Kaupunkiuutiset

Lauluntekijä jättää jälkensä

1980-luvulla uraansa musiikin parissa aloitellut Simo Naapuri on levyttänyt omaa tuotantoaan harvinaisen verkkaiseen tahtiin. Debyyttilevy Muistojen elokuvateatteri tuli vuonna 1998 ja kakkosalbumia Talvipäivänseisaus saatiin odottaa vuoteen 2011. Viime aikoina laulaja-lauluntekijä on kuitenkin pukannut singlejä ja videoita kiitettävään tahtiin.

– Kyllähän tässä on herännyt sellainen ajatus, että kilometrejä on enemmän takana kuin edessä, Naapuri pohtii.

– Materiaalia olisi 4-5 levyyn ja kyllä niiden laulujen täytyy päästä jollain tapaa olemaan olemassa, joten päätin pistää hösseliksi. Vuosien varrella olen myös tavannut paljon hienoja yhteistyökumppaneita, niin tuottajia kuin videontekijöitä, joiden kanssa on mukavaa ja murtkatonta tehdä töitä.

Naapurin viimeisimmät singlet ja videot ovat syntyneet kappaleista Ensitreffit alttarilla, Tanssi Maria ja Tutustutaan uudestaan. Jokaisessa laulussa on hiukan erilainen musiikillinen maailma.

– Tyylilajit vaihtelevat bossa novasta Sade-tyyppiseen popin ja jazzin sekoitteluun. Ammennan popjazz-vaikutteita myös Steely Danilta, joka on suuresti rakastamani bändi.

– Kakarana tulin suorastaan imitoineeksi Stingiä ja jotain hänen tyyliinsä vivahtavaa on ainakin yhden kappaleen verran tulossa.

Tälle vuodelle on luvassa kaksi singlejulkaisua. Kappaleen Eilisen teeren poika Naapuri laulaa Anneli Mattilan kanssa. Mattila on suosittu esiintyjä tanssikeikoilla, mutta myös konserteissa ja jazzin parissa.

– Anneli on laulajana aavistuksen verran rokimpi kuin siskonsa Anne, Naapuri tuumaa.

– Tämän singlen tuottajana on vanha ystäväni, hämeenlinnalaisille tuttu Imre Szabo.

Toinen single on kunnianosoitus suomalaisen rocklyriikan jättiläiselle, Dave ”Isokynä” Lindholmille.

– Paukuttelin yhtenä päivänä pianoa työhuoneessani Harvialan kartanolla ja päähän pälkähti yhtäkkiä idea, jossa käytän Daven kappaleiden sanoja ikään kuin siltoina.

– Isokynän musa oli yksi lapsuuteni isoista jutuista. Lähetin biisin hänelle, Dave soitti ja sanoi, että siitä vaan.

Lauluntekijän musiikki elää muuallakin kuin kotimaassa. Jamaikalainen Dale Williams on tehnyt tekstin Naapurin sävellykseen ja One Accord -yhtye on äänittänyt Kingstonissa kappaleen If Any Words Of Mine.

Brasilialainen runoilija Etel Frota on kääntänyt portugaliksi kappaleen Aidi Ai, jonka tulkitsi studiossa laulajatar Rogeria Holtz.

Naapurin kappale Jätä tämä maa on saanut uuden käsittelyn Eduardo and His Brazilian Aeroplane -yhtyeeltä. Eduardo Domingues de Jesusin Suomessa perustama bändi on tullut tunnetuksi tekemällä suomalaisten artistien lauluista brasilialaistyylisiä ja portugalinkielisiä tulkintoja.

Ants in the Pants -duon kanssa Naapuri teki Chris Veen englanniksi sanoittaman kappaleen Keep On Going, joka voitti amerikkalaisen Broadjam-sivuston Song of The Month -kilpailun. Saavutus on hieno, sillä kisassa oli mukana tuhansia lauluntekijöitä kaikkialta maailmasta. Rapakon takana muissakin kisoissa hyvin menestyneen laulun suomenkielinen versio, Rakkauteen ikuiseen, on soinut muun muassa Radio Dein toivelistalla.

Vaikka pyörät pyörivät ja musiikkia syntyy tasaiseen tahtiin, Naapurin sooloalbumin julkaisua saadaan odotella ainakin ensi vuoteen.

– Albumiajatteluhan on näiden musiikin suoratoistopalvelujen myötä muuttunut ihan valtavasti. Minulle se sopii, Naapuri tuumaa.

– Voi tehdä pieteetillä singlen kerrallaan ja käyttää siihen rahaa sekä aikaa. Yhden singlen tekemiseen ja promoamiseen voi helposti kulua koko kevät. Albumin voi julkaista vasta sitten, kun siltä tuntuu. Olen kokenut systeemin hirveän hyvänä.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

25.11.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

26.11.2020