fbpx
Kaupunkiuutiset

Läpimurron makua ilmassa

Vuonna 1981 Kukostensyrjässä syntynyt Tuomas Nikkanen innostui musiikista jo pienenä poikana, kun pianonsoiton äänet kaikuivat naapurista. Innostusta lisäsivät vanhempien katsomien perinteisten Suomi-filmien sävelmät ja laulut.

– Ensimmäinen kappale, jonka opettelin soittamaan, oli Sibeliuksen Kuusi, Nikkanen muistelee.

– Sillä pääsin myös 10-vuotiaana Hämeenlinnan musiikkiopistoon. Sittemmin opiskelin Sibelius-akatemiassa Erik T. Tawaststjernan, Liisa Pohjolan sekä Juhani Lagerspetzin johdolla ja valmistuin vuonna 2010 musiikin maisteriksi.

Nikkanen oli Maj Lind -pianokilpailun finalisti jo 16-vuotiaana, mutta ura päätoimisena muusikkona ei alkanutkaan heti akatemian jälkeen.

– Minulle tuli hengellinen herätys 25-vuotiaana ja samoihin aikoihin päättyi pitkäaikainen ihmissuhde. Halusin palata takaisin Hämeenlinnaan ja tehdä oikeastaan mitä tahansa työtä päästäkseni alkuun.

– Tein kaikenlaisia tehdashommia, kävin alfa-kurssin seurakunnassa ja soitin pianoa vain sen tilaisuuksissa. Minulla taisi olla hiukan ylenkatsetta kevyttä musiikkia kohtaan, mutta hengelliset laulut ja niiden esitystapa koskettivat siinä määrin, että asenteeni muuttuivat.

Pintaa syvemmältä

Vuonna 2010 Nikkanen teki viimein päätöksen heittäytyä päätoimisesti musiikin pariin. Yrittäjäksi hän ryhtyi vuotta myöhemmin.

– Ajattelin, että nyt on otettava lahjat käyttöön aivan uudella tavalla ja antaa oma panos kotikaupungin kulttuurille.

– Olen järjestänyt itse keikkoja ottamalla yhteyttä eri paikkoihin ja opetan pianonsoittoa kaikenikäisille. Sibeliuksen juhlavuosi on ollut hieno juttu ja sitä ennen rakennettiin Verkatehdas ja saatiin Korhosen Erkki vetämään syntymäkaupunkisäätiötä. Hämeenlinna on aivan prime-paikka muusikolle ja ilmassa on breikkauksen makua.

Nikkanen osallistui Martin Katzin vetämälle mestarikurssille yhdessä sopraano Riitta Muikun kassa. Duo on esiintynyt muun muassa Sibeliuksen syntymäkodissa teemallisissa konserteissa, joissa on otettu käsittelyyn eri säveltäjiä, kuten Rahmaninovia ja Schumannia.

– Yhteistyö Riitan kanssa on ollut mahtavaa ja myös usko yhdistää meitä, Nikkanen sanoo.

– Näissä illoissa olemme myös halunneet kertoa ihmisille enemmän sekä sävellyksistä että tekijöistä. Samalla olen saanut kartoitettua omaa ohjelmistoani, sillä vuoden aikana olen esimerkiksi soittanut kaikki 24 Rahmaninovin preludia.

Musiikin lähettiläs

Tällä hetkellä Nikkanen pohtii uutta teemailtaa, johon on tarkoitus ottaa useampia säveltäjänimiä.

– Suunnittelen kokonaisuutta, jossa on mukana Lisztiä, Bruckneria, Chopinia ja Wagneria.

– Ajatuksena on tuoda esille yhdistäviä tekijöitä säveltäjistä, jotka koetaan aika lailla eri maailmoista tuleviksi.

Nikkasen omaehtoisesti järjestämät konsertin ovat sujuneet hyvin ja yleisöä on riittänyt.

– Kyllä väen saa liikkeelle, kun panostaa markkinointiin ja kun ihmiset saavat konsertista elämyksiä, he tulevat myös uudestaan.

Nikkanen esiintyy usein myös tekoviikset nenänsä alla Sibeliuksen hahmossa. Taidemusiikin lähettiläälle on riittänyt keikkoja monissa paikoissa kouluista kartanoihin.

Mutta onko Hämeenlinnassa jo liikaa musiikkitapahtumia tämän kokoiselle kaupungille?

– Ei se siltä näytä, ainakaan minun kannaltani, Nikkanen tuumaa.

– Tapahtumien paljous on vain positiivinen asia ja Hämeenlinna on nykyisin aivan eri kaupunki kuin 10 vuotta sitten. Tulevaisuus vaikuttaa lupaavalta ja kiinnostavalta.

Tauno Marttista, Jarmo Sermilää ja Sampsa Ertamoa

Pianotaiteilija Tuomas Nikkanen järjestää ensi sunnuntaina Raatihuoneessa konsertin, jossa kuullaan hämeenlinnalaista modernismia. 
Sain apurahan Suomen kulttuurirahaston Maire ja Risto Pätiälän rahastosta, Nikkanen kertoo.
Mielestäni Sibeliuksen juhlavuosi on myös suomalaisen musiikin juhlaa ja halusin tehdä konsertin, joka kunnioittaa säveltäjän syntymäkaupungin lahjakkuuksia. Kulttuurin pitää jatkua ja myös uusia sävellyksiä pitää syntyä. 
Konsertissa esiintyvät Nikkasen kanssa sopraano Riitta Muikku, viulisti Teija Laitila, hulisti Eeva Kunnas ja kontrabasisti Petri Mäkiharju. Ensimmäinen puolisko koostuu Tauno Marttisen, Sampsa Ertamon ja Nikkasen pianomusiikista. 
Esitän Marttisen teoksen Piano sonatini ja Ertamon kappaleet Centaur, Dryad ja Hydra, jotka ovat aivan huikeita, Nikkanen kehuu.
Oman kappaleeni nimi on Come On, Let´s Play, jonka sanaleikki vihjaa sekä soittamiseen että leikkimiseen.
Toinen puoliaika on omistettu Jarmo Sermilän teoksille, joista kuullaan laulusävellys Talvipäivänseisaus, Colours and Contrasts sekä kontrabassolle ja pianolle tehty Tavastonia.
Tykkään yleensä soittaa biisit ulkoa, mutta tässä konsertissa pidän kyllä nuotit visusti edessä, Nikkanen tuumaa.
Lippuja saa ennakkoon TV-Sävelestä, Sibelius-Centeristä ja Nikkaselta, puh. 045-173 5204.
Hämeenlinnalaista modernismia su 4.10. klo 16 Raatihuoneessa. 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset