fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Lasten ja nuorten parissa levinnyt rekkaspottaus voi olla ihan turvallistakin – Katso videoilta, kuinka kuskit tekevät bongarit onnellisiksi

Pyörätiellä ja sillalla päivystäviä Ojoisten poikia harmittavat vaaralliset leikit, jotka pilaavat kunnollisten harrastajien maineen.
Onni Rekola (edessä) ja Mikael Alén ovat kuvanneet puolen vuoden aikana satoja videoita moottoritiellä ajaneista rekoista. Kuva: AP Sarjanto
Onni Rekola (edessä) ja Mikael Alén ovat kuvanneet puolen vuoden aikana satoja videoita moottoritiellä ajaneista rekoista. Kuva: AP Sarjanto

Härkätien sillalla Mikael Alén ja Onni Rekola pumppaavat käsiään lähestyvälle rekalle, joka pian vilkuttaa valojaan ja antaa torvensa soida.

Parin minuutin aikana sillan alta kulkee seitsemän rekkaa, joista kolme vastaa poikien tervehdykseen.

– Kaikki eivät tööttää, mutta aika moni kuitenkin. Ennen se oli harvinaisempaa, Alén kertoo.

Porukassa hauskaa

Rekkojen tarkkailu ja kuvaaminen eli rekkaspottaus on lasten ja nuorten parissa levinnyt harrastus.

Spottaajat näyttävät kuorma-autoilijalle liikkeellelähtöä kuvaavaa käsimerkkiä ja toivovat saavansa vastaukseksi kunnon tööttäyksen.

Tilanteesta kuvataan video, joka ladataan sosiaaliseen mediaan TikTokiin, YouTubeen tai Instagramiin.

Ojoisten kulmilla asuvat 12-vuotiaat pojat aloittivat harrastuksen viime joulukuussa törmättyään spottausvideoon TikTokissa.

He kertovat viihtyvänsä puuhassa kuusikin tuntia päivässä, joskus sillalla ja toisinaan moottoritien läheisyydessä olevalla pyörätiellä.

– Voi olla kavereiden kanssa ja pitää hauskaa samalla. Näkee hienoja rekkoja ja tööttejä, Rekola tuumaa.

Video: Mikael Alén

Parhaat julkaistaan

Harrastajat eivät kirjaa ylös rekkojen määriä, sillä laskuissa on vaikea pysyä. Yhden tunnin aikana ohi saattaa huristella kolmisenkymmentä rekkaa. Molemmat ovat kuvanneet jo satoja videoita, mutta vain parhaat julkaistaan.

Sosiaalisessa mediassa he käyttävät tunnistetta rekkaspottaajat_hml.

Yhteyksiä pidetään myös muiden paikkakuntien harrastajiin.

– Suurin osa on varmaan samaa ikäluokkaa meidän kanssa. Vanhin, jonka tiedän on 21-vuotias. Joskus laitetaan viestiä ja kysellään, onko näkynyt jotain hienoa, pojat kertovat.

Poliisilta neuvoja

Mikael Alénin äiti Niina Sipilä huomasi poikansa harrastuksen vuoden vaihteessa, kun hän alkoi ihmetellä, missä jälkikasvu oikein koulun jälkeen viihtyy. Pian hänelle näytettiin kuvia ja videoita rekoista.

– Asiahan oli minulle täysin uusi, mutta en ole ollut huolissani. Pojat ovat tosi järkeviä ja Mikael otti itse yhteyttä poliisiin kysyäkseen, missä on turvallista ja minne saa mennä. On hienoa, että aloite tuli häneltä itseltään, Sipilä sanoo.

Härkätien sillalla spottaavat nuoret miehet kiinnittivät myös virkavallan huomion.

– Poliisi kävi juttelemassa poikien kanssa ja lätkäsi heille heijastimet käteen, kun oli vähän hämärää, Sipilä nauraa.

Sipilä kiittelee myös Facebookissa toimivaa Puskaradio Hämeenlinna -ryhmää, jossa kaupunkilaiset tiedottavat kaikenlaisista tilanteista ja tapauksista.

– Jos joku napero harhailee luvattomilla tai vaarallisilla teillä, niin ei mene kuin 10 minuuttia, niin siitä on puskaradiossa tietoa. Somen voima on nykyään ihmeellinen.

Kohua otsikoissa

Keväällä rekkaspottaus nousi otsikoihin Lounais-Suomessa, jossa poliisi puuttui rekkojen kuvaamiseen. Eurajoella ja Turussa jotkut lapset olivat kilpailleet siitä, kuka uskaltaa olla ajoradalla lähestyvän rekan edessä mahdollisimman pitkään.

Hämeenlinnalaisten mukaan tällä vaarallisella villityksellä ei ole mitään tekemistä heidän harrastuksensa kanssa.

– Minusta on ihan sairaan tyhmää hyppiä tiellä. Nyt jotkut luulevat, että me tehdään samaa, vaikka ollaan ihan kiltisti, Mikael Alén harmittelee.

Kuskeilta viestejä

Somekanavista poimituista postauksista näkee, että monet kuorma-autoilijat suhtautuvat harrastukseen hyvinkin myötämielisesti, kunhan sitä tehdään turvallisesti.

Rekkaspottaaja voi jopa saada kuskilta viestiä, milloin ajoneuvo ohittaa hänen tähystyspisteensä. Jotkut autoilijat ovat lahjoittaneet faneilleen muun muassa pipoja tai muuta mainosmateriaalia.

Video: Mikael Alén

Autoilija kannustaa

Turenkilainen kuorma-autoilija Marko Luoto osoittaa tukensa rekkaspottaajille TikTokissa omalla kanavallaan.

– Kuskin ominaisuudessa on ihan älyttömän hienoa, että joku fanittaa meitäkin, Luoto kehuu videollaan.

– Me saadaan niin paljon paskaa niskaan tuolla somessa, mutta niin tunnutte saavan tekin. Te rekkaspottaajat olette meidän kuskien päivän piristys. Piristäkää meidän kuskien päivää edelleen.

 

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset