Kaupunkiuutiset

Lava pois ja hinauslaitteet tilalle

– Rakentelen Viralassa sijaitsevassa verstaassani kaikenlaista, yrittäjä autonasentaja Juuso Eskola sanoo vähän vaatimattomasti, ja ohjailee samalla upouuden hinausautonsa laitteita Corvetten pyörien alle.

Eskolan kolmesta hinausautosta tuorein on viime vappuna ensimmäisen kerran työkeikalle otettu, yksilöllinen neljän ja puolen tonnin painoinen Dodge. Auton mies kertoo ostaneensa lava-autona ja rakentaneensa sen – amerikoista aikoinaan tänne tuodun ajoneuvon – takaosan uusiksi hytistä taaksepäin.

– Hinauslaitteet kasasin osista, lava pois ja vetolaitteet tilalle. Lopuksi uutta maalia koko auton pintaan.

Hitaasti, mutta varmasti nousee vaijerin varassa vaikka ojaan ajanut. Työtään Eskola ohjaa langattomalla, radio-ohjaimella. Näin hänellä on vapaus liikkua ja seurata nostamisen etenemistä aivan vierestä ja eri kulmista, ja toimia tilanteen vaatimalla tavalla.

Hinattavan ajoneuvon, tai mikä sitten vetokoukun päähän onkaan kiinnitetty, auto vetää perässään – tarvittaessa, jos vedettävällä eivät omat pyörät pyöri, sen voi nostaa pienille hinausauton varusteisiin kuuluville pyörille.

Kalustoonsa kuuluvalla lava-autolla Eskola mainitsee tarvittaessa siirtävänsä kaksikin kuljetusapua tarvitsevaa ajoneuvoa, toisen lavalla ja toisen perässään vetäen.

Hinausautonsa rakennustyövaiheita Juuso Eskola listaa:

– Ilmajousista lähdin liikkeelle, sitten apurungon kiinnitykset, lopuksi hinauslaite nostettiin toisella hinausautolla rungon päälle. Vielä kuntoon hydrauliikka ja sähköt, lopuksi viimeistely, eli maalaus ja teippaukset.

Väreissä vahvoina ovat valtakunnallisen SOS-Hinaus ketjun punainen ja valkoinen, vähän keltaista. Nuori yrittäjä kuuluu mainittuun ammattilaisten ketjuun, johon kuuluvilta apua saa vuoden jokaisena päivänä vuorokauden kaikkina tunteina.

Työharjoittelusta itse työhön

Juuso Eskolalla on plakkarissaan autonasentajan paperit, tutkinto on suoritettu Kokemäen ammattikoulussa. Hänellä on ABC-ajokortti ja lisäksi ammattipätevyyskortti nykyisten vaatimusten mukaan, hinausalalle Suomen Hinausyrittäjät Ry:n ammattipätevyyskoulutuksessa. Mainittuun yhdistykseen maassa kuuluu noin 40 yrittäjää, joiden ajantasaisesta ammattipätevyydestä yhdistys pitää huolta sisäisellä koulutuksella.

– Ala, jolla tunnen olevani omalla paikallani, löytyi kuin tilattuna – ammattikoulussa ollessani olin työharjoittelussa autopurkaamolla.

Erilaisten ajoneuvon kimpussa hän sanoo nikkaroineensa jo polvenkorkuisesta.

– Paljolti olen itseoppinut elämänkoulussa, hän hymähtää. Peukalo ei ole keskelle kämmentä, häneltä onnistuvat tarvittaessa niin ovien avaamiset, renkaan vaihdot, tankkien tyhjennykset ja pienet auton korjaustoimenpiteet tienpäällä – pääosa töistä hänen työnkuvassaan ovat kuitenkin hinaukset.

– Pidän työstäni, hän vakuuttaa.

– Olen tarkka siitä mitä lupaan ja sen mitä lupaan, myös teen sovitussa aikataulussa. Vastavuoroisesti odotan tekemästäni työstä sovitun korvauksen, usein kaskovakuutukseen kuuluu hinauskulut kattava vakuutus.

Juuso Eskolan työaluetta on Kanta-Häme.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset