fbpx
Kaupunkiuutiset

Lasten Tuntematon sotilas on fantasiaa ja täyttä totta

Mitä lapset ajattelevat sodista, väkivallasta ja elämästä, kun joka tuutista puskee uutisia maailman tulimyrskyistä sekä pommituksista ja videopelit paukkuvat tietokoneissa? Miniteatterista eläkkeelle jäänyt ohjaaja Marja Myllyniemi lähti selvittämään asiaa.

– Idea syntyi yli vuosi sitten, kun keskustelimme isompien minarilaisten kanssa Suomi 100 vuotta -teemasta ja Tuntematon sotilas -elokuvasta, Myllyniemi kertoo.

– Ajatuksena oli udella ja tutkia, mikä pojille on tämän ajan Tuntematon sotilas.

 

Verkatehtaan residenssituotantona toteutettavan esityksen teksti perustuu yli sadan 8–11-vuotiaan hämeenlinnalaisen pojan sadutuksiin ja haastatteluihin sekä kahdenkymmenenkahdeksan tytön kirjeisiin pojille “sotaan”.

Näissä tarinoissa lapset tulkitsevat tätä maailmaa sekä itsellensä että vanhemmilleen.

– Dramaturgia on rakennettu näistä palasista, Myllyniemi sanoo.

– Oikean muodon löytämisessä oli kova työ, kun piti miettiä, onko tämä sarjakuvaa, näytelmää vai esitelmää. Lopputulos taitaa olla keskitie näistä kaikista.

 

Ehtona teoksen valmistamiselle oli, ettei lasten tekstejä sensuroida eikä niitä muuteta aikuisen ajatteluksi.

– Lasten tarinat liittyvät pelimaailmaan, uutisiin ja myös henkilökohtaisiin kokemuksiin.

– Esityksestä tulee loppujen lopuksi hyvin avaruudellinen ja syvällinen tarina, koska kaiken fantasian keskeltä esiin pulpahtaa vähän väliä arvokkaita totuuden sanoja.

Projektissa on ollut mukana seitsemän hämeenlinnalaista alakoulun luokkaa, Hämeenlinnan Jalkapalloseuran Junnut (HJS), Aimokoulu, Hämeenlinnan Miniteatteri sekä Sibelius-opisto.

 

Vanaja-salissa kahdesti nähtävässä esityksessä mukana kolmisenkymmentä poikaa, joista vain muutamilla on aikaisempaa kokemusta näyttämöltä.

– Onhan tämä ollut minullekin valtavan opettavaista, Myllyniemi tunnustaa.

– Tällaisessa porukassa ei voi esittää pedagogia, vaan on oltava poikien kanssa niin kuin poikien kanssa ollaan. Esityskään ei ole viimeisen päälle hiottu, joten siinä on jotain raikasta ja aitoa.

Tekstit voivat avata vanhempien silmiä ymmärtämään entistä paremmin lasten maailmaa.

– Tyttöjen pojille “sotaan” kirjoittamista kirjeistä näkee, kuinka tärkeätä lapselle on ihan normaali elämä. Eli keinuminen, leikkiminen, ruoka ja yhdessäolo.

Esityksen kesto on noin 45 minuuttia ilman väliaikaa. Ikäsuositus on yli 8-vuotiaille. Liput Verkatehtaan lipunmyynnistä ja Ticketmasterista.

Lasten Tuntematon sotilas, esitykset la 5.5. klo 16 ja 18 Vanaja-salissa.

 

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset