fbpx
Kaupunkiuutiset Lammi

Lammille tupsahtanut Michael Jackson nosti Lammin Sahdin koko maailman tietoisuuteen – 35-vuotiaan perheyrityksen tynnyreissä kypsyy nyt viski

Pekka Kääriäisen perustama yritys on 35 vuotta vaalinut muinaista valmistusperinnettä.
Lammin Sahdin Pekka Kääriäistä voi hyvällä syyllä kutsua suomalaisten pienpanimoiden pioneeriksi. Edelläkävijänä hän on joutunut käymään alan puolesta monta pitkää vääntöä, eikä taistelun loppua ole vielä näkyvissä. Kuva: AP Sarjanto
Lammin Sahdin Pekka Kääriäistä voi hyvällä syyllä kutsua suomalaisten pienpanimoiden pioneeriksi. Edelläkävijänä hän on joutunut käymään alan puolesta monta pitkää vääntöä, eikä taistelun loppua ole vielä näkyvissä. Kuva: AP Sarjanto

Englantilainen Michael Jackson (1942-2007), lempinimeltään “Beer Hunter” oli ympäri maailmaa tunnettu olutasiantuntija, jonka kirjoilla ja blogeilla oli satojatuhansia lukijoita.

Hänen tupsahtamisensa lammilaiseen Lieson kylään 1980-luvun lopulla oli melkoinen tapaus. Koffin vieraana Suomeen tullut Jackson halusi tutustua perinteisen sahdin valmistamiseen.

– Lämmitimme savusaunan ja hän otti sahtia oikein kunnon haarikasta. Jackson oli hyvin rento kaveri, joka etsi matkoillaan aitoja asioita. Hänen mielestään sahdissa maistuivat tämän maan juuret, Pekka Kääriäinen muistelee.

Myöhemmin Jackson kirjoitti: “Sahti on oluenteon puuttuva rengas Mesopotamian ja nykypäivän välillä, kuin lasillinen antropologiaa.”

Michael Jackson kirjoitti Suuressa Olutkirjassaan ylistävästi sahdista. Kuvakaappaus sivulta cohops.se. Kuva: Muu
Michael Jackson kirjoitti Suuressa Olutkirjassaan ylistävästi sahdista. Kuvakaappaus sivulta cohops.se.

Tutkielman aiheena

Lammi on perinteistä sahtiseutua ja Kääriäinen perehtyi sahdin valmistukseen jo 14-vuotiaana.

– Naapurissa asui Rantasen Pentti, jolla olin ensin apurina sahtia keittämässä. Muutaman kerran jälkeen hän ehdotti, että kokeilisin itse ja siitä se sitten alkoi, Kääriäinen kertoo.

Sahdinteko säilyi harrastuksena ja 1980-luvun puolivälissä Kääriäinen teki kauppakorkeakoulun pro gradu-tutkielmansa sahtivierteen puoliteollisesta valmistuksesta. Vuonna 1985 hän perusti Lammin Sahdin, joka alkuvaiheessa oli nimeltään PK-Trading.

– Hain valmistuslupaa ja olin yllättynyt, kun se vuonna 1987 myönnettiin. Ensimmäiset anniskelut olivat sitten samana vuonna Pellavamarkkinoilla.

Tiukkoja pykäliä

Vuosikymmenien saatossa Pekka Kääriäisestä on tullut suomalaisen pienpanimoiden pioneeri, joka on käynyt alan puolesta monta vääntöä.

– Tulli ja verottaja ovat muistaneet Lammin Sahtia lukemalla lakia tiukimman mukaan ja meillä on tälläkin hetkellä eri oikeusasteissa vireillä valituksia koskien valmisteveron tulkintaa sekä pienpanimoiden valmisteveroa ja riippumattomuutta, Kääriäinen sanoo.

– Minulla on juristi käytössä, sillä näistä samoista asioista on taisteltu vuodesta 1995 saakka.

Suuret ja pienet

Pekka Kääriäinen on suurin osakkeenomistaja vuonna 2013 perustetussa Bryggeri Helsingissä. Lammin Sahtiin kuuluvat myös Heinolassa oleva Kahvila Tyyrpuuri, Lahden Satamassa toimiva Kanttiini Risa Robell sekä oma valmistuspaikka ja vähittäismyymälä Kauppakeskus Tuulosessa.

Kääriäisen käsialaa on myös Suuret Oluet-Pienet Panimot -tapahtuma, jota on 17 vuoden aikana järjestetty kahdeksassa eri kaupungissa.

– Tapahtumilla on suuri merkitys pienpanimoille ja meidänkin liikevaihdostamme ne tuottavat kaksi kolmasosaa.

Oluttapahtuma parkkeeraa tänä kesänä 21. heinäkuuta Helsingin Rautatientorille kahdeksi viikoksi.

Makuja laatikkoon

Tänä kesänä Kääriäisten perheyritystä on pitänyt kiireisenä SOPP-maistelupakki, joka sisältää kuuden suomalaisen pienpanimon tuotteita pahvilaatikkoon pakattuna.

– Idea on muhinut pitkään ja nyt tuotepaketti on mennyt tällä viikolla Keskon ruokakauppoihin.

Uusimpana aluevaltauksena Lammin Sahdissa on tislaustoiminta, jossa sahdinvalmistuksen sivutuotteet päätyvät tynnyreihin kypsymään viskiksi. Tuotteen nimi on Sahdin Henki tai Spirit of Sahti.

– Viski muhii poltetuissa tynnyreissä vähintään kolme vuotta ja sen vaikutus on aika iso. Maku on lievästi savuinen ja kevyen hedelmäinen, Kääriäinen kuvailee.

Ei mitään kiljua

Nykypäivän suomalaisilla saattaa olla sahdista hurjiakin mielikuvia, jotka ovat kaukana totuudesta. Sahti ei ole mitään kiljua, vaan hyvin paljon olutta muistuttava juoma. Lammin sahti on 7,5-prosenttista.

– Meidän sahtimme maku on maltainen, leipämäinen ja katajainen. Jotkut ovat sanoneet sen muistuttavan tummia saksalaisia vehnäoluita, Kääriäinen kertoo.

– Sahdista ei koskaan tule suurta myyntimenestystä, koska se jakaa mielipiteet vahvasti. Siitä joko pitää tai sitten ei, mutta maailmalla sahdista kyllä tykätään.

 

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset