fbpx
Kaupunkiuutiset

Leikkimielisellä liikennekilpailulla on vuosikymmenien perinteet – Liikenneveitikka testaa tietoja ja taitoja huumorimielellä

Liikenneveitikan puuhamiehet Pasi Ruotanen (vas.) ja Hannu Kivistö kannustavat ihmisiä mukaan hauskaan kisaan. Kuva: Ari Pekka Sarjanto

Autoajelua maalaismaisemissa ja hauskoja tehtäviä, joita voi ratkoa vaikka yhdessä lasten kanssa.

Sellaista tarjoaa Liikenneveitikka, Turengin Autourheilukerhon ja Hämeen Mobilistien leikkimielinen liikennekilpailu tulevana sunnuntaina. Kisä on järjestyksessään 36:s.

– Turenkilaiset idean alkujaan keksivät 1970-luvulla, ja kisa järjestettiin 34 kertaa peräkkäin vuoteen 2005 asti. Sitten tulikin 15 vuoden tauko, kunnes viime vuonna aloitettiin uudelleen. Saimme silloin mukaan 55 autokuntaa, joka oli todella iloinen yllätys niin pitkän ajan jälkeen, molempien yhdistysten hallituksen jäsen Hannu Kivistö kertoo.

Takavuosina seurat haastoivat kilpailuun niin rahtareita, poliiseja kuin taksiautoilijoitakin. Lisäksi erilaiset yhdistykset tulivat mukaan kilpailemaan keskenään liikennetietoudessa.

Parhaimmillaan Liikenneveitikassa on huristellut satakunta autoa.

– Kilpailun ajatuksena on liikennetietämyksen ja -turvallisuuden lisääminen, mutta veitikkamaisessa hengessä ja huumorilla höystettynä, TAUK:in hallituksen jäsen Pasi Ruotanen sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Hälläpyörähalli toimii Harvialan koulukodin entisessä autokorjaamossa. Kuva: Ari Pekka Sarjanto

Hälläpyörähalli toimii Harvialan koulukodin entisessä autokorjaamossa. Kuva: Ari Pekka Sarjanto

Kisassa on kolme kilpailuluokkaa: yleinen, naiset ja mobiiliautot, joihin kelpuutetaan museokatsastetut menopelit tai vähän iäkkäämmät harrasteautot.

Kilpailuparin muodostavat kuljettaja ja kartanlukija, mutta takapenkille saa ottaa tukijoukoiksi kaksi alle 12-vuotiasta lasta.

Kilpailukeskuksena on Hämeen Mobilistien Hälläpyörähalli, josta kilpailijat lähtevät liikkeelle parin minuutin välein.

Reitti kulkee Harvialasta Turenkiin, Kiipulaan, Rastikankaalle ja takaisin. Sen varrella on 16 rastia, joilla on erilaisia toimintatehtäviä tai kysymyksiä.

– Matkaa tehdään yritysten ja yhteisöjen kautta. Firmat ovat itse miettineet kysymykset ja miehittävät myös rastit, Kivistö kertoo.

Kysymykset ja tehtävät voivat liittyä reittiin, yrityksiin, liikennesääntöihin, auton tekniikkaan tai vaikkapa ensiapuun. Myös taitoa saatetaan testata tai mennä rastilla ihan täysin huumorinkin puolelle.

– Reitin pituus on noin 40 kilometriä, ja siltä suoriutuminen rastitehtävineen kestää puolisentoista tuntia. Ruotanen arvioi.

Lähtöaika annetaan ilmoittautumisen yhteydessä ja kilpailijat saavat mukaansa kirjalliset ajo-ohjeet. Ohjeistusta on myös reitin varrella.

Palkintoina on pokaaleja jokaisen luokan kolmelle parhaalle, ja luokkien voittajat saavat vuodeksi haltuunsa perinteikkäät kiertopalkinnot.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Reo Speedwagon ja Federal-paloauto ovat Hämeen Mobilistien kunnostamia helmiä. Kuva: Ari Pekka Sarjanto

Reo Speedwagon ja Federal-paloauto ovat Hämeen Mobilistien kunnostamia helmiä. Kuva: Ari Pekka Sarjanto

Hälläpyörähalli on toimintansa lopettaneen Harvialan koulukodin entinen autokorjaamo, joka on toiminut Hämeen Mobilistien kerhotilana vuodesta 2017.

– Pidämme täällä säännöllisesti kerhoiltoja ja meillä on myös oma kirjasto. Lisäksi tiloissa on kolme harrasteajoneuvoa, eli vanha Vekan linja-auto, vuoden 1934 Reo Speedwagon, Hämeenlinnan kaupungin Federal-paloauto vuodelta 1937 sekä vanha Sisun prototyyppi, Kivistö luettelee.

Kisapäivänä paikalla on puffetti ja osallistujilla on mahdollisuus tutustua mobilistien kalustoon ja kirjastoon.

Turengin Autourheilukerho on perustettu vuonna 1970 ja sen siipien suojassa harrastetaan rallia, rallsprintiä, autosuunnistusta ja kartingia.

Hämeen Mobilistit on perustettu vuonna 1992. Yhdistyksen tavoitteena on edistää vanhojen moottoriajoneuvojen säilyttämistä, kunnostamista ja entistämistä sekä vaalia vanhaa moottoriajoneuvokulttuuria ja liikenneperinnettä.

Lisäksi tarkoituksena on jakaa vanhoja moottoriajoneuvoja koskevaa tietoa.

Perinteikäs leikkimielinen liikennekilpailu.

Ajankohta: sunnuntaina 14.8. kello 12 alkaen.

Järjestäjinä Turengin Autourheilukerho ja Hämeen Mobilistit.

Kilpailuluokat: Yleinen, naiset, mobiiliautot.

Auton takapenkillä saa olla kaksi alle 12-vuotiasta lasta.

Reitin pituus noin 40 kilometriä alueella Harviala, Turenki, Kiipula ja Rastikangas.

Ilmoittautumiset: Ennakkoon Hannu Kivistölle, puh. 0500–714456, hannu.kivisto@pp.inet.fi. Myös kilpailupäivänä kello 10 alkaen.

Lähtöaika annetaan ilmoittautumisen yhteydessä, kisamaksu 10 euroa autolta.

Lähdöt kilpailukeskuksesta Hälläpyörähallilta (Myllynkulmantie 237, Harviala).

Paikalla on puffetti ja mahdollisuus tutustua Mobilistien kalustoon ja kirjastoon.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset