fbpx
Kaupunkiuutiset Janakkala

Laurinmäen torpparimuseo harppaa digiajalle virtuaalihahmojen myötä

Laurinmäen sovelluksen on toteuttanut Stellarion Oy, jonka työtä on myös Hämeenlinnan virtuaalinen historia. Kuva: Muu
Laurinmäen sovelluksen on toteuttanut Stellarion Oy, jonka työtä on myös Hämeenlinnan virtuaalinen historia.

Jos torpparielämän vaiheet askarruttavat, voi niistä kysyä nyt suoraan Laurinmäen Hetalta ja Aatulta. Google Play -kaupasta löytyy Android-mobiililaitteille sopiva Janakkala-AR-sovellus, jonka voi ladata suoraan omalle laitteelle tai pyytää opasta näyttämään hahmoja museon tabletilta.

Lisätty todellisuus (AR, Augmented Reality) mahdollistaa historian tuomisen lähemmäs nykytekniikan kanssa elävää ihmistä. Omalle älylaitteelle ilmestyy virtuaalista sisältöä, joka on nähtävissä osana nykyistä ympäristöä.

Laurinmäellä lisätyn todellisuuden tekniikalla on luotu puolifiktiivisiä, rakennusten entisiin asukkaisiin pohjautuvia hahmoja. Museokokemukseen tulee jännittävä lisä, kun hahmot liikkuvat ja puhuvat oikeassa tilassa.

– Uuden tekniikan ei ole tarkoitus korvata perinteistä museotyötä, vaan tuoda siihen oma kiinnostava lisänsä ja avata uusia mahdollisuuksia historian kokemiseen. Olemme ylpeitä edelläkäyvästä paikallismuseostamme, sanoo Janakkalan kunnan kulttuurituottaja Anna-Milla Vainio.

 

Lisätyn todellisuuden lisäksi museolla otetaan käyttöön Suomen kotiseutuliiton eMuseo-palvelu, jonka avulla löytyy esimerkiksi tietoa, reittejä ja kohdekohtaisia karttoja niin suomeksi kuin englanniksikin. Palvelussa voi myös testata tietojaan ja sen odotetaan innostavan luokkaretkeläisiä.

Museovirasto tukee nyt toista vuotta käynnissä olevaa Laurinmäen palvelujen kehittämishanketta, jossa vuoden 2019 pääpaino on digitaalisten palvelujen kehittämisessä.

Laurinmäen torpparimuseo (Hakoistentie 371, Janakkala) on avoinna 9.6 – 11.8.2019 ke–su klo 11 – 17.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset