Kaupunkiuutiset

Laulajan ura lähti VPK:n talolta

Hannu Lehtonen lähti pilke silmässä mukaan Tangomarkkinoiden laulukilpailuihin ja loppu on historiaa. Suosikkibaritoni esiintyy taas kotiseudullaan Pirttikoskella.

Mestaripelimanni Uuno Latvala oli tärkeä vaikuttaja Hannu Lehtoselle, joka eli lapsuutensa Rimmilän kylässä.

– Uuno oli kyläseppä ja pienviljelijä, joka kiersi paljon keikoilla soittamassa. Olimme perhetuttuja, Lehtonen muistelee.

– Isäkin soitti mandoliinia ja koitti sitä vähän veljelleni opettaa, mutta siitä ei oikein tullut mitään. Heti kun minä sain soittimen käteeni, homma tuntui selvältä. Olin varmaan 6-vuotias.

Vuotta myöhemmin Hannu sai oman viulun ja alkoi käydä soittotunneilla. Suomalainen kansanmusiikki oli 1970-luvulla Konsta Jylhän johdolla kovassa nosteessa. Noihin aikoihin Uuno Latvala aateloitiin mestaripelimanniksi.

– Hän oli todella lahjakas ihminen ja minulla on vieläkin vihko täynnä hänen sävellyksiään. Kävin hänen kanssaan muutamilla keikoillakin, joissa soitimme vanhaa tanssimusiikkia ja pelimannikappaleita.

 

Musiikkia harrastavia teini-ikäisiä ei noihin aikoihin ollut Rimmilän kylässä riesaksi asti.

– Taisin olla vähän kummajainen siellä maalla, kun ajelin mopolla viulu selkärepussa, Lehtonen sanoo.

– Kävin keskikoulua Iittalassa ja sikäläinen mieskuoron johtaja Hannu Vaaramo kannusti lähtemään sotilasmusiikkikouluun. Pääsin ensin soitto-oppilaaksi Vaasaan ja seuraavana vuonna Kaartiin Mechelininkadulle. Valmistuin sotilassoittajaksi vuonna 1983.

Varma leipä armeijan muusikkona houkutteli, mutta Lehtonen halusi kuitenkin jatkaa opiskelua ja suuntasi Sibelius-Akatemiaan, josta hän valmistui musiikin maisterina vuonna 1989 pääaineenaan saksofoni.

– Olin jo pari vuotta aiemmin aloittanut saksofoninsoiton tuntiopettajana Lahden konservatoriossa. Kun minulle sitten tarjottiin lehtorin virkaa ja vaimo oli jo klarinetinsoiton lehtorina samassa talossa, päätimme muuttaa Lahteen, jossa asumme tänäkin päivänä.

 

Lehtonen on ollut useiden orkesterien solistina klassisella puolella ja esittänyt monia vaativia saksofoniteoksia, mutta suuri yleisö tuntee hänet laulajana konserttilavoilla. Kultakurkun ura lähti käyntiin melkein puolivahingossa ja huumorimielellä.

– Lauloin jo soitto-oppilaiden bändeissä, kun kukaan muu ei suostunut ja Sibelius-akatemiassa aloin käydä laulutunneilla.

– Tangomarkkinat olivat voimissaan 1990-luvun alussa ja kaverit kannustivat osallistumaan. Ekalla kerralle pääsin finaaliin varalle ja toisella kerralla tulin toiseksi Mika Pohjosen voittaessa. Olimme tasapisteissä ja kruunu ratkaistiin tuomariston puheenjohtajan äänellä.

 

1990-luvun puolivälissä Lehtonen esiintyi useiden soittokuntien solistina ja kävi usein myös Hämeenlinnassa laulamassa Panssarisoittokunnan kanssa.

– Jossain vaiheessa alkoi olla todella hektistä, kun olin Korisevan Arjan kanssa Laulavat sadepisarat -musikaalissa yli sadassa esityksessä, kiersin maailmaa Kalevi Ahon saksofonikonserton kanssa, opetin konservatoriossa ja vedin myös yhtä puhallinorkesteria. Se oli käsittämätöntä aikaa, kun lapsetkin olivat pieniä.

Viime vuosina Lehtonen on kiertänyt Suomea erilaisten teemallisten konserttien solistina. Repertuaarista löytyvät esimerkiksi Olavi Virrasta kertova Laulaja, Georg Otsin uraa valottava Muuttuvat laulut, suomalaisen tangon läpileikkaus Siks´ oon mää suruinen ja Lauantain toivotut -tyyppinen esitys yhdessä Seppo Hovin kanssa.

 

Hannu Lehtonen ja Arja Koriseva ystävineen viihdyttävät kuulijoitaan Suomi-filmin kulta-ajan klassikoilla ja vähän tuoreemmillakin sävelmillä ensi viikon keskiviikkona Pirttikoskella. Konsertin nimi on Viihteen vuosisata Suomi-filmin sävelin. Solisteja säestävät pianisti Minna Lintukangas ja Kultaisen harmonikan voittanut Jarno Kuusisto.

– On aina hauskaa palata Pirttikoskelle. Muistan vieläkin elävästi, kun äiti vei minut ensimmäistä kertaa kouluun mopon kyydissä.

– Minulla on hyvin kauniita muistoja lapsuudesta ja siitä maalaisidyllistä, jossa rakennemuutos tosin alkoi jo silloin näkyä.

Arja Koriseva ja Hannu Lehtonen ke 1.8. klo 19 Pirttikosken kesäteatterissa.

 

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset