Kaupunkiuutiset

Laura Vainikka tutkii valoa ja hämäryyttä

GalleriaKONEessa on esillä loppuvuoden ajan kuvataitelija, taidegraafikko Laura Vainikan (s. 1979) ”Jossakin, Somewhere” -niminen näyttely, joka koostuu paperille painetuista monotypioista, kuvallisista heijastumista sekä pienemmistä esineteoksista.

– Halusin galleriatilaan hämärän huoneen, jossa teokset levittäytyvät kokonaisinstallaatioksi valon, ajan ja hämäryyden tutkielmalliseksi tilaksi, taiteilija kertoo.

Vainikka kiinnostui näköhavaintoon liittyvistä kysymyksistä opiskellessaan kuvataideakatemiassa. Hänen töistään alkoi myös muodostua tilallisia kokonaisuuksia.

– Grafiikka ja piirtäminen on ollut minulle taiteen tekemisen pohja, mutta vuosien 2010–2012 aikana aloin tehdä pääasiassa installaatioita.

Kaikki näyttelyn teokset ovat syntyneet tämän vuoden aikana.

– Teokset ovat lähteneet liikkeelle minulle merkittävän muistikuvan pohjalta, mutta etääntyneet siitä jättäen jäljelle erilaisia pintoja, jotka katsoja voi havainnoida omalla tavallaan.

Vainikan minimalistinen muotokieli on pelkistynyt ja selkeytynyt vuosien varrella. Osa näyttelyn teoksista on kuin jälkiä tyhjyydestä, mutta kun katsoo pidempään, tyhjyys tuntuu kiteytyvän läsnäoloksi.

– Pohdin havainnon, valon ja ajan teemojen lisäksi myös kuvan problematiikkaa, ajatusta kuvasta ja sen paikasta. Missä kuva oikeastaan sijaitsee ja mistä se alkaa?

Vainikan teoksia voi luonnehtia teknisesti omaperäisiksi ja materiaaleiltaan kokeileviksi. Installaatiossa ”Vedoksia sarjasta Mirage” on kookkaita monotypiatelauksia, jotka Vainikka on toteuttanut mustalla ja pigmentittömällä painovärillä.

– Suurikokoisten painolaattojen työstäminen on hidas ja fyysinen prosessi. Käytän installaatioiden suunnittelussa yleensä pienoismalleja, Vainikka kuvailee työskentelyään.

Teoksessa ”Hajonta, Spread” terästetyt kuparilevyt muodostavat peilin kaltaisen pinnan, ja teokseen ”Blackout” Vainikka on käyttänyt alumiinia ja nokea.

– Olen käsitellyt aikaisemmin liekkiaihetta. Nyt valitsin ”Blackoutin” materiaaliksi mustista mustimpaa, noettua alumiinilevyä, Vainikka juttelee.

Blackout-teokseen ei saa koskea, jottei noki irtoa ja tartu sormiin.

– Olisi kiinnostava tehdä joskus myös sormenjälkiteos, taiteilija suunnittelee.

Laura Vainikka valmistui Taideyliopiston kuvataideakatemiasta pääaineenaan taidegrafiikka vuonna 2013. Hän asuu ja työskentelee pääkaupunkiseudulla, taiteen tekemisen ohella työmestarina kuvataideakatemian grafiikan osastolla.

Laura Vainikan Jossakin, Somewhere -näyttely on esillä Galleria KONEessa 21.12. asti.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset