fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Lukuvuoden jokainen lauantai on lasten lauantai - Katso tärpeistä ensi kevään tapahtumat

Hämeenlinnan kaupunginjohtajat ja kulttuurilaitokset lupasivat lapsille laadukasta kulttuurielämää ja taidetta.
Kippis! Maljan lastenkulttuurilupaukselle nostivat Inkeri Jurvanen (vas.), Janne Nieminen, Jenny Valli, Samuel Fabrin, Tuulia Tuomi, Minna Haveri, Timo Kenakkala ja Juha Isosuo. Perjantain tilaisuudessa oli mukana myös Seminaarin koululaisia. Kuva: Sara Aaltio
Kippis! Maljan lastenkulttuurilupaukselle nostivat Inkeri Jurvanen (vas.), Janne Nieminen, Jenny Valli, Samuel Fabrin, Tuulia Tuomi, Minna Haveri, Timo Kenakkala ja Juha Isosuo. Perjantain tilaisuudessa oli mukana myös Seminaarin koululaisia. Kuva: Sara Aaltio

Hämeenlinnassa halutaan nostaa lasten kulttuurillisten oikeuksien lippu salkoon aiempaa korkeammalle.

Halu sinetöitiin perjantaina lupauksella, jonka allekirjoittivat niin kaupunginjohtajat kuin eri kulttuurilaitoksetkin.

Lasten näyttelyitä, näytelmiä, työpajoja, konsertteja ja muiden tapahtumien kalenteria koordinoi lasten ja nuorten kulttuurikeskus Arx, mutta järjestäjinä toimivat myös Hämeenlinnan kaupunginkirjasto, kaupunginmuseo, taidemuseo, teatteri, Museo Militaria ja Hämeen linna.

Yhtenä syynä yhteistyön syventämiseen kulttuurilaitosten kanssa on Arxin muutto väistötiloihin.

Arx muuttaa kulttuurikeskuksesta noin viisi kertaa nykyisiä toimitiloja pienempiin Crazy Townin sadan neliön tiloihin. Siellä ei isoja yleisötapahtumia pystytä järjestämään.

– Pitää pohtia, että miten vahvaa lastenkulttuurityötä järjestetään jatkossa, kun Arxilla ei kohta enää ole isoja toimitiloja. Väistötilaratkaisuun en ole täysin tyytyväinen, mutta yhteistyöhön kyllä, sanoo Arxin lastenkulttuuripäällikkö Minna Haveri.

Uutuutena lasten lauantait

Vastaus on verkostoituminen, joka alkuvuodesta lastenkulttuuripäällikkönä aloittaneen Haverin mukaan on Hämeenlinnan kulttuurikentän vahvuus.

– Asenne ja verkosto ovat kohdallaan. Minulla on todellakin tervetullut olo tähän työhön.

Hämeenlinnan päättäjät ja toimijat allekirjoittivat Lasten kulttuurilupauksen. Kuvassa kaupunginjohtaja Timo Kenakkala nostaa maljan yhdessä muiden allekirjoittaneiden ja Seminaarikoulun 4 B koululaisten kanssa Hämeenlinnan taidemuseolla.

Mitä uutta sitten on luvassa?

Esimerkiksi Lasten lauantai, jolla halutaan tarjota lapsille kulttuuria lukuvuoden jokaisena lauantaina.

Arxantai, joka on liian iso tapahtuma Arxin väistötiloihin, vaihtuu Kaupunki-arxantaiksi ja muiksi toteutusmuodoiksi.

– Arxantaissa on ollut jopa 600 kävijää. Nyt viemme muun muassa kulttuuria Verkatehtaalta kaupungille, jossa kierretään taiderasteja. Joka kevät Kaurialassa pidettävää Liikenne-arxantaita jatketaan.

Verkkosivuilla tärpit

Viikonlopun kulttuuritärpit kootaan Lasten lauantai -listalle kaupungin verkkosivuille.

– Lasten lauantai ole mikään lapsiparkki, vaan lapsen ja oman aikuisen yhteinen tapahtuma kokea kulttuuria yhdessä. Haluamme näin rohkaista myös vanhempia osallistumaan kulttuuritapahtumiin. Kulttuurikasvatuksen pitäisi alkaa jo kotona.

Haverin mukaan suurin osa vuoden tapahtumista on maksuttomia.

– Maksullisiin tapahtumiin yritämme keksiä keinoja, joilla pääsymaksu ei olisi este tapahtumaan osallistumiseen. Ilman aikuisten apua ilmainenkaan kulttuuritarjonta ei tavoita lapsia.

Seudullinen lastenkulttuurityö jatkuu myös Kulttuuripolun osalta. Se tavoittaa varhaiskasvatuksessa tai perusopetuksessa olevan lapsen vähintään kerran vuodessa vierailujen, esitysten ja työpajojen muodossa.

– Tämä jatkuu ilman muuta. Myöskään kerran vuodessa järjestettävistä Hippaloista ei tingitä.

Pohdinnassa kuitenkin on, että mistä voidaan luopua ja mistä ei.

– Keräämme palautetta muun muassa Arxin purkutaideviikolla, joka alkaa 18. marraskuuta. Muun muassa siellä lapset tulevat kuulluiksi, Haveri sanoo. HäSa

Lasten lauantai

Kummituskuvia

18.1. kello 11–17 Museo Skogsterissa pukeudutaan jänskiin asuihin ja otetaan haamuvalokuvia. Maksuton.

Keskiaikaisia kädentaitoja

29.2. kello 11–15 Hämeen linnassa voi valmistaa oman kirjakäärön, nahkaisen kirjanmerkin tai mehiläisvahakynttilän linnan saleissa. Maksuton.

Tatu ja Patu syömään

18.4. Hämeenlinnan teatterin Verstas-näyttämöllä kello 13.30 esitys niille, jotka ovat joskus syöneet, syövät juuri nyt tai suunnittelevat syövänsä. Kesto noin 40 minuuttia. Maksullinen.

Kurkistus kulisseihin

2.5. kello 12–13 voi seurata, mitä tarvitaan teatterinäytöksen valmistamiseen. Kulisseissa saattaa törmätä myös teatterin kummitukseen. Maksuton.

Lasten vankilakierros

9.5. kello 11–15 tutustutaan vankilamuseon historiaan ja Vankilan arkeen. Maksuton.

Kalenteri kokonaisuudessaan Hämeenlinnan verkkosivuilla.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset