Kaupunkiuutiset

Lammilla laaja ikoninäyttely

Lammilla sijaitsevan Athos-Säätiön Panagian päärakennuksessa avautui lauantaina 19.8. uusi ikoneita esittelevä näyttely. Mestarin valoisassa varjossa -näyttelyssä on esillä viiden suomalaisen ikonimaalarin sekä heidän opettajansa kreikkalaisen Konstantinos Xenopouloksen töitä.

Näyttelyyn osallistujista Konstantinos Xenopoulos tulee Kreikasta, ja muut eri puolilta Suomea. Näyttelyn koordinaattorina toiminut Anna-Maija Marttinen on Helsingistä, Pasi-Mikael Huovinen Orimattilasta, Helena Hyväri Haapajärveltä, Vuokko Virtanen Jyväskylästä ja Tapani Aarnio Rovaniemeltä. Maalareita yhdistää toisiinsa se, että he kaikki ovat olleet useamman kerran yhtä aikaa Xenopouloksen Suomessa pitämillä bysanttilaisen ikonimaalauksen kursseilla.

Näytteilleasettajat kertovat, että ajatus näyttelystä syntyi jo kymmenisen vuotta sitten eräällä Xenopouloksen kurssilla Suomessa. Mestari itse kehotti oppilaitaan järjestämään yhteisnäyttelyn. Näyttelyyn haluttiin kuitenkin ottaa mukaan myös mestarin itsensä töitä.

Näyttelyssä on esillä yhteensä 92 työtä kaikkiaan 9 huoneen tilakokonaisuudessa, josta osa on juuri valmistunut tätä tapahtumaa varten. On teoksista on tehty Xenopouloksen kursseilla hänen ohjauksessaan.

 

Näyttely tarjoaa nyt myös mahdollisuuden tutustua Konstantinos Xenopouloksen tuotantoon, jota on edellisen kerran ollut Suomessa nähtävissä nelisen vuotta sitten.

Xenopoulosta pidetään tämän hetken johtavana ikonimaalarina maailmassa. Hän on harrastanut ikonimaalausta lapsuudestaan asti. Vuonna 1990 hän perusti Kateriiniin Kreikan ensimmäisen bysanttilaisen ikonimaalauskoulun ja on lisäksi opettanut bysanttilaista ikonimaalausta Thessalonikin yliopistossa ja laajalti ulkomailla sekä maalannut lukemattomia kokonaisia kirkkoja Kreikassa ja muualla.

Vuonna 2008 Aleksandrian patriarkaatti myönsi Xenopoulokselle harvinaisen Arhon tis Agiografias -arvonimen, jota ei ole myönnetty kenellekään 600 vuoteen. Viime vuonna puolestaan Unesco antoi hänelle tunnustuksen ikonimaalauksen tunnetuksi tekemisestä maailmassa. Tämän tunnustuksen merkittävyyttä lisää se, että Xenopoulos on ensimmäinen Unescon koskaan palkitsema elossa oleva taiteilija.

Ikoninäyttely jatkuu 28.2.2018 asti ja on avoinna viikon kaikkina arkipäivinä maanantaita lukuun ottamatta klo 10–17 ja sunnuntaina klo 13–15. Tarkempia tietoja on löydettävissä Athos-Säätiön internetsivuilta www.athossaatio.fi.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset