Kaupunkiuutiset Lammi

Lasillinen Suomen parasta

Kiinnostus sahdin tekemiseen imaisi aikoinaan Pekka Kääriäisen niin, että siitä tuli elämänura ja -tapa. Kyllä minä sitä tykkään juodakin, mutta tarkoitus ei ole kiskoa sahtia litratolkulla, se ei ole se juttu.

Lammin Sahti on Suomen paras olut 2018. Suomalainen Olut ry:n jakama palkinto annettiin gaalaristeilyllä syyskuun puolivälissä. Tuomaristo koostui olutasiantuntijoista.

– Kyllä se lämmittää, Lammin Sahdin perustaja Pekka Kääriäinen iloitsee.

Kääriäinen on pakertanut perinnejuoman parissa lähes puoli vuosisataa Lieson kylällä, missä sahti syntyy vielä tänäkin päivänä Kääriäisen äidin kotitilalla.

Ensimmäiset sahtinsa Kääriäinen on keittänyt vuonna 1970. Hän aloitti naapurissa asuneen Pentti Rantasen oppipoikana.

Nykyisin palkittua sahtia syntyy 25 000 litraa vuodessa. Sitä myydään omassa liikkeessä kauppakeskus Tuulosessa sekä Alkon Lammin-myymälässä.

– Kesätapahtumat ovat meille tosi tärkeitä, niissä menee varmaan kolmasosa volyymistä. Kesätapahtumissa sahti on se ykköstuote, Kääriäinen kertoo.

Sahti ja tilaviinit saivat ulosmyyntioikeuden jo 1990-luvulla. Pienpanimot saivat oikeudet ulosmyyntiin vasta hiljattain alkoholilain uudistuttua, ja Kääriäinen korostaa muutoksen tärkeyttä toimialalle.

 

Lammin Sahti on Suomen vanhin yhä toimiva pienpanimo, ja Kääriäinen toimi pitkään Pienpanimoliiton puheenjohtajana. Hän ollut myös perustamassa Suomen sahtiseuraa ja Suomalainen olut ry:tä.

Pienpanimot ovat olleet viime vuosina pinnalla niin Suomessa kuin maailmalla. Se on näkynyt muun muassa Suuret Oluet – Pienet Panimot -tapahtumissa, joita Lammin Sahti on järjestänyt vuosituhannen alkupuolelta saakka. Tänä vuonna niitä pidettiin jo kuudessa eri kaupungissa.

Myös Kääriäinen on huomannut suomalaisen olutkulttuurin nousun.

– 2000-luvun alussa tultiin kummastelemaan, voiko näitä edes maistaa. Ihmeteltiin laseja ja kysyttiin, eikö teillä ole edes muovituoppeja, Kääriäinen hymähtää.

– Tarjonta on kasvanut niin nopeasti ja paljon, että kaupan hyllyillä alkaa olla jo tunkua. Katsotaan ketkä siinä lopulta pärjäävät.

Hän kuitenkin muistuttaa, että kaikesta pöhinästä huolimatta pienpanimoilla on vain vähän yli viiden prosentin siivu Suomen olutmarkkinoista.

 

Sahti ja olut vievät Kääriäistä myös kotimaan rajojen ulkopuolelle.

– Sahdista on tullut maailmalla aika kova juttu. Olen ollut USA:ssa neljässä eri panimossa keittämässä sahtia, viimeksi viime vuonna, Kääriäinen kertoo.

Ainoa miinus oli, ettei Yhdysvalloista tahtonut löytyä oikeanlaista katajaa.

Kääriäinen on myös kiertänyt olutkisojen tuomarina ja maistajana ympäri maailman.

Nyt hänen katseensa on Saksassa, kun Bryggeri Helsinki avasi hiljattain ravintolan ja myyntipisteen Berliiniin. Kääriäinen on Bryggerin hallituksen puheenjohtaja ja sen saksalaisen sisaryhtiön toimitusjohtaja.

– Saksa on vahva olutmaa, mutta valikoima siellä on ollut aika suppea ja keskittynyt perinteisesti paikallisiin oluisiin. Berliinissä säpisee eniten, Kääriäinen perustelee.

Hän suhaa kaupungissa nyt lähes joka toinen viikko. Haaveissa on, että ensi vuonna yksi Suuret Oluet – Pienet Panimot -tapahtumista olisi Berliinissä.

 

Kääriäinen on joutunut virallisesti luopumaan osuudestaan Lammin Sahdissa. Syynä on verottajan tulkinta, jonka mukaan Kääriäisen mukanaolo Lammin Sahdissa ja Bryggeri Helsingissä vaarantaa kummaltakin yhtiöltä pienpanimoille valmisteverolain mukaan kuuluvan veronalennuksen.

Kamppailu verottajan ja Kääriäisen välillä on kesken. Valitus on vetämässä hallinto-oikeudessa.

Tällä hetkellä vetovastuussa Lammin Sahdissa ovat muut perheenjäsenet, vaikka Kääriäinen keittää itse sahdin edelleen. Tässä tilanteessa Bryggerin laajentuminen Berliiniin on ollut tärkeä henkireikä.

– Minulla olisi varmaan pää poksahtanut, jos en olisi tehnyt mitään, kun verottajan kanssa täytyy vääntää.

Lammin Sahti

Aloitti vuonna 1985 ja sai viralliset myyntiluvat 1987.

Lammin Sahti Oy:llä on yli 60 osakasta, yli 70 prosenttia on Kääriäisen perheen omistuksessa.

Kesäravintolat Lahdessa ja Heinolassa.

Perustaja Pekka Kääriäinen on myös Hämeenlinnan kaupunginvaltuutettu (kok.).

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset