fbpx
Kaupunkiuutiset

Lehtori Pölli löi talooni miljoona naulaa, eikä niitä saa irti kuin räjäyttämällä

Kuva: Toni Rasinkangas
Kuva: Toni Rasinkangas

Ostimme vaimon kanssa kymmenen vuotta sitten Sairiosta rintamiestalon, jonka oli vuonna 1947 rakentanut Johannes Ruotsi, lyseon maineikas käsityönopettaja. Hän oli pienikokoinen ja tuimakatseinen mies, jonka monen eri vuosikymmenen koulupojat tunsivat nimellä lehtori Pölli.

Pölli (tai Pölkky) opetti minuakin parin vuoden ajan. Kuri oli kova, enkä muista hänen hymyilleen koskaan. Arvelen tehneeni hänen ankaralla opastuksellaan ainakin maustehyllyn ja löylykauhan, joka oli aivan hemmetin pitkä. Sillä olikin vaikea temppu lusikoida löylykiulusta vettä kumauttamatta itseään leukaan..

Jotenkin hienoa oli tietää asuvansa Pöllin pirtissä. Vielä myyttisemmäksi tunnelma muuttui, kun saimme kuulla asuvamme talossa, jossa tehtiin Kema-merkkisiä jääkiekkomailoja.

Joku osasi kertoa, että portaikkomme alla oli ollut kuivaustila mailoja varten. Kun mailatehtailu alkoi vaatia enemmän tilaa, Pölli myi talonsa ja rakensi isomman torpan samalle kadulle ylemmäs mäkeen, meille kerrottiin.

Keman nimen alkuperän suhteen on vanhemman polven tietäjissä kahden koulukunnan edustajia. Joidenkin mielestä nimi tulee sanoista “kestävä maila”, kun taas toiset väittävät sen viittaavan Tarmon legendaariseen jääkiekkoilijaan Keijo Kuuselaan. Juttua aiheesta piisaa. “Kema ykkönen oli ihan loistava maila, mutta kakkonen oli paska”, sanaili eräskin asioista perillä oleva tervaskanto.

Pölli osasi asiansa ja hänen kädenjälkeään ovat monet kotimme remonttimiehet ihastelleet. Joillekin on tullut tenkkapoo, kuten sille hanslankarille, jonka palkkasimme vaihtamaan meille räystäiden alle uudet otsalaudat.

Pölli oli veistänyt lautojen päihin koristeelliset linjaukset ja halusimme uusiin samanlaiset. Sellaiset luvattiin, mutta tekemättä jäivät. Lopputulos saisi Panu Kailan repimään pelihousunsa.

Kaikkea Pöllin tekemää emme voi talossamme säilyttää. Purkamisen luulisi olevan helppo nakki, mutta vastaan tulee vanhan liiton ammattimiehen kauhistuttava työmoraali.

Kaikki mitä hän on rakentanut, on hakattu kiinni mielettömillä naulanlorteilla ja sentin välein. Nehän eivät hievahda kuin räjäyttämällä.

Jotakin pikkuruista listanreppanaa tai pinkopahvia irrottaessaan voi teloa itsensä sairaalakuntoon juuri ennen kesälomien alkua.

Joskus, kun remontti alkaa tökkiä ja epätoivo hiipii rintaan, näen yhtäkkiä Johannes Ruotsin kasvot mielessäni. Hän hymyilee, ellei suorastaan naura.

Älä sure, siunattu lehtori Pölli, en minä luovuta. Kyllä me sinun talostasi huoli pidetään.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset