Kaupunkiuutiset Janakkala

Lapsiystävällisessä kunnassa ei tarvitse pelätä avun pyytämistä

Liisa Jormalainen muistuttaa, että vanhemman läheisyys ja turvallisuuden tunne on tärkeää lapselle syntymästä lähtien. Kuva: Lea Karmala
Liisa Jormalainen muistuttaa, että vanhemman läheisyys ja turvallisuuden tunne on tärkeää lapselle syntymästä lähtien. Kuva: Lea Karmala

Perhekeskuksen toiminnanjohtaja Liisa Jormalainen vakuuttaa, että Janakkala on lapsiystävällinen kunta ja ansaitsisi hakemansa Unicefin nimityksen asialle.

– Perheille on saatavilla paljon kunnan palveluja, ja lapset on otettu huomioon monissa asioissa. Kunnassa on tekemisen meininki, jos jokin epäkohta huomataan, yleensä asialle tapahtuu jotain, hän sanoo.

Hämeenlinnassa asuvaan Jormalaiseen on tehnyt erityisen vaikutuksen lapsiperheiden ilmainen kotipalvelu, joka on tarkoitettu kriisitilanteisiin. Jonoja siihen on jonkin verran, mutta kiireellisyys arvioidaan aina erikseen.

– Ihan arjen apu kotiin on usein todella merkittävä asia.

 

Jormalainen korostaa, että kenenkään ei tarvitse pelätä pyytää apua perheelle, jos vaikka tulee työttömyyttä, sairautta, avioero tai muuta kriisiä. Perhekeskuksessa ei tehdä mitään vastoin asiakkaiden tahtoa.

– Asiakas on oman tilanteensa asiantuntija, mutta me kerromme oman näkemyksemme. Meihin voi ottaa yhteyttä hyvin matalalla kynnyksellä. Sellainenkin pelko elää vahvana, että kauhea noita-akka tulee ja hakee lapsen pois. Annamme apua jo varhaisessa vaiheessa, eikä se tarkoita ollenkaan sitä, että lapsia otetaan huostaan, hän sanoo.

 

Perhekeskus on verkosto, jossa on monia eri toimijoita. Sosiaalityö on sen näkyvin osa, ja siinä työtä tekee Jormalaisen lisäkseen kaksi muuta henkilöä. Kun asiakas ottaa yhteyttä, ensin tehdään palvelutarpeen arviointi.

– Tavoitteena on, että eri ammattilaiset tekevät yhteistyötä, jotta asiakkaan ei tarvitse olla kaikkiin palveluihin yhteydessä erikseen ja selittää tilannettaan moneen kertaan.

Tällä hetkellä perhekeskuksella on 250 lasta asiakkaana.

– Oma työni on ruuhkautunutta, mutta kriisitilanteisiin saadaan aina apua. Ongelma on siinä, että varhaisessa vaiheessa ei ehkä saada niin tehokkaasti apua, että asiat voisivat ratketa jo silloin. Jos joutuu odottamaan, voi olla, että tilanne pahenee, Jormalainen sanoo.

Ihan ylimmäisenä tavoitteena perhekeskuksella on tehdä itsensä tarpeettomaksi.

– Ihana puoli tässä työssä on se, että pääsemme kokemaan onnistumisia. Kun se täyttyy, mistä on puhuttu ja mitä kohti mennään, kaikilla on hyvä fiilis. Joskus siihen menee kauemmin, joskus se menee nopeammin, Jormalainen kuvailee.

 

Kaikki alle 18-vuotiaat lapset kuuluvat perhekeskuksen verkostoon. Joskus lastensuojeluilmoituskin on tapa viedä asiaa eteenpäin.

Ongelmat perheissä liittyvät tänä päivänä Jormalaisen mukaan usein vanhempien mielenterveyteen, jaksamiseen ja päihteiden käyttöön. Vanhemmuus voi olla rankkaa, varsinkin jos perheessä on erityislapsia.

– Tärkeää olisi, että lapset saisivat oikeita eväitä elämään ja oppisivat myös sietämään pettymyksiä. Jos vanhempi ei uskalla niitä tuottaa, jotta lapselle ei tule paha mieli, lapsen kehitys ei mene eteenpäin, hän muistuttaa.

Vauvan ensimmäinen vuosi on Jormalaisen mukaan kaiken perusta, se miten lapsen tarpeisiin vastataan ja miten hän saa läheisyyttä ja yhteyttä vanhempaan.

 

Perhekeskukseen Jormalainen tuli määräaikaiseksi johtajaksi Lape-hankkeesta, joka on valtakunnallinen lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma. Hänen työajastaan puolet kuluu sosiaalityössä ja puolet perhekeskuksen johtamisessa. Hänet on myös nimitetty Unicefin toimintamallin koordinaattoriksi.

Asiakas voi ottaa yhteyttä perhekeskukseen soittamalla tai netin kautta. Kunnan sivuilta löytyy Pyydä apua -linkki, johon voi laittaa viestin vaikka yöllä. Yhteyden voi hakea myös neuvolan tai koulun kautta.

Perhekeskus tarjoaa lisäksi monitoimitilaa erilaisia kokoontumisia varten. Siellä on pidetty muun muassa lasten eroryhmä, isäryhmä ja villiyrttiluento.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset