fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Larjo ja Wallenius etsivät järjestystä luonnonvoimille yhteisnäyttelyssään Galleria Koneessa

Olli Larjon ja Lasse Walleniuksen installaatiossa ”Arkisto II” pääosaa näyttelee vesi. Kuva: Riikka Helenius

Galleria Koneeseen astuessa katseen vangitsee musta vesi ja katosta riippuva pihlaja. Kyseessä on hämeenlinnalaisen kuvanveistäjän Olli Larjon ja kuvataiteilijan Lasse Walleniuksen tarinallinen installaatio Arkisto II.

Arkisto on fiktiivinen tarina kahden kuvitteellisen hahmon, käyttöpäällikkö Larjonovin ja vahtimestari Wallénin seikkailuista apokalyptisissa mielen maisemissa.

– Larjonov ja Wallén jätettiin tundralla sijaitsevalle tutkimusasemalle ylläpitämään aseman perustoimintoja. Miesten oleskelu tutkimusasemalla pitkittyi ja yhteydet ulkomaailmaan katkesivat. Miehet ottivat tehtäväkseen pelastaa maailma vedenpaisumukselta, mutta päättivät lopulta jättää tutkimusaseman. Larjonov ja Wallén suuntasivat jokea pitkin pohjoiseen ja päätyivät autioon kylään meren rannalle, missä ryhtyivät kokoamaan uutta arkistoa, Wallenius tarinoi.

Ihmisten luonto- ja teknologiasuhdetta luotaavan installaation pääelementtinä on vesi. Keskellä galleriaa on kuutio vettä. Altaan mustassa, musteella värjätyssä vedessä kelluu valkeita, osittain veteen uponneita kasvoja. Altaassa on myös kaksi posliinipäätä, joista toinen puhaltaa vettä ja toinen itkee ilmaa.

– Vesi viittaa jäätiköiden sulamiseen ja ilmastonmuutokseen. Posliinipäät edustavat kadonneiden jumalia, Larjo kertoo.

Kun katosta riippuvaa pihlajaa katsoo tarkemmin, oksilla huomaa pieniä posliinisia ihmishahmoja. Puuhun on kuvattu eräänlainen pakotarina.

 

Näyttelyssä on myös saveen muotoiltu uponnut kaupunki, myyttinen Atlantis, kaksi videota, tai videomaalausta, joissa pääosaa näyttelee vesi sekä aaltokone.

– Aaltokone mittaa aallonkorkeutta ja keskiarvoa. Mittaamalla yritetään hakea järjestystä luonnonvoimille – järjestystä asioille, jotka eivät noudata järjestystä, taiteilijat esittelevät.

Galleria Koneen installaatio on tarinan seitsemäs osa. Arkisto I kiersi kuudessa näyttelyssä vuosina 2012–2015.

Olli Larjon ja Lasse Walleniuksen Arkisto II on näytteillä Galleria Koneessa, Verkatehtaalla 26.2. asti.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset