Kaupunkiuutiset

Lauluja kohtalon vuosilta

Kansallisena veteraanipäivänä Iittala-hallissa nähdään ja kuullaan jotain historiallista. Sotilaskvartetti solisteineen ja soitinyhtye esiintyvät viimeistä kertaa suuressa konsertissa ohjelmistolla, jossa kuullaan lauluja kohtalon vuosilta 1939–45.

Laulu- ja soitinryhmässä on mukana Toijalan mieskuorolaisia ja muutama jäsen myös Kalvolasta. Se on ollut koossa vuodesta 1990 lähtien ja pitänyt Hämeessä kolme tai neljjä konserttia vuodessa.

– Siihen aikaan, kun ryhmä perustettiin, ajateltiin, että tällaiset laulut ovat mieluisia veteraaneille. Niillä on ollut merkitystä myös terapiamielessä, sillä ne ovat tuoneet lohtua ja helpotusta sotakokemusten käsittelyyn. Veteraaneja on enää vähän, mutta heidän lapsilleenkin laulut ovat mieluisia, haitarinsoittaja ja laulaja Ahti Järvelä kertoo.

Järvelä on laulanut yli 50 vuotta Toijan mieskuorossa ja nyt 4 vuotta Hämeenlinnan mieskuoron senioreissa. Hän on vetänyt myös pelimanniyhtyettä.

– Pienimuotoisia esiintymisiä pidämme laulu- ja soitinryhmän kanssa niin kauan kuin sormet liikkuvat. Olemme käyneet vierailuilla muun muassa vanhainkodeissa, hän kertoo.

Konsertin kokoonpanoon kuuluu 7 soittajaa ja 14 laulajaa pukeutuneina vuoden 1939 sotaväen kesäpukuun. Asut on teetätetty aikoinaan Valtion pukutehtaalla, viimeisestä aidosta kankaasta.

– Kun laitamme nuo vaatteet päälle, siirrymme heti mielessämme 1940-luvulle. Laulujen sovituksetkin ovat mahdollisimman lähellä 30-lukua, Järvelä sanoo.

Illan aikana kuullaan muun muassa Sillanpään marssilaulu, Elämää juokuhaudoissa, Kodin kynttilät, Liisa pien ja Veteraanin iltahuuto. Uudempaa sävellystuotantoa edustaa Tämä taivas, tämä maa. Solisteina laulavat Timo Heikkilä, Mauri Elo, Pekka Vilpas, Jouni Ruusuvuori, Marjukka Lamminpää ja Antti Tanni. Kalvolassa syntynyt pappi Erkki Vappula pitää korsurovastin puheen. Esityksen lavastuksena nähdään pala korsun seinää ja kuusipuita.

Konsertin järjestää Kalvola-Seura. Väliajan kahvit kuuluvat lipunhintaan.

Kansallisen veteraanipäivän konsertti pe 27.4. klo 18.30 Iittala-hallissa, Hollaajantie 2.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

25.11.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

26.11.2020