Kaupunkiuutiset

Laura Mononen himoaa olympiamitalia

Hämeenlinnan Hiihtoseuran naishiihtäjien kirkkain tähti, maajoukkuehiihtäjä Laura Mononen kilpailee alkaneella kaudella edelliskautta vähemmän. Paukkuja olympiatalven aikana käytetään merkittävästi säästeliäämmin kuin viime talven lumilla.

– Olin viime kauden jälkeen todella väsynyt. Viimeiset kilpailut olivat henkien taistelua, mutta väkisin ne kahlasin. Tästä oppineena kilpailen tällä kaudella harkitusti ja tilannetta aistien, Lahden MM-kisoissa MM-viestimitalin saavuttanut Monen sanoo.

Väsymys oli tiivistahtisen kilpailemisen ja hermoraastavien Lahden MM-kotikisojen seurauksena sekä fyysistä että henkistä.

– Kun kilpailuhalu katoaa, tietää olevan tosi väsynyt. Niin viime kevätlumilla kävi, ei jaksanut enää innostua.

 

Kun plakkarissa on jo arvokisojen viestimitali, tavoitteena on seuraavaksi mitalisijoitus henkilökohtaiselta matkalta.

– Olympiamitali ja henkilökohtainen SM-kulta ovat kauden päätavoitteet, pääpaino tietysti olympialaisissa, sanoo Mononen, joka on siitä harvinainen nykyajan ammattiurheilija, että hänellä on valmiina myös siviiliammatti ja työkokemusta. Koulutukseltaan Mononen on biokemian maisteri.

Etelä-Korean Pyengchangin kisoja Monen pohtii alkutalvesta varovaisesti. Jos ja kun paikka Suomen naisjoukkueessa irtoaa, itse kisamatka onkin sitten monimutkaisempi kokonaisuus.

– Kisapaikalla ollaan harvinaisen pitkään. Kilpailuohjelma on myös väljähkö. Kun olympialaisissa harjoittelu- ja liikkumismahdollisuudet ovat tiukkaan säädeltyjä, niin kaikki täytyy suunnitella tarkasti, kokenut Mononen selvittää.

 

Arvokisoissa runtataan usein täyttä häkää vähintään joka toinen päivä. Nyt välipäiviä voi olla useampia ja näiden päivien harjoittelumahdollisuudet kisa-alueella ovat vielä täysi arvoitus. Tämän vuoksi valmistautuminenkin on kuin tanssia nuoralla – harjoitella korkealla vai merenpinnan tasolla, milloin kisata ja missä, minne kannattaa matkustaa ja milloin.

– Omasta mielestäni Tour de Ski-ruljanssia ei kannattaisi järjestää olympiavuonna lainkaan. Moni huippu jää varmasti sieltä pois, sillä osallistuminen on myös iso riski. Ja jos osallistuu, niin hiihtääkö vain osan, ottaa Mononen esimerkin valinnan vaikeudesta.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset