etupäässä hiihdän, jos on lunta. Maastopyöränkin ostin parikymmentä vuotta sitten, ja jos liikkumiseen on enemmän aikaa, lähden ajelemaan pyörällä.

Ainakin jotakin näistä lajeista Laine harrastaa kuutena päivänä viikossa. Kilpailemaan hän ei ole koskaan halunnut, vaan tärkeintä hänelle on päästä luontoon.

– Hiihtäminen ja yleensä liikkuminen vaikuttaa kahdella tasolla, kehoon ja mieleen. Tykkään liikkua yksin, mutta myös erilaiset tapahtumat, kuten hiihtoretket ovat mukavia. Harmi, että niitä harvemmin nykyisin järjestetään. Ennen oli melkein joka pitäjässä oma laturetki. Lumen puute on tietysti siihen syynä, mutta olisi aivan ihanaa, jos perinne pystyttäisiin elvyttämään, hän toivoo.

Nykyisille hiihtoreiteille Laine kaipaisi enemmän taukopaikkoja, joissa voisi levähtää ja juoda vaikka mehua. Esimerkiksi Pikkuakka Lepaalla oli ennen hyvä välietappi, mutta sitä ei enää ole.

Laine odottaa jo keväthankia, joiden kantamana pääsee sujuvasti Lehijärveltä vaikka Äimäjärvelle Iittalaan. Hän kuvailee hankikantosilla sujuttelua luontoon hyökkäämiseksi. Paraikaa hänellä on menossa pieni tauko hiihtämisessä, kun ortopedi kielsi sivakoinnin pariksi viikoksi jalan rakennevamman vuoksi.

– Nyt olisivat parhaat kelit, näitä on periaatteessa koko talven odotettu, mutta ihan parhaat kelit voivat vielä olla edessä, hän tuumaa.

Suomen vapaat hiihtomaat ja jokamiehenoikeudet ovat saaneet tärkeän sijan Laineen arvostuksissa. Perheen asuessa Itävallassa, asian merkitys korostui entisestään, kun täkäläisiltä surkeiltakin laduilta perittiin hiihtäjiltä maksu – tosin erinomaisia ilmaisiakin latuja löytyi.

– On ihanaa, kun täällä saa hiihdellä ihan ilmaiseksi. Toivottavasti nuoretkin harrastaisivat hiihtoa aina vain enemmän.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset