fbpx
Kaupunkiuutiset

”Lakki pois ja kunniaa”

– Lakki pois päästä ja kunniaa. Se oli selvä ja ehdoton sääntö, kun minun palvelusaikanani 1960 -luvun lopulla sotilaskotiin mentiin ja sieltä poistuttiin, muisteli Pate Mustajärvi viikko sitten Parolannummella.

– Lupa viettää iltaa sotilaskodissa heltisi, kun tiesikin jotain. Ihan oikeiden asioiden – kuten arvomerkkien – lisäksi päivystävän upseerin jäljellä olevat aamut.

– Sotku, niin kuin sotilaskotia on totuttu sanomaan, korvasi saamatta jääneen loman. Harjoituksissa oli kuin olisi taivas auennut, sotkuauton pöllähdettyä maastoon. Kahvi ja munkki olivat arvossaan, vaikka niitä joskus joutui pitkässä jonossa odottamaan.

Sotilaskotisisaria ja -kodin palveluita hän sanoo kuin itsestään selvyydeksi armeijassa. Kunnioitusta se ei kuitenkaan työtä tai sisaria kohtaan vähennä pätkääkään.

Panssariprikaatiin mies sanoi tulevansa jo ”kuin kotiin.” Paikka on hänelle tuttu, inttiajasta ja kertausharjoituksista, ja palvelusta armeijan jälkeen joukkuekersanttina. Parolannummella hän on alokasjuhlissa esiintynyt aiemminkin, siellä on kuvattu myös yhden hänen levynsä kansi.

– Alokasjuhlista en itse päässyt nykyisten lailla nauttimaan, silloin niitä ei vielä tässä mitassa järjestetty.

Juhlat kustantaa Hämeenlinnan Sotilaskotiyhdistys ja ensimmäiset järjestettiin vuonna 1986. Silloin lavalle nousi Eppu Normaali.

Yli tuhannen alokkaan joukossa Parolannummella Popedaa ja Patea istuivat kuuntelemassa Jalmari Liminka, Johannes Liiman, Mikki Leppä, Johan Mankinen ja Niki Maksimainen.

–  Mieluummin täällä kuin palveluksessa.

Ensimmäisen viikon alokkaat sanoivat olleen paljolti marssimista ja jäpittämistä. Panssariprikaati joukolle oli se toivottu paikka, missä halusivat asevelvollisuutensa suorittaa.

Juhlien järjestäjälle, Sotilaskotiyhdistykselle alokkaat antoivat täydet pointsit.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset