Kaupunkiuutiset

Laskuvarjolla Normandiaan!

Normandian maihinnousu, koodinimeltään operaatio Overlord, oli liittoutuneiden massiivinen valtausoperaatio Saksan miehittämän Ranskan rannikolle toisen maailmansodan loppupuolella. Hyökkäys käynnistyi aamuyöllä 6. kesäkuuta 1944 ja kuukauden loppuun mennessä Ranskassa oli asemissa yli miljoona liittoutuneiden sotilasta.

Maihinnousun 70-vuotismuistojuhlaa vietettiin kesäkuun alussa Normandiassa mahtavin näytöksin ja kalustoesittelyin. Paikalla olivat niin Barack Obama kuin Vladimir Putinkin. Laskuvarjojoukoilla oli merkittävä osuus taisteluissa ja maihinnousun muistojuhlassa taivaalta liiteli alas 950 hyppääjää. Heistä osa oli suomalaisia ja hämeenlinnalaisista mukana olivat Risto Iso-Pietilä ja Kai Hukkanen.

– Kuulun laskuvarjojääkärien kiltaan ja lehdessämme oli juttua tällaisesta mahdollisuudesta, Hukkanen kertoo.

– Tuli vain semmoinen olo, että nyt tarjotaan uutta virstanpylvästä elämään. Vaikea on kuvitella hyppääjälle suurempaa kohokohtaa, kuin historian suurimman maahanlaskuoperaation muistojuhla.

Kiljuvat kotkat

Rakennusalalla työskennellyt Hukkanen on 62-vuotias ja sai laskuvarjojääkärin koulutuksen vuosina 1973-1974.

– Halusin varusmiesajaltani toimintaa ja siinä koulussa sitä oli. Kerkesin tekemään 27 hyppyä ja sitten olikin 40 vuotta väliä.

– Normandiaan päästäkseni minun tuli suorittaa sitä ennen 5 hyppyä ja meiltä vanhemmilta kavereilta vaadittiin myös lääkärintodistus. Tammikuussa hyppäsin Utissa pitkän tauon jälkeen, enkä jännittänyt sen kummemmin. Koneesta vain ulos, se oli luonnollinen tapahtuma kuin joku polkupyörällä ajo.

Tapahtumassa oli mukana 35 suomalaista, joiden osallistuminen juhlaan oli monen vuoden suunnittelun tulos. Ryhmä kuului 101. maahanlaskudivisioonaa eli Screaming Eagleseitä esittävään joukkoon. Suomalaiset joutuivat itse kustantamaan asianmukaiset varusteet univormuineen ja teräskypärineen.

Kipinä hehkuu

Hukkanen itse hyppäsi kolmesti ja tuli alas Foucarvillessä, St. Marie Du Montissa ja Ecaussevillessä.

– Se oli unelmien täyttymys, Hukkanen sanoo.

– Ei oikein mikään vastaa sitä tunnelmaa, kun ympäri maailmaa olevat ihmiset osallistuvat yhdessä tällaiseen juttuun. Meidän porukkammekin herätti kovasti kiinnostusta ja olimme suosittu kuvauskohde.

Seuraavia hyppyjään Hukkanen ei aio odottaa 40 vuotta. Innostus syttyi uudelleen Normandian taivaalla.

– Taisin jäädä pahasti koukkuun, Hukkanen arvelee.

– Minulla on jo paperit vetämässä yhteen ilmailutapahtumaan Jämijärvelle. En ole koskaan hypännyt vapaata pudotusta ja haluaisin vielä kokea senkin.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

26.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

29.9.2020